Page 578 - Planter og tradisjon
P. 578

(medd.  av  en  skoleelev);  Salangen,  Talvik.  bakker, i den årstiden da alt grønt var friskt
         - T æggelbær  Kolbu.  - T æilebær  Siljan.   og  saftig.  Den  syrlige  smaken  er  leskende,
           Tågbær,  tågebær,  -ber,  Våler;  Feiring,  og mengden av oksalsyre  er  ikke  så stor  at
         Hurdal;  14  He;  Biri,  Fåberg,  Snertingdal,   den  skader.  Det  var  både  bladene  og  unge
         Vardal,  V. Toten,  Ø. Gausdal  (og  tågje-),  myke  stengeldeler  som  ble  spist.  Noen  få
         Øyer,  Lillehammer;  Flesberg,  Flå,  Nore,   eksempler:  «Blad og  begynnende  stilkanset­
         Rollag,  Uvdal;  9  T;  Bygland,  Bykle,  Evje,  telser av matsyre var noe av det første grønt
         Valle;  7  VA;  4  Ho;  15 SF;  27  MR;  17 ST;  som  ble  spist  om  våren»  (Y. Sandsvær).  -
         8  NT; Hattfjd.; Målselv,  Sørreisa.      «Guttene  spiste  helst  den  øverste  delen  av
           Tågåbær  St.  Elvdal  (og  tåvå- og  tau-) ;   den  blomstrende  stenglen»  (Gloppen).  -
         Torpå,  Uvdal.  -  T åvbær  Tolga,  Åmot   «Syresteiken,  blomestelken,  er  krasemat  for
         (tou-,  tauvå-, med diftong mellom au og åu) ;   alle  gutungar  når  han  er  på  det  saf tigaste»
         Budal  ( og  tøv-),  Singsås  ( «g  blir  ofte  v :    (Sunnfj.).  - «Barna  spiste  bladene:  Tok
         sav,  dav»).  -  Tåbær  Y. Rendal;  Valle;   bort bladstilken, la bladet dobbelt. Men når
         Stadsbygd, Strinda; Lånke.               bladene var  hule  [innrullet],  spiste  de  dem
           T augabær,  touga-,  taoga-,  også  -ber,  Kin­  ikke, for da hadde det vært mark i»  (Trh.).
        sarvik,  Ulvik,  Voss,  Vossestr.;  Aurland,   «Blø' e  [bladene]  ha  slik.  ein  god  smak.
        Balestr.  ( t aoge-),  Hafslo  (do.),  Leikanger  (ei   Gjætleungatn mora se me  eit  rim:  'Suresyra
         taog,  fl.  tæge),  Luster. - Taubær St. Elvdal.  fødde me vel, fivilen svelta bror min i hæl'»
           Tøybær Brunlanes; Eidanger.             (Gol).  Dette  er  en  variant  av  et  velkjent
           Kransebær  Dovre;  Larvik  ( «Hørt  det  av  gammelt vers,  som vanligvis har som poeng
        mor, f. 1862. Iallfall her har ordet 1st. tone­  at  fivil, myrullplanten, er mer nærende  enn
         lag»); Oppdal ( krans-).                 bær  (se  Eriophorum).  Formodentlig  har gje­
                                                  terguttene  i  Gol kjent dette  verset,  men har
        RUMEX  ACETOSA  L.,  ENGSYRE.  I n�­      funnet  på  å  forandre  det  til  ære  for  syre­
        turlige enger  og  som ugras  i  kunsteng,  hele  bladene, som de likte så godt.
        landet.  - På  spørsmål  om  hva  for  plante­  Planten  er  også  blitt  brukt  i  husholdnin­
         deler  barn  har  spist,  er  denne  planten  blitt   gen, tilberedt på forskjellige vis. Slik bruk er
        oppgitt fra hundrevis av steder og enda flere   sannsynligvis til dels kommet inn i nyere tid,
        meddelere.  Fra lengst  sør  til  lengst  nordøst  men representerer i  andre tilfeller tydeligvis
        topper  den  listen  over  de  godsakene  som  en  eldre  tradisjon.  «Før  i  tida  ble  det  ofte
        barn  gledet  seg  over  å  finne  i  enger  og  på  kokt  graut  av  syre  og  litt  mjøl  om  våren»
                                                  (Eidskog). - «Spises rå og stuet»  (Modum).
                                                  - «Syre  ble  solgt  frisk og  brukt  til  stuing,
                                                  ca.  1870-årene»  (Larvik).  - «Brukt  til
                                                  krydderi  på suppe»  (Holum). - «Suru,  blad
                                                  og stylk, et folk. Dei kokar suppe på den og.
                                                  Uppskrifti på surusuppe skal vera den same
                                                  som for rabarbrasuppe»  (Rauland). - «Bru­
                                                  kes  til  salat,  med  sur  fløte»  (Høyland).  -
                                                  «Syregras  i  maten»  (Hafslo). - «Syreblad i
                                                  renmelk blant samer ved Riasten» (Brekken).
                                                  - « Vart brukt til supe og ein slags graut og
                                                  spela  pålag  same  rolle  som  rabarbraen  no»
                                                  (Leksvik).  - «Er  blitt  brukt  til  suppe  i
                                                  gamle  dager  her»  (Nordli;  det  samme  i
                                                  Otterøy).
                                                    «Syregress,  eller helst  de store bladene av
                                                  enkelte  syrgressarter,  ble  vasket  i  vann  og
          Fig.  171. Engsyre, Rumex �cetosa.  Grunnbladene.   kokt i melk påjevnet litt mel, til suppe eller
                                                                                       563
   573   574   575   576   577   578   579   580   581   582   583