Page 683 - Planter og tradisjon
P. 683

tyttebær  når  de  var  modne.  Men  som  mat­  alle»  (Gjerstad). - «Tytebær hadde ein i  ei
        emne har de øyensynlig betydd lite.       tønne og slo vatn på dei. Det var den einaste
           Å  lage  syltetøy,  kokt  eller  rørt med  suk­  konserveringsmåten  dei  gamle  visste  av.
        ker,  eller  søt  saft,  er  ikke  blitt  vanlig  før  i   Syltety vart det ikkje vanleg med før ikring
        den senere  tid,  til  dels bare få  desennier  til­  1910» (Suldal).
        bake. Likevel er tyttebær i en viss grad blitt   « Vilde dei ha friske tyttebær, so ordna dei
        brukt  i  husholdningen,  vesentlig på  Østlan­  til  ein  stad  der  det  var  mykje  bær,  dekkte
        det,  uten  at  det  er  lett  å  si  hvor  gammel   over bæra med bar og mose, so var det berre
        denne  skikken  er.  «K.  H.  sanka  tytebær  i   å moka vekk snøen -og flytte litt på kvisten»
         1870-åra  og  stampa  ned  på  ei  kjerne.  Sia   (Snåsa).
        satte  ho  til kokt vatn og nellik. Når ein åt,   Salg  i eldre  tid var det lite av,  og prisene
        satte  ein  til  sukker»  (Elverum).  - «Dei  var små,  selv om endringene i  pengeverdien
         plukka tyttebær i store tretynnor og slo vatn  tas  i  betraktning.  Tre  øre  for  literen  var
         på.  Når det  så vart kaldt i veret,  tappa ein  vanlig i  slutten av forrige århundre.
         vatnet  av  og  tyttebæra  fraus  til.  Ho  kunna   Tyttebærene,  særlig  som  saft,  ble  til  dels
        da  stå  slik  heile  vinteren»  (St.  Elvdal).  -  regnet som  medisin. Noen  eksempler:  «Tyt­
         «Man  brukte  å  koke  tyttebær  for  lagring  tebær var regnet som et styrkemiddel;  bruk­
        uten sukker. Senere kom oppbevaring under  tes og for avførende  medisin»  (Gjerstad).  -
         vann en del i bruk, men er nå forlatt» (Tyn­  «Blåbær  og  tytebær  koka  dei  saft  av,  berre
        set).  - «Tytebær  kunne  ein  laga  saft  av,  sur,  og  hadde  sukker  i  når  den  skulle  bru­
        som  vart  bruka  attåt  til  væske  til  maten.  kast.  Dei  bruka  å  drikka  saft  om  vinteren
         Bæra kunne lagrast i krukker i kjelleren eller  når  nokon  var  forkjøla  og  sjuke»  (Strand­
         i  posar  som  dei  la i  høyet,  så  dei  heldt  seg  vik).  - «Tyttebær  bruktes  mot  halsonde»
        ti'ne  gjennom  vinteren.  Dei  vart  da  bruka  (Leksvik).
        ved  sia  av  måltidet,  helst  til  horn,  til  ein   Tyttebærbladene  har  vært  brukt  til  te  i
        frisk  smak»  (Skjåk).  - «Typbær  havdes  i  ganske stor utstrekning, en skikk som til dels
        vand  i  trækar  og  stod  frosen  om  vinteren,  må være relativt gammel i  Nord-Norge.  Av
        nyttedes ikke til stort andet end delikatesser  24  h.  som  dette  er  notert  fra,  er  5  i  NT,
        for  barn  og til lokkemat  ved  snarer  for år­  4 N, 4 Tr,  1 F. Bladene ble tørket, som regel
        fugl o. 1. om våren»  (Snertingdal).  - «Tyte­  ved  varme,  til  de ble brunet. Teen var van­
        bæra  vart  stampa  litt  på,  så  det  vart  litt  lig drikk ved måltidene, men ble også regnet
        saft. Ho vart so oppbevara i ein tre butt med  som  medisin.  Noen  eks.:  «Tyttebærblad  ble
        vatn over. Slik held ho seg godt, hadde frisk  samlet om høsten,  rispet av, brendt forsiktig
        smak,  omtrent  som  frosen  tytebær,  og  vart  i gryte, og brukt til te. Dette ble iallfall gjort
        ete  attåt  kjøtt.  Slik  bær  kallast  lakabær»  omkring  1896,  men  ikke  vanlig»  (Voss). -
         (Krødsherad).  - « T ittebera  pella  vi  og  «Tyttebærlyng  vart  ofte  nytta  til  te  før  i
        hadde  i  ein  stor  hølk  i  kjellaren.  Ho  mor  tida. Det var helst når dei ikkje hadde anna
        koka  opp  vatn  og  hadde  over,  og  ei  klipe  å  drikke  til  maten»  (Høylandet).  - Som
        me  salt  i  vatne,  så  vidt  je  hugsar.  Denne  eksempel  på  at  denne teen  også kunne  være
         lakebera  va  sur,  men  vi  sins'  o  va  go  om  medisin,  kan  nevnes at  den  kunne bli  brukt
        vinteren. Og  fekk  vi lite  sukker  på 'o,  va'o  mot  forkjølelse  og astma  (Sande  V;  Lunde),
         rektig go. Døm koka enda suppe og  graut  ta  mot slim på lungene, pleuritt (Y. Sandsvær).
        denne lakebera, men'o vart så bleik på færje.   - «Tyttebærlyng  tørkes  på  ovn  og  brukes
        Lakan drakk vi,  men  sur va'n»  (Sigdal). -  som  te  mot forkjølelse»  (S. Varanger).
         «I  min barndom satte vi bort tyteber i  store   At  tyttebærlyngen  ikke  har  vært  regnet
         'monker' som kunde romme en 15 til 20 pot­  som noe  særlig  til f6r,  slik som annen  lyng,
        ter  [ 1  pott =  0, 96  l].  Det  heltes  så  meget  gir  dette  ordtaket  et  uttrykk  for:  «Fær  du
         vann i berene at de ganske var dekket.  Kor­  grisen  til  å  eta  tytberlyng,  fær  du  det  til  å
        ket så 'monka' og satte i kjelleren til å bruke  veks  flesk  på  kallan»  (Inderøy.  Ka(lan:
         i  årets  løp.  Dette  var  visst  almindelig  hos  'Kall'  må  her  ha  den  vanlige  betydning  =

         668
   678   679   680   681   682   683   684   685   686   687   688