Page 512 - Planter og tradisjon
P. 512

mjøl»  (Skjåk).  - «En  85-årig  kvinne  for­  ren i løypartida, og la han så utover til tørk.
         talte at hun husket at hennes far var i vei og  Når  så  borken  var vorten  tørr  nok  til  det,
         hentet furubark  til brød. Bløtte  den i  vann,   så ruvla dei han og ha han i sekkar. Etterpå
         tørket  den  i  tørrstugu.  Smaken  var  besk»   sette  dei  sekkane  såleis  at  borken  kunde
         (Vågå).  - «Mor  hugsar  at  morbror  til  far  tørke endå meire. Så vart han hatt opp i eit
                     1
         hennar, f.  180 ,   fortalde mykje om brød av  kjørel  og  dei tok ein  stapparspade  (ein tre­
        furubark som dei åt i hungersåra  1 8 1 2 -14»   spade med eit jarnbeslag nest) og stappa han
         (Flesberg). - «Furu ble brukt til barkebrød,   fin  så  mykje  dei  kunde få  måla han  på  ei
         men var ikke så  god som alm»  (Holum). -  vanleg kvern. Dei kunde måla borken på ei
         Det ble fortalt at furubork ble malt til brød­  vanleg  vatskvern,  eller  om  dei  ikkje hadde
         mel i gammel tid (Randesund).             vatn  eller  det var anna  i  vegen,  så mol  dei
           «E ha  eti  borkbrau  da  e  va  8-9  år.  Det  borken på ei handkvern. Forteljaren, f. 1852,
                            1
         e ein 70 år sia [notert  9 3 7 ] .   De smaka godt.  var  som  11  år  gamal  med  på  haugen  etter
         Va  med  å  rodd  åt  kvenna.  Mol  furubork.  furubork. 1 8 63 var eit slikt år, at furuborken
         De  va  eit  heilt  arbeid  å  få  til  den  borken.  laut  nyttast  ti-I  folkemat.  Når  dei  skulde
         Dem hogg ned furua sist på mai og fysst på  baka av furuborkmjølet, så koka dei  borken
         juni. De va store tella med gul bork dem tok.  først og så hadde dei  ei skjei med almebork­
         Tella  med  svart  tjukk  bork  dudd  itj.  Dem  suppa,  dei  før  hadde  kokt,  oppi  til  segna.
         flekt borken tå med ei løypeskjei. Tok bor­  Almeborksuppa  var  så  beiskt  at  dei  hadde
         ken heim, tok på seg eit fångskinn og la bor­  minst råd var av det i barkebrødet. Men uten
         ken på og skrapa det grøne tå med tollekni­  segna  i  var  furuborkdeigen  så  ryen  at  det
         ven te det vart kvitt på beggj  siom. Så la'n  gjekk  ikkje  an å  baka  han.  Furuborkmjøl
         det bort på ein stad som va turr  - og luftig og  skulde vera godt kalvef6r, sagdest det»  (Fol­
         når det var heilt tørt stappa'n  det  ned  ti  ei   dereid).  - «Det  var  ikkje  alltid  at  det
         tynn og tok ei reinvaska stigspae tå jern og   strekte  til  med  kornet  dei  sådde.  Vart  det
         hakka det ned i tynnå til  [ det var] finhakka.  uår,  brukte  dei  å  nytta  furuborkbrød.  Dei
         Så  blei  det turka  som  anna  korn  ti  ei  gryt  flekte då av borken av furutre, skov av hor­
         hell torkhyll  og førd på kvenna  og mele. -  ten  [korklaget]  og  tørka  og  mol  borken»
         Mått  bland  det  med  nokke  havremjøl  for å   (Harran). - «I  1812  laut  folk  bruka  furu­
         få det te å heng i hop, da blei det no rett fint  bork til mat. Dei mol han til mjøl. Dei hadde
        mjøl tå di. For å få det te å heng i hop brukt  litt mjøl  av  korn  saman  med furuborkmjø­
         dem almbork ilag med det  [og]. Somm kokt  let og  steikte  flatbrød av det»  (Høylandet).
        graut tå di 1812. Liten tanke besk smak hekk  - «I  Liene  laut  dei  nytta  furubork  i  uårs­
        at.  Men itj mykj. Borkemjølgrauten va  god  tider.  Dei  for  da  over  til  Sverik  og  fekk  i
        når  dem berr hadd god mjølk åt'n. Ut  med  furubork, for i  Liene var ikkje furu. Borken
        sjyn bruka dem å  ha fisk og rogn som  dem  vart  først  luta,  så vart  han  vaska  så  luta
        bakt i  hop med havremjølet til brød og  det  vaskas  av,  og  deretter  vart  han  turka  og
        smakt godt.  [Furuborkmjølet ble gitt til gri­  mala. Det var små vasskvenner som høyrde
        sen  og.]  Grisen  vart  feit  tå  di»  (Heim).  -  til meist  kvar  ein gard.  På  desse  vart både
         «I  storklenåret  1 8 1 2  spekt  det  kring  sante­  furuborken  og  det  kornet  dei  kjøpte  male.
        hans så folk frøs  ihel  oppe i  fjella. Da mått  Det var vanleg å ha islandsmose saman med
        dem ty  til  furubrød.  Det var  det  kvite  inn  furuborken  når  dei  baka  brød»  (Sørli).  -
         med  treet  dem  torka  og  mol»  (Selbu).  -  «Gamalt  var  det  skog  på  Vikna  og  mest
         «Furuskav  skal  være  blitt  nyttet  til  mat»   furuskog.  Men  skogen  vart  litt  etter  kvart
         (Stjørna).                               snøya for  bork  og  turka bort. Borken  vart
           « Var det uår før i tida, så hadde folk inga   teke til mat i uår» (Vikna).
        anna  råd  enn  taka  til  med  futuborkbrød.   « Vart  det  uår,  så  var  det  inga  anna  råd
        Dei  var  elles  sjeldan  fri  for  furubork  gøy­  for folk  oppe  i  slike avdaler enn å  taka til
         mande på vonvare om dei skul de få bruk for  furuborkbrødet.  I  Susendal  vaks  det mykje
        han. Dei brukte å løypa furuborken om vå-  furu,  og  det  hende  det  kom  folk  heilt  ifrå

                                                                                       497

         32  - l');imcr c,g  rradi,jon
   507   508   509   510   511   512   513   514   515   516   517