Page 505 - Planter og tradisjon
P. 505

ikke sterkt sur, og fremfor alt seig. Merkelig  alle»  og  Norsk  Folkeminnesamling  velvil­
        nok  har  folk  i  meget store  deler  av  landet  ligst  har stilt til  rådighet.  De  var innkom­
        satt særlig stor pris på slik seig surmelk, som  met  til  magasinet  1958  på  oppfordring  til
                                                  leserne  fra dr.  philos.  Svein  Manum,  som
                                                  vant  en  fotokonkurranse med  et  bilde  av
                                                  tettegress.  De  23  svarene  var  dels  fra  de
                                                  samme,  dels  andre  herreder  og  bringer  det
                                                  samlede  tall  opp i 95 h., fra 0 til S.  Varan­
                                                  ger (ingen fra AA, 2 fra VA).
                                                     Noen  eksempler:  «Hjemme  brukte  vi  av
                                                  og  til  tettmjølk.  Mor  hadde  som  regel  stå­
                                                  ende en kopp med  tette.  Den  ble blandet i
                                                  nysilt melk og satt bort en tid. Den ble tykk
                                                  og  seig,  litt  sur,  og  vanskelig  å  spise.  Det
                                                  beste var å  holde  munnen ganske nær taller­
                                                  kenen og suge samtidig som man hjalp litt til
                                                  med  skjeen,  så  gled  det  ned  umerkelig  og
                                                   lydløst. Om mor ble lens for tette, gikk hun
                                                   til en av naboene og lånte. Men hun sa at en
                                                  kunne  også  lave  tette selv  av  bladene  av
                                                   tettegubbe.  Jeg  prøvde  med  litt  melk  og  et
                                                  par  blader  i  et  glass;  til  slutt  ble  melken
                                                  tykk, men ikke seig»  (Elverum). - «Brukt til
                   Fig.  148. Tettegras, Pingui­
                   cula vulgaris. - Sv. Ma­        å  stelle til  tette.  De la rotbla'en ner i  nysila
                           num.                    melk  og  lot  det  stå  en  stund.  [Fra  denne
                                                  melken ble så annen melk infisert] »   (Kvi  kne).
                                                  - «Før  i  tiden  laget  dem  tettemelk,  la  bla­
         ble  kalt  tettemjølk,  tette,  titte  (Brekken),  dene i  en  bolle,  slo  nysilt melk over og  lot
         tetteskjør  (Øre;  Meldal),  tittskjør  (Surna­  det stå noen dager, da ble det god tykkmelk.
         dal),  tettmjølk  (NT),  fil  (N.  Rana).  Troen  Jeg  har  selv  gjort  det»  (Stange).  - «Folk
         på at bladene av Pinguicula skulle gjøre mel­  brukte  den  til  å  sile  mjølk  på  (tettmjølk);
         ken  seig,  er  formodentlig  et  slags utslag av  det er en  seig veske  på bladene som gjør at
         signaturlæren.  Det  har  ikke  vært  påvist  at  mjølka blir seig, sur blir den ikke.  Den  må
         slimdannende  melkesyrebakterier  finnes  på  stå  på  et varmt sted.  Da  kua  åt  slikt  gras,
         disse bladene i  noen  særlig grad.  Det er ka­  ble  mjølka  seig.  Da  jeg  var  småjente,  gikk
         rakteristisk  at soldugg  (Drosera,  s. d.),  som  vi  gardimellom  og  lånte  tette.  Denne  mjølk
         likeledes  har  slim på bladene,  har vært til­  holder seg veldig godt og fins på finnskogen
         lagt samme  egenskap,  og at  dette også gjel­  enda»  (Våler  He).  - «Bestemor  fortalte
         der  for  de  store,  hvite  eller  svarte  snilene,  hvordan  hun  og  hennes  søsken,  da  de  var
         som ofte blir kalt tettegubbe (sml. nedenfor).   små,  ivrig samlet tettegrasblader for at mor
         I  hvilken  grad  snilene  virkelig  har  vært  skulle lage tettemelk til dem, for det var noe
         brukt i  melken er uvisst, men troen har iall­  av det beste de visste» (Fåberg). - «Bladene
         fall vært der  (notert  fra Forsand;  Masfjor­  ble  tørket  og  oppbløtt  og  overhelt  nysilt
         den;  Geitastrand;  Grong;  Vefsn;  i Rana var  melk»  (N.  Aurdal).  - «Av  eldre  folk  har
         det  «små  grå  sniler»  som  ble  brukt  som  jeg hørt at den enkelte steder ble plukket og
         «tettagubber»).                           oppbevart og brukt til å få melken til å løpe
           I det foreliggende materiale er det opplys­  sammen.  Bestemor snakket  om  at  nu hadde
         ninger  om bruken  av  Pinguicula  i  melk  fra  nok kuene ett tette.  Hun så  det  på  melken,
         i  alt 8 3   herreder.  Dertil  kommer 23  opplys­  den  ble  seig  når  den  hadde  stått  litt»  (S.
         ninger  som  redaksjonen  for  «Magasinet  for  Aurdal).  - «Dei  brukte  den  te  laga  tette-

         490
   500   501   502   503   504   505   506   507   508   509   510