Page 673 - Planter og tradisjon
P. 673

eine  halvparten var to store almer,  på andre  almemjøl til hestene»  (Surnadal). - «Alme­
        parten ingen. Da fikk eieren av den siste rett  blada  vart of te nytta som grisef6r på same
        på eine  almen for lauvet  sin del. Denne gar­  måten  som  seljeblada.  Med  heitt  vatn  eller
        den  eier  almen  ennu,  der  den  står  midt  på  varm myse gav dei ei slimet mild 'surpe' som
        grannens  eiendom»  (Eikefj.).  - «Almemjøl  smakte grisen betre  enn  seljeblada»  (Syvde).
        bruka dei på drikke til kalvane. Eg minnast   Som  et  lett  forståelig  utslag  av  signatur­
        også at me flakte almebork, hatt han saman   læren  er  almekvister  blitt  tillagt  evne  til  å
        i  små  bundtar  �g  la  i  ein  stamp  eller  bytte  gjøre  melk  seig.  «De  koka  æ{m  og  hadde  i
        med  oppvaskvatn  for  å  få  godt  kalve­  trefatene  om  de  ville  ha  seig  melk»  (Hed­
        drikke» (Fjaler). - «De rispet almelauv om­  rum). - «Det skulle kunne bli tette av å sila
         trent  i  midten  av  september  og  tørket  det  mjølk på almbork. Men nokon god tette vart
        for  vinterbruk.  Grenene  burde  ikke  bli  for  det ikkje» (S. Rana).
        grove,  stive,  høye, så  de hogde dem tilbake   «Almløv  la man  på  gulvene  under  korn­
         med noen få  års mellomrom»  (Gloppen). -  stålene,  det  skulle  holde  musene  borte»
         «Rises  hver 4de vinter til  f6r,  bladene sam­  (Surnadal).
         les om høsten etter løvfall og brukes til både
        sau og kjyr»  (Hafslo).  - Barken  til  kalver,   Arten har ikke annet navn enn alm,  m.,  i
         sml.  ovenfor  (Kyrkjebø  og  Vik).  - «Alm  forskjellige  varianter  m. h. t. uttale.  Tykk !
         mye  brukt  til  krøtterf6r om  våren  før  løv­  hvor  dette  hører målføret til. Æ{m  vanlig i
        sprettet, fra mars eller februar. De hogg den  0,  Ak,  He,  0  (i  B bare notert i  Sigdal),  V,
         helt snau i toppen, og regnet at  den var ut­  Øst-T  (Hjartdal,  Lunde,  Sauherad),  samt
        vokset igjen på 3 år. De hogg grenene i stok­  Dypvåg  i  AA  ( «fyrr uttala  æ{m»);  dessuten
         ker på ca. 60 cm, ga dem en knekk på mid­  vanlig  i  Trøndelag  (notert  fra  18  h.).  -
         ten,  og kastet dem opp i  båsen. Kua åt opp   Alm'e  Eikefj.,  Fjaler,  Førde,  Jølster.  - Alm
         de  tynne  kvistene  helt,  og  de  tykkere,  som   Brunlanes  (i:'l!m,  fl. &{mær);  Gjøvdal;  13 VA.
        kunne være opp til  1 ½ tomme, gnog den bar­  - Am  Fyresdal,  Lårdal,  Nissedal,  Rauland,
         ken  helt  av.  Ikke  bare  regnet  som  nødf6r.  Vinje. - Ame  Vinje;  Bygland, Bykle,  Valle.
         Kua hadde godt av risf6ringa.  Også hegg og  - De  fleste  steder  er  de  anførte  varianter
         selje  ble  tatt.  Før  i  tida  brukte  de  også  å  nå på retur og avløses av  alm,  men blir  be­
         skave  av  osp  til  vinterbruk»  (Luster).  -  vart i stedsnavn,  som det fins mange av.
         «Beisti fekk mykje ris. Når kyr og �auer blei
        såre  i  kjeften  av  riset,  hakka  folk  flak  av   UR TICA  DIOICA L.,  STORNESLE. Hele
        almebork  og  gav  dei.  Det  lindra  og  gjorde   landet. - Av  nesle  er  det  to  arter  i  Norge,
         dei  slette  att  der.  Kalvane,  og  kyrne  med,   den  store  flerårige  U.dioica  og  den  mindre
         fekk noko  almemjøl. Dei fyrste  kom  i  godt   og ettårige  U.urens.  Den første  er  langt den
         hald  av  det.  Folk  flekte  borken  av  om  vå­  vanligste  og  har  det  største  utbredelsesom­
         ren, tok bastet og dei tynne greinene, hakka   råde,  og  det  er  især  den  som  til  daglig  blir
         det rått og turka det, helst i soli, før dei mol   betegnet  som  nesle  eller  brennenesle.  Stor­
         det på kverni. [En annen medd.:]  I mai alma   nesle  blir bare sagt hvis man vil  presisere at
         bøndene på Le til  krøterf6r. Dei nytta  snel,   det er denne arten man taler om.
         skar  av  lange  flak,  hogg  dei  smått  og  let   U.dioica  gror  på  næringsrik  jord,  og
         kyrne  få  dei  utan  turking,  då  åt  dei  best.  gjerne  i  store  bestander  hvor  andre  planter
         Dyri  kunne  stå  på  berre  alm  uten  å  missa   sjelden kan hevde seg. Planten selv er used­
         jorten,  men  fekk  dei  ris  og  skav  av  andre   vanlig  rik  på  innholdsstoffer,  særlig  nitro­
         lauvtre,  laut  dei  ha  høy  attåt.  - Dei  gav   genholdige. Folk har  da også  i  stor utstrek­
         turt  almelauv  til  sau  og  geit  om  dei  hadde   ning  utnyttet dens  verdi  som  f6rplante.  Et­
         'skita'.  Eller  bløytte  lauvet  litt  og  slo  søt  ter  foreliggende  materiale,  som  er  blitt  inn­
         mjølk  over  så  det  likna  ein  deig,  og  gav   samlet  gjennom  mange  år  uten  noen  slags
         dyri»  (Vik).                             preferanse  for  den  ene  eller  annen  del  av
           «Under  krigen  1914-18  laget  en  mann   landet,  viser  det  seg  at  denne  bruken  helt

         658
   668   669   670   671   672   673   674   675   676   677   678