Page 670 - Planter og tradisjon
P. 670

vund på nordsiden av Sognefjorden, bar det  sør�iden  av  fjorden  og  hente  almebark.  De
        så  over  Noreviksheien  opp i  minst  700  me­  betalte  en  viss  avgift  for  hver  bør  til  bøn­
        ters  høyde  til  Torvundstølen  og  videre  til  dene på Søreide. De førte barken over fjor­
        Guddalen.  Det  var  særlig  plassinger  som  den til Norevik, hvor de fikk ha den i naus­
        drev dette, men også gårdmenn,  og da serlig  tene  til  vinteren.  Da  førte  de  den  opp  den
        etter dårlige år.  I  Kyrkjebø fortalte guddø­  bratte  brekka  over  fjellet  til  vassdraget  og
         lingene  at  de  skulle  bruke  almen  til  kalve­  brukte  den  til  kreaturf6r,  særlig  til  kalver,
        drikke, men dette var nok for å dekke over  men også i flattbrød når det var knapt med
        den  bitre  virkelighet  at  de  skulle nytte den  korn,  og i  nødsår var dette hovedanvendel­
         til  folkemat.  Jeg  har  selv  truffet  guddølin­  sen»  (Kyrkjebø,  sml.  ovenfor  under  Fjaler).
        ger  som  har  spist  borkebrød»  (Fjaler).  -  -«Dei  laga  mjøl  av  almeborken.  Far  min,
         «Far  min  som no  (1943)  er  90  år,  fekk,  då  som no (1942) er 84 år gamal, har vore med
        han  var  barn,  flatbrød  med  almemjøl  i  hjå  å  laga  dette  mjølet  [men  det  ble  også  gjort
        ein granne. Mor mi, 85 år, hev vore med då  seinere,  iallfall opp  til  for  20  år siden,  og  i
        dei  laga  almemjøl.  Dei  'nava'  almen,  flakte  meget  betydelig  mengde] .   Almen  var  soleis
        borken  av  dei  unge  greiner,  hakka  borken  eit tre  som dei var vyrke for, og som måtte
        små med øks på stabbe,  turka på turkehelle  sparast  og  helst  ikkje  hoggast  til  ved  eller
         liksom korn og mol på vanleg kvern. Brødet  noko anna. Arbeidet gjekk for seg om våren,
         'heldt'  godt med sovore mjøl.  Dei  dreiv ar­  då sevja  steig i  trea og borken let seg flekja
        beidet  om  våren  når  borken  'gjekk'.  Dei  av. Dei tok helst dei unge trea, for dei gamle
        hadde fleire tunnor mjøl. Bruka det ogso på  hadde  for  tjukk  bork  og  hadde  of te  utom
         drikke  til  kal vane  [ se nedenfor] .  Dei  bruka  på  seg  eit  tjukt  lag  som  dei  kalla  korp
         elles  halvparten bygg og halvparten havre  i   [korklag ,   og  det  var  det  arbeidssamt  å  få
                                                          ]
         flatbrødet.  Almemjølet  var  tilsetning»  (Fja­  bort.  Dei  hogg  så  eit  almetre  ned.  Sjølve
         ler).  - «Efter  risingen  [til  f6r]  blir  en  del  stamma  pussa  dei  fyrst  rein  for  korp.  Dei
         sjøler  (stokker), av disse flekkes barken  (al­  korpet  med  ein  bandakniv  (som  det  var
        mebast),  dette bruktes  i  barkebrødtiden;  al­  handtak på i  kvar ende), til  dei kom inn på
        mebastet  ble  lagt  i  en  bøtte  vann  i  ca.  ½   den  kvite  basten.  Den  flekte  dei  av  i  lange
        døgn,  da  var  vannet  seigt,  limaktig,  og  ble  remser;  det  gjekk  lett når sevja  var  korne  i
        blandet  i  deigen  av  barkemjøl,  da  var  det  treet om våren. Men det var ikkje  berre det
         lettere at bake og få sammenhengende leiv»   dei  laga mjøl  av.  Dei  tok  og  siste  årsskotet
         (Hafslo). - «På Indre Fonn hadde dei  alme  på  greinene,  lange  tynne  sveper,  som  dei
         i  brødet. 'Eg smaka det', sa bestemor  'Ikkje  plukka  blada  av.  Det  var  ikkje  nemnade
         verst på smak. Betre enn surt dravbrød. Men  trevyrke  i  desse  svepene  so  det  gjekk  godt
         almen var i  harde stykke.  Vi  åt no elles på  å  bruka  alt.  Dei  bar  dette  heim  fra  skogen
        alborken  (sic)  om  våren,  som  horna  tykte  og stelte  med  det  vidare. Basten  og svepene
         var god.' Ein bruka nok elles å flekke albor­  måtte  hoggast  svært  små.  Dei  heldt  til  med
        ken om våren, turke og male den på kverna»   dette  arbeidet  på  løgolvet,  der  høgstålet
         (Jølster).  - «Almen  ser  ut  til  å  ha  vore  hadde  sin  plass  om  vinteren.  Sopa  golvet
        høgt  verdsett  i  eldre  tid,  venteleg  a.vdi  dei   reint og tok fram øksa og stabben. Øksa var
        nytta  borken  til  bast  og  til  mjøldrygsle.  laga til dette bruket,  hadde  svært  brei  kjeft
        Endå  er  her  døme  på  at  folk  hev  rett  på  og kort skaft. Dei hogg basten og svepene so
         almar  i  andre  folk  sine  skogteigar.  Ein  ut­  smått  som råd var,  på lag en  centimeter  og
         skiftningsmann fortalde meg at dette var til­  under  det  og.  Dette  la  dei  på  eit  ullteppe
        felle på  Norddalen  i  Bru so  seint som etter  eller fleire og bar ut i sola, passa godt på at
         1930»  (Kinn).  - «Øystein  Vik  på  Skitne­  det ikkje kom skugge på det, og om kvelden
         vik i  Kyrkjebø,  som tidligere soknet til  Fja­  bar dei det inn, for skulle det liggja ute med
         ler,  oppe  i  Dyrnelivassdraget,  no  omlag  70   natta, ville det slå seg fuktig og vera vanske­
         år  (1943),  forteller at  hans far  og  bøndene   lig  å  få  gjennomtørt.  So  mol  dei  det  på
         ellers  i  vassdraget  pleide  dra  til  Søreide  på  gardskverna,  ei lita kvern som stod i  kvern-

                                                                                       655
   665   666   667   668   669   670   671   672   673   674   675