Page 579 - Planter og tradisjon
P. 579

grøt»  (Beiarn;  lignende  i  Bodin).  - «Syre­  Grøten  ble  temmelig  sur,  og  sortgrøn  av
        gres  brukt  til  å  spise  sammen med surmelk»   farve.  I  min barndom  var grøten  brukt  her
        (Hadsel).  - «Samene  brukte  før  å  koke  og  der  i  bygdene,  også  i  mitt  hjem.  Det  er
        syregras  saman  med  sløyk  og  så  blanda  dei  trolig  at  denne  matkunst  kom  fra  fjell­
        reinmjølk  oppi.  Det  vart  kalla  gumbe»   lappene»  (Hillesøy).  - «Bladene  ble  kokt  i
         (Hattfjd.  Flere  eks.,  se  Angelica  arch.).  -  store mengder i syrgrasgrøt og oppbevart til
         «Koktes  med  mel  til  grøt»  (N. Rana).  -  vinterbruk. Ble spist  utrørt  i  sur melk. Var
         «Syregres  spistes helst  rått eller kokt i  'kjøt­  sannsynligvis  vitaminrik,  - men  ikke  vel­
        sø'. Tørredes for vinterbruk.Også brukt sam­  smakende»  (Malangen).  - «Meget  brukt  til
        men  med  andre  matemner»  (N. Rana).  -  syrgrasgrøt, med sukker og melk på»  (Måls­
         «Kokt  og  spist  som  rabarbragrøt»  (Vefsn).  elv  1938).  - «Syregresset,  reinska  for  stil­
        - «Syrgras  og  turt,  serleg  då  syrgras,  vart   kane, kokt til grøt, sukret og spist,  f. eks. til
         kokt  til  graut  og  ete  utan  anna  tilsetnad»   fisk  som  stuing,  men  ikke  alminnelig.  Nå
         (Velfj.). - «Det er  blitt  fortalt  at enkelte  i   visstnok helt avlagt»  (Skjervøy). - «Brukes
         gamle  dager  kokte  suppe av  syrgress.  Ellers  i  Ropelv til  syregrøt»  (S. Varanger). - Sml.
        ser  det  ut  til  at  'bumannen'  her  ikke  har   også Angelica arch. og Oxyria.
         brukt  synderlig  av  syrgress.  Svensklappene,   Opplysninger  om  at  de  hadde  «syre  i
        som  før  i  tida  kom  hit  med  reinflokkene  brøddeigen»  (Etnedal)  og  «frukten  av  mat­
        sine,  pleide  koke  grøt  av  syrgress  og  rein­  syre  blandet  i  melet  og  bakt  til  flatbrød»
        melk.  Grøten  hadde  de  på  flate  tredunker,   (Jevnaker) gjelder formodentlig høymolsyre,
        som  de  bar  i  en  reim  over  skulderen.  Rett  likeledes  antakelig  en  mer  inngående  med­
         som det var tok de tappen ut av dunken og  delelse  fra  Hol  (se  R.longif.).  Om syre  som
         saup  i  seg  av grøten.  Den  var  så seig at de  tilsetning  til  barkebrød  (Hattfjd.),  sic:  I'inus
        måtte  slite  den  av  med  fingrene»  (Tysfj.).   silv.
        - I  N  ble  også  brukt en  'syrsupa'  som var   «Ble  mye  gitt  til  grisen.  Da  slog  de  den
         noe  helt  annet:  «Ble  kokt  av  mel  og  vann  tidlig»  (Gloppen).  - «Blir  regnet  som  det
        med tilsetning av 'syre', som var tillaget av  beste  beitet»  (Sørli;  lignende  i  Gratangen).
        myse av surmelk. Dei heldt syrsupa mest for   «Har kua fått trommesyke koker di sure­
         å  vera  medisin,  for magen o. a.»  (Vefsn). -  røtter  i  vann  og  gir  henne»  (Bygland).  -
         «En samefamilie her bruker hakkete syrestil­  «Magemiddel»  (Farsund).  - «Til  å  gni  på
         ker i vannet når de koker ørret eller rør. Gir   insektstikk» (Hadsel).
         en fin smak av suppen» (Vefsn).             «Nervøse  folk  skulle  ete  mykje  syregras»
           Da en meddeler hadde skrevet:  «Syregras   (Vik SF).
        skal  ha  vært  en  betydelig  handelsartikkel   «Så  høg  som  den  ble,  skulle  graset  (i
         bl. a.  fra  Balsfjorden  til  Tromsø»,  uttalte  kunstenga)  bli»  (Glåmos. Lignende  i  Snåsa:
         P.  Benum på forespørsel:  «Det er slett  ikke   «Syra  sprett  opp,  og  der  blir  ho  stannand.
         usannsynlig at man før i tiden, da mangelen   Når det li på, kjem ho aldeles bort»  (for det
         på  grønnsaker  var  så  følelig,  kunne  kjøpe   andre graset gror over).
        syregræs  av  balsfjordingene,  men  noen  stor   Brukt  til  farging  (Surnadal;  Brekken;
         handelsartikkel har det neppe vært». - «En   Drevja).
         pålitelig  mann  har  fortalt  at  der  innover
         Balsf jordkanten enda utover i 90-årene blev   Navnene på denne arten inneholder alltid
         av enkelte koner kokt syrgrasgrøt. Den spis­  elementet sur i en eller annen form. Vanligst
         tes  vesentlig  med  søt  melk  på  (lite  råd  på  er  det  usammensatte  syre,  som  stort  sett  er
        sukker),  og  tildels  førtes  av  denne  grøt  til   entydig navn på denne arten,  særlig Østlan­
         Tromsø  til  salg»  (Balsfj.).  - «Syregræsset  det.  - Sure  Fyresdal,  Mo,  Rauland,  Tinn,
         ble  før  kokt  sammen  til  en  tykk  'syrgræs­  Vinje;  Bygland,  Bykle,  Valle  ( «hevdesure
         grøt'. Den ble oppbevart utover vinteren og  mots.  fjellsure» ) ;   Fjotland.  - Suru  Hovin,
        spist som desert, eller blandet i  tykkmelk og  Kviteseid,  Lårdal,  Rauland,  Seljord.  -- Syr
        spist  som  'sovel'  til  flatbrød  eller  stomp.  Trøndelag.

         564
   574   575   576   577   578   579   580   581   582   583   584