Page 582 - Planter og tradisjon
P. 582

meir greinet rot og er verre å få opp»  (Bale­  rota»  (Foldereid).  - «Millom  olsok  og
        str.; meddeleren var ikke i tvil om at det var  syvtesok  [2.  juli]  kunde  ein  rysja  opp  rot­
        lettere å få den opp når sjøen flør, det hadde  ugras  ute  i  enga,  for  det  hadde  slike  lause
        han selv prøvd; men tanken på at den skulle  røter  den  tida»  (Foldereid).  - « I   jonsok­
        løsne lettere ved voksende  måne,  ble  avvist   tida fikk de heile rota opp, sa de»  (Berg Tr).
        som  overtro).  - «Det  var  vanleg  endå  på   De  ville  nødig  ha  planten  med  i  høyet.
        fyreåret,  stundom  ikkje  før  i  slåtten,  å   Den var hard og treen, og nærmest uspiselig
        trekkja  høymola  opp  med  rot.  Tistel  ogso.   for kreaturene. Hvis det fremdeles var saft i
         Ein  kan  sjå  det rek  store  dungar  etter  elva   den  når  den  kom  med  i  høyet,  tørket  den
        stundom.  (Høymol  og  slikt  hivde  dei  på  langsomt, og det het at da hadde  høyet om­
        elva.)  Og  det  har  alltid  vore  sagt  at  rota  kring  den  lett  for  å  mugne;  dette  har  gitt
        slapp  lettast  i  taket  i  flo.  Ein  fekk  henne  opphav  til  en  folkeetymologisk  forklaring
        mest  heil  opp  då.  Elles vil  det lett sitja  att  på navnet nordenfjelds:  «Høyet mugner når
        rotstubhar  som  røter  seg  fort  og  vert  ny  denne  plante  tørkes  sammen  med  gresset,
        plage.  Der  er  noko  med  dette  med  flo  og  f. eks.  i  hesjer.  Herav  navnet  høymuggel»
         fjære, kva det er. Ein dag kan rota stå fast   (Overhalla).  - « I   høyet  mugner  både  den
        som  fjell,  ein  annan  gong  loshar  ho  etter  og  det  høyet  som  ligger  omkring  den
         måten  lett.  I  veksande  måne  veit  eg  ikkje   (mula = mugg)»   (Vefsn;   lignende   fra
         om folk har snakka her, når det galdt dette.   N. Rana og Nordreisa).
         Høymolrot  ble  ikke  brukt  som  f6r,  - sml.   Planten var ikke helt verdiløs som husdyr­
         Elytrigia  repens»  (Førde).  - «Lettest  å   f6r. At den kunne bli gitt til grisene er nevnt
         trekke opp ved flo sjø eller fullmåne»  (Gau­  ovenfor  (N.  Aurdal). - «De rispet fruktene
         lar). - « H er er relativt lite høymole, og  [at  av den og hadde dem i surmelk til hønsene»
        den skulle  løsne  lettere  på  voksende  måne,   (Onsøy;  lignende  fra  Hedrum).  - «Høy­
         er]  ukjent. Derimot er teorien velkjent over- ·  �ugla var det vanlig å ta vare på før. Man
        ført  på  en  masse  andre  ting,  t. d.  hugst  i   kokte den  og ga lågen  til dyra.  Man  rispet
         skogen,  griseslagt,  barbering»  (Innvik).  -  frøene av eller hugget toppene av og hadde
         «Det er  gamal  skikk  her at  høymola  skulle   i løypingsgryta» (Nordreisa).
         slitast  opp  jonsokafta.  No  talar  ein  om  ei   Når ugras med næringsrike røtter ble fjer­
        vike,  «rotløyse-vika»,  då  han  er  lett  å  få  net fra åkeren, var det ofte skikk å gi røttene
         laus.  Dette  med  flo  og  fjøre  har  eg  høyrt  til kreaturene (s.  103). Det gjalt særlig kveke
        tale om i  surne høve, men torer kje seie om   og krypsoleie,  men  det kunne også bli  gjort
         det er tradisjon her, vi bur opp frå sjøen. Flo  med høymol. Ett eks.:  « L itt [rot av]  hæmula
        og fjøre fann dei  elles ut etter håra på kob­  vart  og  teke,  men  ikkje  i  nemnande  grad.
        beskinn  i  tasker  og  pengeprinser.  Dei  Krøtera  skulle  vera  mindre  huga  på  å  eta
        slakta på veksande måne,  so kjøtet  (flesket)   den» (Velfj.).
         ikkje skulle kverva, minka.  Og blodet gjekk   Planten  er  blitt  spist  rå,  især  av  barn:
         lettast  av  kreatura  når  ein  slakta  i  flo»   «Heimulstilken driv iser borni å et framover
         (Jølster).  - «Eg  hev  røynt  at  ette'  regn  og   forsommaren  fyrr  han  trena»  (Lesja).  -
         når  sjøen  flør  er  det  lett  å  rykje  høymola   «Heimule  og  karvik  åt vi  mykje  som  horn,
        upp, for då får ein heile rota med»  (Stryn).   førr dei trena»  (Lom). - At stilken ble spist,
        - «Høymåla  har me nok ofte streva med å   er  også  notert  fra  Uvdal;  Mo  T,  Rauland
         få upp. Den kjem lettest når det er tre vak­  (  «det  indre  av  stylken  før  planta  var  ut­
         sande:  Dag,  Sjø  og  Måne.  Då  går  ho  fint,   vakse»  ),  Seljord;  Tonstad  (  « d et nederste  av
         men ellers  vil stilken oftast slitne»  (Vik).   stilken»),  Åseral;  Bjerkreim  (  «ung  heimol­
           «På forsommeren er en uke blitt kalt rot­  stilk, sødestilk» ) ;   Modalen; Grane. « A v unge
         lausveka.  Den  faller  ikke  på  noen  bestemt  planter  spistes stilkene, efter at  den  grønne
         dato,  men  man  får  kjenne  efter  rtår  røtene   hinne  var  avrevet.  Spises  av  og  til  ennu
         løsner»  (Hemne).  - «I  hæmuggelvuku,  uka   [ 1 937]  »  (N. Rana).  - «Stilken,  Hskrellet,
         etter  St. Hans,  kan  en  rykke  den  opp  med  ble spist av folk» (Vefsn).

                                                                                       567
   577   578   579   580   581   582   583   584   585   586   587