Page 513 - Planter og tradisjon
P. 513

Røssvatn for å leita furubork opp i Susendal.   ble  almen,  som  vokser  under  kalksonen  på
        Det  var  fine  tre  med  gul  bork  som  vart   nordre  side  av  Langvatnet,  så  godt  som  ut­
         teke  til  det  bruk,  for  den  ytre  korken  var   ryddet;  det  står  nå  bare  noen  spredte  alm­
        ikkje  nyttande.  Borkebrødet  var  steikt  av   lunner igjen» (N. Rana).
         mjøl av  furubork  med litegranne  syrgras  og   «Det var ikkje mjøl å få kjøpt før i tida.
         reinmose  i  til  seigna»  (Hattfjd.).  - «Furu­  Dei  avla  på  gardane  det  meste  av  det  dei
         bork  vart teken  i  savløyptida  om  våren,  og  skulde eta.  Det kunde einast vera dei kjøpte
         'ravla'  av  det  som  var  på  den  ytre  sida  so  litt  danskekorn  ifrå  Bergen.  Dei  hadde  små
         berre  'savsida'  var  att,  turka,  stappa,  og   bekkjekverner  på  kvar  garden  mest  i  Vel­
         male  til  mjøl  som  var  vanleg  iblanding  til  fjord.  Men endå vart det so ymse, dei måtte
         flatbrød til langt opp i  1860-åra.  I  den tida  ikkje sjeldan male på handkverna.  Alt mjø­
         vart det stor  skogdrift i Vefsn og Hattfjell­  let  vart  sammale.  Mjøl  av  beste  sort  bygg
         dalen  og betre  høve  for  å  få alle  slag  mjøl­  vart nytta  til  høgtidskost,  som til  slåttgraut
         varor.  Då  vart  det  slutt  med  det  strevsame   og  andre  meir  sjeldsynte  hende.  Elles  måtte
         arbeidet  med  allslag  attåtdrått  til  mjølet»   dei nok ta det som det fall.  Vart det uår, so
         (Hattfjd.).  - «I  Susendal  hadde  dei  syrgras  hadde  dei  berre  borkbrødet  å  taka  til.  Det
         til segne i borkbrødet. Dei koka syrgraset til  vart  laga  av  furubork.  Dei  løypte  borken,
         graut og ha den upp i borkmjølsdeigen.  Dei  oftast  i  savløyptida  om  våren.  Først  'ravla'
         kunde og  nytta  illmjølke  (eldmjølke)  eller   dei det ytre korklaget av med ei øks og der­
         turt (her kalle torten).  Dei vart kokt liksom  etter løypte dei borken av stammen, bar han
         syrgraset og  havt  upp  i  borkmjølsdeigen»   heim  og  turka  han.  Det  skulde  vera  best  å
         (Hattfjd.).                               ikkje utsetja han for hardt solskin.  Når bor­
           «I slutten av  1870-årene ble det sist laget   ken var godt turr, vart han først slege sund
         barkebrød  i  Nord-Rana.  Barken  ble tatt av   med ei treklubbe og hatt ned i ein stamp der
         rankvoksen  furu  der  vokste  på  nordlig  hel­  han  vart  småhakka  med  ein  jarnspade  til
         lende  land,  ikke av den  på solbart og  grunt   han var på storleik som gryn, og so male til
         lende,  krongelfuru. Den ytre skrukkete bark,   mjøl  på bekkjekvern eller  handkvern,  - el­
         'rævelet',  skrelledes  omhyggelig  av,  og  den  ler  dei  hadde  han  i  sekker  og  gøymde  han,
         indre  lysere  flekkedes  av, helst om  våren  da  for å ha å taka til i påkomande tilfelle. Furu­
         den  var  mest  saftig  og  løsnet  lett  fra  treet,   borkmjølet  vart mest  nytta  til  flatbrød.  Ha
         tørredes,  bankedes  i  små  biter  og  maltes  til  dei  då  mjøl  av  korn,  so  ha  dei  det  i  furu­
         mel på bekkekvern eller handkvern.  Det til­  borkmjølet.  Vanligast  var  visst  at  dei  først
         sattes noe mel av almebark for å få det seigt,   koka  ein  tjukk  graut av  furubarkmjølet  før
         eller det ble blandet med  'guslån',  bygg,  rug  dei tok til  å knøa til bakinga. Å baka berre
         og  havre,  og  bakt  til  flatbrød.  Ingen  av  de   av furubork vilde ikkje godt gå an, det vart
         gamle jeg  har snakket med  før  og  no,  vet å   for  skyr  og  ryen  deig;  leivane  gjekk  sund.
         fortelle  at  det  ble  bakt  kaker  [gjæret  ovns­  Til  segne  i  deigen  ha  dei  sumtid  almebork.
         brød]  av  furubarkmel  og stekt  på  omn;  det   Dei  koka almeborken og tok laugen og ha  i
         var bare  flatbrød.  Det kunde  oppbevares  til   furuborken  når  dei  baka.  Men  og  andre  til­
         vintermat.  - I  nødsårene  omkring  1812   setningar  vart  nytta.  Dei  bruka  sumtid  hæ­
         kom det folk fra flere  kanter av herredet til  mula  (Rumex  longifolius)  til  segna  i  borke­
         Langvassgrenna for å hente furubark.  Særlig   deigen;  den og  koka  dei til  graut først.  Ute
         var  det  de  frodige  furuskogene  på  Snef jellå  på Helgelandskysten brukte dei iselja [melke]
         og  Bordvedaven  som  ble  heimsøkt.  De  ble  av fisken til  tilsetning.  Enda i  1850-åra var
         da så  sterkt  hugget  at  de  først  i  de  siste  50   det dei som var nøyd til å bruka borkebraud,
         år er begynt å  bli frodige igjen. Brukeren på  og  det  vart  bakt  til  ned  i  syttiåra.  Malena
         Snefjellå  klaget  til  landdrotten  over  at  fol­  i  Kolbeinf jell  hadde  ein  stabel  furubork­
         ket  ødela  skogen,  men  fikk  til  svar:  Der  er   braud  liggjande  i  1870,  for  endå  av  slikt
         ingen lov som forbyr folk å matberge seg, -  braud  baka dei upp meir enn dei åt for da­
         og  han  skulle  ta  øksen  fra  dem.  Likeledes   gen,  og  so  gøymde  dei  til  det  atter  trongs.

         498
   508   509   510   511   512   513   514   515   516   517   518