Page 95 - Planter og tradisjon
P. 95

også  regnet å være god til rispa  lauv,  og  de  fine knipper, og så bar man det heim på ryg­
         kunne rispast om våren,  uten å  ta nevnever­  gen.  Det ble  mest brukt  til  kyrne  som  togg
         dig  skade.  Rispclauv  ble  holdt  for  å  være  opp  alle  granne  kvister.  Man  brukte  mest
         bedre enn høy,  og man hadde ikke bruk for   ris når det leid ut på vinteren.
         mjøl  til  kua  når  man  hadde  lauv.  Det  var   Man hadde den skikken at om langfredag
         helst kvinnene  som  utførte  dette  arbeidet.   måtte alle voksne folk i huset,  Mde kvinner
         Hvorvidt  flink  en  gjente var  bedømte  man  og  mannfolk,  ut kl.  5  om morgonen og dra
         av hvor meget rispalauv hun hadde fått san­  på skogen og risa.  De måtte gå på  fastande
         ket  om  sommeren.  Rispalauvet  ble  sanket  i  hjerte,  og  man  måtte  hogge  hver  sin  risbør
         teiner og ble tørket på bakken.           og bære det heim på ryggen. Hvis det hendte
           Hakkalauv kalles de ytste, tynne kvistene.   at  noen  ikke  kom  seg  opp  av  senga og blei
         De ble avhugget med skyru og ble ikke bun­  med  på  skogen,  fikk  de  juling  på  senga  av
         det sammen.  Man hogg hakkalauv om haus­  medbragte bjørkekvister.
         ten  mellom  slåtten  og  skurden.  Både  kvin­  I  skogene,  steinrøysene,  bergskorter,  my­
         ner og mannfolk var med.  Man tørket  hak­  rer og fjellier vokste flere slags høye planter
         kalauvet  på  bakken.  Or,  bjørk,  almindelig  som  kunde  brukes  til  krøterf6r,  ja,  mange
         vier (Salix nigricans)og gvitvier(Salix glaieca  ble enda til regnet for meget gode f6rplanter.
         og  lanata)  ble  mest  brukt  til  hakkalauv.  -  Følgende planter ble  regnet  for  de viktigste
         På seteren  brukte budeiene i fritiden å gå ut  til dette bruk:  Artemisia vulgaris; div.  høge
         og  hogge  gvitvier  til hakkalauv.  Bruktes  til  bregnearter,  serlig  Eupteris  aquilina;  Vicia
         kyr  og  sau og ble  vandla  i passelige  dotter.   cracca;  Chamaenerium angustifolium; Equi­
           Kjørvalauv. Til dette hogg man mye  len­  setum  limosum;  Lactuca  alpina;  Carex  ro­
         gere kvister  eller  greiner  enn til  hakkalauv,   strata; Filipendula ulmaria; Menyanthes tri­
         og  så ble  de  bundet  sammen  til  kjørv,  mest  foliata;  Deschampsia  caespitosa;  Ca/luna
         med vridne bjørkegreiner. Kjørvene ble opp­  vulgaris o. fl.
         hengt på 'ståkå'  til tørk,  men det måtte ikke   De fleste av disse 'onna' man ved å skjære
         tørkes  for meget,  for da druste lauvet av.  -  dem  av med skyru,  tollekniv eller  man  reiv
         Kjørvalauv til sau og geit ble oftest hogd om  dem  simpelthen  av  med  hendene.  Man  bar
         forsommeren i tida etter jonsok. Det ble kalt  det så heim i rispateine og tørket det,  oftest
         for  høballslauv  (høballen  kalles  tida  fra   på bakken.
        jonsok til slåtten begynte). Høballslauvet var   Når  karene  var  på  slått  i  fjelliene,  var
         godt for  sau og geit,  for  disse dyr  eter  bare  kvinnene  med  og  raket.  Man  hadde  da den
        lauvet, ikke kvistene, og det var uten betyd­  regel at kvinnene foruten raksten skulle klare
         ning at dette lauv manglet årskudd. Men kua  å  hente  ei  rispateine  full  med  sankef6r  for
         derimot  spiser  også  de  mjuke  kvistene  (års­  dagen.
         skuddene),  og  man  sa  derfor  at  høballslauv   Foruten  kvinner brukte  også  barna å  dra
        var  for  'hardt'  for  kua.  For  kua  lauva  man  på skogen og sanke f6r.  Det  var en regel at
        derfor  kjørvalauv  om  ettersommeren.  Dette   de  skulle  hente  3  bører  om  dagen.  Disse
        lauv  var  'mjukt'  for  kyrne  (hadde  årsrøn­  høge planter monnet godt i børa eller teina.
        ninger).                                    Disse høge, grove plantene ble meget harde
           Det var  helst mannfolk som hogg kjørva­  og stive når de tørket og av den grunn ikke
         lauv,  og  man  lauva  mest  or,  bjørk  og  vier.   serlig  likt  av  krøtera.  Man  brukte  derfor  å
        - Osp  og  sylju  meinte  man  var  så  verdi­  koke disse plantene eller i det minste slå ko­
        fulle treslag at man ville ikke beskadige dem  kende vatn over dem. Plantene ble da mjuke
        ved  å  hogge  greiner  av  dem  til  hakkalauv  og bedre å spise for dyra. Hadde man sanket
        eller kjørvalauv. Disse treslag ble derfor van­  reinlav  (gvitmøse),  blandet  man  laven  sam­
        ligvis bare brukt til rispalauv.          men  med  dem,  gjerne  også  rispalauv  og  hå
           Rising  ble  utført  om  vinteren.  Hver  dag  eller  mø  (frø  og  høyrusk  fra  høyståen).
        måtte  mannfolka  på  skogen  og  hogge  ris,   Kyrne  fikk  dette  å  spise  som  varm  sørpe;
        helst  bjørk  og  vier.  Riskvistene  ble  lagd  i  det  kaltes  'bøttemat'»  (Uvdal,  A.  Flåm).


        80
   90   91   92   93   94   95   96   97   98   99   100