Page 511 - Planter og tradisjon
P. 511

ger.  Furustokker  ble  kappet  i  meterlange   vaksne  kruksefuror  basen.  Emne  til  ei  30
        stykker,  som  ble  firkløvd.  Med  en  egen øks   alns jægtemasti voks nok ikkje i  kvar dold»
        ble  de spaltet  langs  årringene  i  perter,  som   (Lavik).  - «Hyvlebenkejn  va  laga  av  al­
        det  så  ble  slått  taug  av.  Pertereip  ble  bl. a.  fure. Laupa og kørje va av gjeitefure som va
        meget  brukt ved fløting  og  tømmerkjøring,   kvistefri og bøygjele» (Stordal).
        frem til  1 8 80 (beskrevet av Ann.e Stine Ing­  «Tollahar  var  uunnværlig  når  de  bakte,
        stad  1 9 60).  - «Et  fiskeredskap,  mæ!,  var   til  å  sope  ut av ommen.  Først  brukte  de en
        laget  av  furubast;  men  her  kjøpte  de  den   glorake (trykk på 2nen st.), en stang med en
        ferdig» (Idd).                            pinne  på  tvers  ytterst,  derpå  tollahar.  De
          Tynne  fururøtter  har  i  liten  grad  vært   duppa'n først i  vann,  men  ikke møe, for da
        brukt  på  samme  måte  som  tæger  av  andre   ville  ommen  bli  kall»  (Brunlanes).  - «Tol­
        treslag  (s.  39).  Her  bare  et  par  eksempler:   læbar  brukte  de  til  å  sope  ut  av  bakerom­
         «Tynne fururøtter ble alltid brukt til  surring   men  med»  (Sem,  Tjølling,  også  funiperus;
        av  visper»  (Kråkerøy).  - « Visper  som   Froland).  «Tollahar  til  'sote'  i  bagerovn»
         skulle være litt fine, surret dem med teier av   (Arendal og omegn).
         småfuru» (Elverum).                         Til barkebrød var furu langt fra den beste
           Toppskudd  av  furu  med  grenkrans  ne­  (sml.  Ulmus),  men  i  mange  strøk,  kanskje
         derst ga materiale til tvare eller, hvis den var   nettopp hvor behovet var størst, var den det
         grov  nok,  til  dregg  for  båten  (sml.  Picea).   treslaget som var lettest å gripe til, ofte også
         «Når ein  hogde juletre, som  her  var  av furu,   det eneste mulige. Omhyggelig behandlet var
         måtte ein alltid sjå etter at det var tvoreemne   den  ikke  verdiløs.  I  det  følgende  skal  refe­
         i  treet,  då  fekk  ein  både  j u letre  og  tvora»   reres de opplysningene som har vært tilgjen­
         (Herdla).                                 gelige  i  levende  tradisjon  (i  og  etter  1 9 30-
           Til  tresko,  øsekar  o. 1.  ble  furu  foretruk­  årene).  En  del  av  dem  er  kommet  inn  til
         ket  på  sine  steder  (sml.  s.  38),  ofte  også  til   Norsk  Etnologisk  Gransking  fra  medarbei­
         riveskaft.  - På  grunn  av  harpikslukten   dere  (som  til  dels  har  vært  identiske  med
         brukte en ikke furu i  kar til oppbevaring av   mine hjelpere) ; dette materialet er velvilligst
         mat,  særlig  melk,  men  ellers  meget  til  lag­  blitt stilt til min rådighet.
         gete kar av alle størrelser. - «Tønnestav la­  « I ngen  nålevande  har  brukt  bark  eller
         get de av furu,  ble skåret på  saga og solgt i   mose  til  folkemat.  Men  for  35  år  sida  [no­
         Kr.sund  i  storhundre,  1 2 0,  iallfall  til  1 8 90-  tert  1 9 4 3 ]   levde  en  som  hadde  spist  bark­
         årene» (Straumsnes).                      brød  i  sin  barndom»  (St.  Elvdal).  - «Bor­
           Et par andre  eksempler på  bruk  av  furu­  ken av unge  furutrær og lindetrær og av gre­
         materialer:  Furu ble  brukt  til  spontak.  Opp   nene  ble  skavet  av,  tørket  på  bastua,  knust
         for pre�tegården i  V.  Slidre  er en  haug  kalt   med  øksehammeren  på  låvegulvet  eller  et
         Sponhaugadn  (flt.).  - «Rettvokst  furu  ble   annet  gulv,  så  man  kunne  få  malt  det  på
         oppkløvd  i  tynne  skier  og  flettet  fleskørjer   kvernen, og siden ble det blandet med korn­
         av.  De bruktes  i  stedet  for  neverkont  til   mel.  Dette  blandingsmel  ble  helst  brukt  til
         bærekørj  og  til  høykørjer  i  fjøset»  (St.  Elv­  flatbrød, men også graut og villing. Var noe
         dal).  - «I  tiner  og  bommer  var  sidene  av   beskt  i  smak»  (Jevnaker).  - «Matplanter:
         fora.  Dei  'reiv'  fora  om  sommaren.  Den   Bork av ung furu, 'gulberkjing', og ymse an­
         måtte vera  kvistfri  og  jamn  i  veden.  Ei  tid   nan bork,  soleis  av  osp.  Men  framgangsmå­
         laga dei ein god del bommer her, og det var   ten  ved  tillaginga  kjenner  eg  ikkje»  (N.
         rovdrift  i  foreskogen.  'Revne'  fore  visna   Fron). - «I  uår  nytta  dei  skav  av  furu,  og
         snart etter eit slikt innhogg i  stamma»  (For­  fjellnever,  slikt  som  veks  på  steiner  i  fjellet
         sand). - «Til halsar i  ein båt valde ein  stom­  [Umbilicaria]»  (Skjåk).  «I  gamle dagar spi­
         nar  av  fure  som  vaks  på  vindharde  rantar;   ste  dei  savborken,  det  lag  som  er  millom
         for  halsbor'e  måtte  få  høveleg  vri  og  ikkje   borken  og  veden,  på  vie,  ungfuru  og  ung­
         vera  umve'a,  men  vera  sikre  til  ikkje  å   bjørk.  Dei  åt  den  rå,  eller  solturka  den,
         sprikka.  Til  kne,  spant  og  band  var  krok-  knuste  den,  blanda  den  saman  med  korn  til

         496
   506   507   508   509   510   511   512   513   514   515   516