Page 669 - Planter og tradisjon
P. 669

naudi var slik at dei trong um å bruka mjøl  almeskog;  det  var  den  verdifulleste  skogen.
         av  almebork,  men mormor  blanda  av og til  - Ola  J.  Meel,  8 7   år  (1948),  fortalte  han
         litt mjøl av almebork i matmjølet. Ho vilde  hadde malt mange sekker almebork, mest til
         at borni  skulde smaka  kva dei  !aut prøva  i   kalvene, men de tok også almemjøl i  deigen
         naudåri.  Almeborken  tok  dei  um  våren  når  når  de  bakte  flatbrød,  så  den  skulle  henge
         sevja  var  komi  so  borken  losa.  Dei  flekte  bedre  sammen»  (Balestr.:  Vetlefj.).  - «Alle
         borken  av,  skrapa  av  ytre  laget,  det  var  eldre  svarar  ja  [på  spørsmålet  om  alm  har
         ubrukande.  Det  som  då  vart  att  - indre  vært  brukt  til  folkemat] ,   men  dei  hugsar
         luten  av  borken  - hakka  dei  smått,  di   ikkje  nett  til  det,  seier  dei»  (Balestr.:  Fjær­
         smærre  det  vart  hakka,  di  betre.  Deretter  land; lignende i Breim, Eid). - «I  Guddalen
         vart  det turka.  Helst  ville  dei  solturka  det,   i  Fjaler  nyttet  man  så  sent  som  i  80-årene
         men det vart og turka som korn,  det skulde  almebark  i  brødet,  dels  som  drøyemiddel,
         og hende det vart turka ilag med havre. Ofte   dels  som  melforbedrer,  idet  bakeevnen  ble
         mol  dei  det  i  lag  med  kornet.  Brødmjølet  bedre når man til dårlig modent korn brukte
         vart helst  bruka  til  flatbrød.  Dei  bruka  det  borkemel.  Borken  tok de  i  juni  måned,  dels
         ogso  til  grautmjøl,  når  det  kneip,  men  var  småkvist  som  ble  hakket  opp  og  malt  med
         det hardt å greide borkebrødet, so var graut  marg og det hele, dels bork som ble flekt av
         av borkemjøl hardare å greida. 'Lukka var',   armtykke grener. Borken ble lufttørket, hak­
         sagde  ho  mormor,  'at  dei  hadde  so  mykje  ket opp, tørket på helle og malt. Til flatbrød
         mjølk  å  få  både  brød  og  graut  ned  med'.  var  normalmengden:  Borkemel  ble rørt ut i
         'Borkebrødet smaka ikkje nett vondt',  sagde  vatn  til  suppetykkelse,  så  vanlig  mel  quid
         mor,  'men  det  baud  snart  imot  so  det  vart  satis.  I  denne  mengde  hadde  angivelig  bor­
         dryg mat'. Ein gama! mann, fødd  1838, død  kemelet  ingen  skadelig  virkning,  men  ble
         19 31,  fortal de etter ei kona, fødd  17 60, død  mengden  for  stor,  ga  brødet  forstoppelse.
         1860,  at då ho var husmor i åri  1807-18 14,   (Brød  betyr  her  flatbrød;  blant  gamle  folk
         var  dei  7  vaksne  menneskje  på  garden.  Til  heter  ovnsbrød  kake.)  Hvor verdifull alme­
         middagsmat  i  vyrka  !aut  alle  7  skifta  ein  borken  ble  ansett  for  å  være  i  denne  inn­
         leiv flatbrød, og attåt fekk dei sild og mjølk.   landsbygd,  fremgår  av  følgende:  I  Sørebø­
        .Til  sundag  middag  ogso  ein  leiv  flatbrød   dalen  i  Kyrkjebø  vokser  en  mengde  alm  i
         med  kjøt  og  mjølk  attåt»  (Modalen).­  utmarken, omtrent en mil fra sjøen  [ et vann
         «Kjednabast  kallar  dei  so  fordi  ho  låg  næ­  der heter Almedokkvatnet, 125  m  o . h. .   Dit
                                                                                     ]
         rast  veden  og  var best  til  å blanda  i  brød  i   drog guddølingene,  flakte selv borken av og
         ufredsåri»  (Ulvik).                      betalte  50  øre for en full mannsbør.  Denne
           «Almebork  ble  avflekt  om  våren,  tørket   bar de til fjords, rodde så vel en mil til Tor-
         og  malt  på  kvern  til  almemjøl.  Dette  ble
         blandet med kornmjøl og så bakte man flat­
         brød  eller  kokte  graut  av  det.  Slikt  alme­  +Guddal
        mjøl brukte man også til kraftf6r til kalver,
         og  det  ble  regnet  som  meget  godt  til  dette.
        En gammel kone har fortalt at hennes beste­
        far bl. a. fikk en sekk almemjøl for året som
        utsvar for en husmannsplass han leide bort»
         (Aurland).  - «Borken  og  finaste  kvistane
        vart  malne  til  mjøl.  Sevjelaget  vart  skave
        for  seg,  lagt  i  vatn,  til  knavatn,  almeseiga,
        når ein baka flatbrød av  byggmjøl,  for å  få
         deigen  seig»  (Aurland).  - «Matalm  er  stor
        alm  som de  hogde  grenene  av og så flekket
        barken.  Når  de  skyldsatte  eller  delte  går­  Fig.  197. Fra Guddal til Almedokka,  - lang veg for
        dene,  tok  de  mye  hensyn  til  om  det  var          å hente almebark.

         654
   664   665   666   667   668   669   670   671   672   673   674