Page 583 - Planter og tradisjon
P. 583
Men planten kunne også bli tilberedt. små» (Oppdal). - « I uår turka dei hæmula
«Heimolblad til stuing om våren» (Bolsøy). og mol til mjøl» (Vikna). - «De bakte hem
- « G rønsakplante, før» (Snåsa). - «Høy mulbrød» (Vikna). - «Som matplante, til
mula, og likeså syregras, bjynnstut, sløik og mjøldrygsel, var det så vidt eg no kan hugsa
kvann, anvendtes til å koke grøt, som folke berre stammen, stelkjen, av både buæ (Arte
mat» (N. Rana). misia vulgaris) og hemmulæ som vart nytta
Opplysninger om at Rumex longif. har og gav eit godt mjøl i blandingsmjøl til flat
vært blandet i brøddeig, har en forunderlig brød, - ikkje frøi. Dei vart repa bort.
ujevn utbredelse i landet: Elverum; Etnedal, Hemmulæ var grei å male; men skalet på
Jevnaker, N. Aurdal, N. Fron, Vang, buæ vart meist som ull, so kvernauga !aut
V. Slidre, 0. Gausdal, 0. Slidre; Hemsedal, reinskast opp fl eire gonger før me vart fer
Uvdal; Oppdal; Vikna; Hattfjd., N. Rana, dige med malingi for å få reint mjøl. Det er
Velf . ; Lebesby. Noen eksempler: «Syretop frå 1 8 60-åri eg hugsar dette. Det var fleire
j
pen ble rispet og det avrispede blandet i flat dårlege år i fjellbygdi i den tid; særleg var
brøddeigen for å drøye melet. Det er nå 1 8 6 7 eit reint nødår for korn, så alt som
[ 1 9 4 8 ] 70 år siden» (Etnedal). - «Det er en kunde nyttast, var prøva til iblanding. Furu
gammel skikk. Som smågutt så jeg en gam barken var eldest vanleg til kvar tid ei lang
mel bakstekone bake slikt flatbrød, og brø tid framover til skogdrif ti kom i full gang
det var godt» (Jevnaker). - «Min far, med betre fortjenest og livsvilkår» (Hattfjd;
f. 1 8 75, har ofte nevnt at de rispet hestesyre sml. også Angelica archangelica, Artemisia
)
og hadde i flatbrødet» (N. Aurdal; for oppi. vulgaris og Pinus silvestris . - «Unge steng
fra N. Aurdal, se også Hermundstad 1 9 40 : ler og bladstilker koktes til grøt» (N. Rana).
1 0 ) . - «Mi mor, so va fød 1 8 2 1 , sa at dei - «Høimula spises rå av og til ennu, likeså
brugte kløk hundørispe so dei knuste o hadde syrgres, bjynnstut, sløik og kvann. Disse
samen med matmose o baka flatbrød ta di planter anvendtes også til å koke grøt, som
atve byggmjøl» (Vang 0). - «Er vel den folkemat» (N. Rana). - «Hæmula bruka
ville planta som har vore mest brukt i dei sumtid ha til segna i borkedeigen»
Valdres til mat. Det var serleg det store frøet (Velfj.). - «Høymuggel ansåes i nødsårene
som vart male og brukt i mjølet i skrale år. for en mer enn alminnelig nyttig plante. De
Stilken var brukt både rå og i suppe» modne frø blandet man i det lille kornmelet
(V. Slidre). - «Frøet vart rispa og blanda i man hadde, for å dryge det ut; det var god
når dei baka flatbrød» (0. Gausdal). - Fra mat og tjenlig for fordøyelsen» (Lebesby).
Hemsedal kan siteres hva Hans Flaten (i sin «Når hemmulblomsten ble moden, brukte
bok om «Hemsedal 1 8 1 4 - 9 1 4 » s. 56) man på enkelte steder i bygda å samle den,
1
forteller, nemlig at det var bladene som ble og etter at den var tørret koke te på den.
brukt til brød: « M an kokte bladene av heste Denne drikk var i hvertfall ikke ukjent i
syre, plukket om våren, stampet og knadde nødsårene omkring 1 8 1 2 og framover til
mel i det: 'Syrebrød'. Farven skar i grønt, 1 8 50-60-årene» (Vikna).
kan man vite. Det brød var forresten ikke Bladene ble brukt til omslag på verker
meget brukt.» - «Stilken ble hentet om vå (Norderhov) og ble lagt på sår og svull, for
ren, før blomstringen, kokt mør og stampet de trekker det vonde ut (Malangen). Men
sammen. Massen ble blandet i brøddeigen og mer vanlig var det å koke rota i søt eller sur
bakt til flattbrød. Den skulle særlig tjene til fløte til en salve, særlig mot brannsår. Dette
å gjøre deigen seigere, slik at flattbrødleivene er blitt notert fra Bø, Kviteseid, Rauland,
ikke skulle gå i stykker under kjevlingen Seljord; G jerstad; Kvås, S. Audnedal; Nærbø;
('seigje')» (Uvdal). Frosta, Hegra, Skatval. Noen eksempler:
« H umul måtte sankas midtsumar, før dei « H øymolrot kokar dei saman med rjome
satte frø og kunne då tørkast, hakkast og og brukar på leggjesår (opne bein). Eg kjen
malast og brukast til å blanda i mjølet, og til ner folk som gjer det og tykkjer det hjelper»
flatbrød. H umu/ var yndet mat mens vi var (Rauland). - «Høymolu bruka di ta å koke
5 6 8