Page 668 - Planter og tradisjon
P. 668

hjelp. Det kunne være en verdifull tilsetning,  tørka  og  malt»  (Froland).  - " I   hene
        ikke bare til  furu- og bjørkebark,  mose  o. 1.,   1807-1814  bruktes  Cetraria  islandica  og
        men  også  til  kornmjøl  av  dårlig  kvalitet.   Cladonia  rangiferina  samt  det  fineste  av
        Almemjølet  har  en  evne  til  å  'binde'  deigen  almebarken  til  menneskeføde.  Ble  malt  på
        når det er vanskelig å  få  leivene  til å  holde  bøndernes  kal[l]kverner,  dels  alene,  dels
        sammen.  Derfor  er  det  ingen  skarp  grense  sammen med korn,  har mine foreldre fortalt
        over  mot  de  mange  tilfeller  da  alm  på  en  meg»  (Gjerstad).  - «Almebørk  til  mjøl  i
        eller annen måte ble brukt som  'seige'.   hungerstiden»  (Herefoss).  - «Det  er  blitt
          Først  noen  eksempler  på  at  almemjøl  ble  brukt  bark  til  folkemat  (men  ingen  nole­
        brukt som en vesentlig del av brødet:     vande har ete bork). Helst bork av alm (åm).
          Fra Eidsberg viser et notat av Jens Holm­  I  bestefars  tid,  seier  ei  i  90-årsalderen»
        boe fra 1933 at det da fremdeles var levende   (Valle).
        tradisjon  etter  bruk  av  alm  til  mat  i  1812;   « Til gården der jeg er fra, hører der ei lid
        men  bruken  av  furu  (s. d.)  til mat  fortsatte  med almetrær,  og  hvert  gårdsbruk  har  sine
        meget lenger enn bruken av alm både i Eids­  faste trær  som  de  skal ha  i  tilfelle hungers­
        berg  og  Trøgstad.  - «De  flådde  almen  og  nød. Og selv nå blir det holdt nøye regnskap
        tok te mjæl. De ælmene  ble også styvd. Det  med  trærne»  (Austad).  - «De  gamle  var
        var far som fortalte dette (Bærum; meddele­  svært redde for å hugge ned almetrær om de
        ren,  Nils  Brænna,  var  da,  1956,  8 1   år).  -  hadde  noen.  De  skulle  stå  om  matknappe
         «I  18 12  var  oldefar  med  til  Store  Stabekk  tider  skulle  komme  igjen.  Det  var  jo  alme­
        og hentet almebark til mat»  (Bærum;  her er  barken  de  blandet  i  brødet  i  barkebrøds­
        også  annen  tradisjon  om  slikt,  bl. a.  at  de  dager»  (Bjelland).  - «Til  barkebrød  i
        tok  barken  bare  på  den  ene  siden  av  treet   1807-1814.  Den  innerste  bark  haktes  fin
        for  ikke  å  skade  det»  (Bærum).  - «Alme­  og maltes sammen med kornet til mel»  (Ho­
        barken  var  beste  brødborken  i  hungersåra  lum;  lignende  i  Lyngdal,  Randesund;  Sjer­
        her.  Det  samme  vert  sagt  fra  Uvdal,  men  narøy,  Suldal;  Hålandsdal,  Lindås,  Strand­
        der visste me i min ungdom om berre ei alm  vik).
        i heile bygda» (Modum).                      «Her er segn om at folk i Etne var i Nor­
           «Matmose  vart  turka  og  malen  til  mjøl.  heimsberget og svadde alm i  hardåra  1810-
        Dette  vart  knadd  i  lag  med  almebast  og   1812  og  bruka  til  folkemat»  (Etne).  -
        baka  til brau»  (Hjartdal). - « Ved siden av   «Omkring  1840  brukte  de  almebark  til
        måså  brugtes  også  i  hine  tider  barkemjøl  folkemat,  men  ikke  vanlig,  og  det  ble  ikke
        helst  av  bjørk  og  til  dels  gran  til  flattbrau.  brukt  svært  mye  senere.  En  gammel  kone,
         For  å  få  deigen av  måsa og barkemjøl  til å  f.  1832,  fortalte  at  en  smed  og  konen hans,
        henge samen kogte man en gele av almebark  etter  måten  velstandsfolk,  brukte  almemjøl
        til å kna deigen i. Min oldefar, f. omkr. 1800,  og  vanlig  kjøpemjøl  og  poteter  til  potet­
        har  fortalt  dette»  (Hjartdal).  - «Likesom  kaker»  (Jondal). - «En mann  som  eiger  en
        lindebark  ble  almebarken  (den  innerste)  av  de  få  kvernhus  som  enda  står  tilbake,
        brukt til mjøl i  barkebrødet»  (Lunde). - «I  laget  almemjøl  der  under  krigen  1914-
         nødsåra reiste  folk  i  Træungen  helt  til  Erv­  1918»  (Kvam  1938). - «Almebark var den
        dalen  etter  almebark  har  Halvor  Jonsen  beste  [ til  f6r].  I  naudsår vart  den bruka  til
         hørt  bl. a.  av  sine  foreldre»  (Nissedal).  -  folkemat.  Dei  turka  og  mol  den  og  blanda
         «Gure Eide hermde etter ei anna gamal kjer­  med  mjølet»  (Masfj.).  - «Almebark  vart
         ring:  'Ein skulle like godt ta ei skjeppe godt  bruka  i  matmjølet  her  i  naudåri  frå  1807-
         tillaga almemjøl som kveitemjøl'»  (Seljord).   1814. Eg hev tala med eldre folk, som hadde
         - «Alm ble mye  tatt til  folkemat  i  nødsåra  tala med slike som hadde upplevt nemde år.
         omkr.  1812. Opp  til våre dager er den blitt  Der  var  naudår  seinare  og,  det  hende  at
         brukt til å få flatbrøddeigen til å henge sam­  matmjølet  vart  blanda  med  mjøl  av  alme­
         men»  (Tinn).                             bark  frametter  fyrste  helvti  av  1800-talet.
           «Almebarken  ble  brukt  til  mannsmat,   Mor,  født  1850,  død  1936,  minnest ikkje at

                                                                                       653
   663   664   665   666   667   668   669   670   671   672   673