Page 671 - Planter og tradisjon
P. 671

huset  nede  ved  elva  eller  bekken.  Det  var  For  ca.  30-40  år  sidan  [notert  1950]  stod
         ikkje  godt  å  mala  dette.  Det  måtte  vera  det gamle  almetre  rundt  husa  mest  på  kvar
         framifrå  godt  tørt,  elles  kom  det  ikkje mjøl  gard.  Dei  fleste  av desse er nå hogd ned og
         or  kverna.  Kverna  hadde  lett  for  å  'baka  andre  treslag  korne  i  staden.  Eg  har som  ei
         seg'. Då klinte  almeborken seg fast på kver­  tru  om  at  gamlingane  hadde  ein  liten  bak­
         nesteinane,  og  kor  god  fart  ein  sette  på  tanke  når  dei  planta  desse  almane:  Dei
         kvernekallen,  so  nytta  det  ikkje  å  få  fram  kunne vera gode å ha som eit naudanker i ei
         mjøl.  Var  derimot  almeborken  godt  tørka,  borkebrødstid»  (Syvde).  - «Eldre  folk  for­
         rann  mjølet  frå  kverna  fint.  Mjølet  bruka  talde  at  før  brukte  dei  almebork  til  brød.
         dei  til  flatbrød,  saman  med  byggmjøl.  Det  Dei turka og mol han på kvern»  (Volda).
         ga godt hald i brødet, brødleiven rivna ikkje   «Barken ble brukt i  mel,  så treet ble nes­
         so  lett  når  dei  baka  han  ut  eller  når  dei  ten  utryddet  i  1808-1812»  (Hegra).  -
         flytta  han  frå  bakstefjøla  til  bakstehella   «Har  vært  sterkt  utnyttet  til  mat,  bl. a.  i
         (jarnplata  der  dei  stekte  brødet)»  (Vik).  -  181 2 »  (Leksvik).  - «Alm  er  det  nå  lite  av
         «Eg  var  med  og  mol  almemjøl,  som  mor  her. Det heter at det er fordi den er blitt spist
         bruka  til  hald  i  flattbrød,  men  det  eg  sjøl  opp av  folk  i  eldre tider. Men  der er  steds­
         laga  seinare,  bruka  me  til  kalvar,  - betre  navn med Alm-, mest -li»  (Elsfj.). - «Alme­
         enn nokon slag kraftf6r» (Vik).           bark ble tørket, malt til mjøl, og blandet med
           «I  Eikisdalen,  som  er  svært  frodig,  visste   'guslån'  - dvs.  bygg,  rug  og  havre  - eller
         de  hvordan  de  skulle  lage  almebrød.  Om­  furubarkmel til flatbrød. På to av de gårder
         kringboende kunne for spøk kalle Eikisdalen   (i Ravnådalen) hvor det nå ikke vokser alm,
         'Almebrødkanaan'»  (Eresfj.  Vd.).  - «Som   ble den hugget under nødsårene  1812-14 og
         blanding  i matmjølet i  1807-1814 var alm­  barken benyttet til folkemat. På de to andre
         bork  rekna  for  langt  betre  enn  bjørkebork»   gårdene,  som  er  forholdsvis  nye  bruk,  er
         (Stordal).  - «Det  innre  av  almebork  var   alma  ryddet  under  dyrkingen.  Fra  1814  og
         brukt  ikkje  berre  i  hungersnød  til  mat­  fram  til  1860-70  hugget  de  alm  i  stor  ut­
         drygsle»  (Sunnylven). - «Borken  vart  ma­  strekning  og  malte  barken  til  mjøl  som  ble
         len til mjøl og baka saman med furumjøl til   blandet  sammen  med  mjøl  av  korn  for  å
         flatbrød i  1812-1814. Hev i seinare år vori   drøye  det,  og  på  mange  gårder  hadde  de
         bruka  saman  med  byggmjøl  i  flatbrød,  så   kriselager  av  alm- og  furubarkmjøl»  (N.
         det  skal  bli  seigare  og  betre  å  baka  av»   Rana).
         (Surnadal).  - «Bestefar  min  var  svært  glad   Som  nevnt  har  almen  i  stor  utstrekning
        i alt planteliv,  men serleg var han glad i al­  ikke  bare  vært  til  matdrygsel  i  kornfattige
        men.  Vi  hadde  ein  alm  i  tunet,  som  han  tider, men også et populært hjelpemiddel til
        hadde·planta,  og den verna han om som om  å få deig til å henge sammen. En del eksemp­
        det skulle vore ein god ven. Hende det at vi  ler  på  dette  er  nevnt  i  det  foranstående.
        støytte  på  ein  alm  i  skogen,  noko  som sjel­  Noen flere eksempler:
        dan  hende  i  Syvde  (i  Innsetberget i  Dalsfj.   «Mor  hugsar  at  morbror  til  far  hennar,
        derimot  var ein  god  del alm),  kunne  han  gi  f.  1801,  sa  dei  koka  på  almebork  og  bruka
        seg tid til å  sette seg ned  og fortelja oss un­  lågen  til  å  hava  i  brøddeigen  som  binde­
        gane om 'grønår' då kornet fraus før det var  emne. Deig av bjørkemjøl vart so stutt i seg»
        skjært,  og  korleis  det  lette  kornet  dei  då   (Flesberg).  - «Når  di  fletta  almebast  [dvs.
                                                                   ]
        fekk,  måtte blandast med almebork eller al­  flekket  av  barken ,   la  di  de  i  vatn,  å  de
        meseige før dei kunne få brød av det. Og så  vatne  bruka  di  te  knå  i»  (Seljord).  - «I
        tok  han  gjerne  en almekvist,  skrapa  av  den  gamle dagar bruka dei almebast til å blanda
        grå  ytterborken  og  let  oss  få  tyggja  på  den  i  mosen  som  dei  laga  til  mat  for  å  få  den
        indre kvite delen for å kjenne kor slimet og  seig»  (Seljord:  Åmotsdal).  - «Almebork
        mild den var i  smaken. Ja  så  god  syntest vi  vart  stundom  nytta  i  brødet.  Og  um  dei
        den almeborken var, at vi av og til lurte oss  ikkje  nytta  borken  som  mat,  så  bløytte  dei
        til å  bryte ei grein av almen heime i  tunet.  han  stundom  i  vatn  og  brukte  dette  vatnet

        656
   666   667   668   669   670   671   672   673   674   675   676