Page 500 - Planter og tradisjon
P. 500

Gran  ble  meget  brukt  til  garving  og  til   «Granbar  ble tatt om vinteren  som  f6r  når
         barking  av  fiskegarn  o. I.  Noen  eksempler:   de  slapp opp for annet.  Det  ble også  gjort
         « Til garving brukte de aller mest gran,  men   under  siste  krig»  (Askim;  likeens  Aremark,
         også  bjerk  og litt selje. Når de hogde  gran i   til  ku).  -«Granbar  ble  brukt  på  samme
         sevjetida,  kappet  de  den  opp  i  lengder  på  måte  som  tøllekvist til  sau- og  geitef6r. Ble
         1 ½ alen og flådde av borken, som så tørket   holdt  for  å  være  godt  f6r,  især når det var
        og rullet seg ihop. Nesten alle bøndene kjørte   mye  'lav'  på  greinene,  for  laven  ble  også
        slik bork til Oslo og solgte den der» (Bærum).  spist  og  var  godt  f6r.  Brukes  fremdeles»
        - «Eikebork  er  den  beste  til  garving,  men   (Uvdal). - «Som nødsf6r har de brukt gran­
        granbork  vert  mest  bruken»  (Modum).  -  nahar,  bl. a.  i  1 9 04.  De  lot  det  gå  gjennom
        Til  barking  brukte  de  gran- og  bjørkebork   hakkelsmaskinen,  og  ga  det  til  hesten  med
         (Gol).  - «Dei  flekte  børk  av  frograna»   litt mjæl  på.  Det  var godt  f6r.  En  fålå som
         (Sigdal). - «Ble det hogget tømmer om som­  hadde levd på dette, var på utsti11ing og var
         meren,  var  det  vanlig  å  ta vare  på  barken,   den  beste  av  alle,  blank  og  kraftig»  (Tjøl­
         tørke  den  og  selge  den  til  garveriene,  som   ling).  - «Furu  og  gran  til  sau  og  geit»
        det  var  mange  av  i  distriktet»  (Stokke).  -  (Tinn).  - «Iallfall  før  i  tida  hogg  dei  qg
         «Før  det  ble  vanlig  å  bruke  kateko,  brukte  køyrde heim ikkje so reint lite grånbar, som
         de mest å barke garn med bark av bjerk eller  vart nytta som attåtf6r til sauene. Ein nytta
         eik,  eller  grankongler.  Kongler ga møe bøss,   helst  bar  av  litt  eldre  tre  som  det  var  nok
         så de hadde dem i en sekk når de kokte dem.   'grånstry'  på.  Ein  køyrde  heim  etter  kvart
         Så la de garna ned i den varme søen. Måtte   som  ein  hadde  bruk  for  det.  Ein  gav  sauen
         ha  dem  i  rent  vann  etterpå,  særlig  hvis  en  dette baret som større kvister,  som vart fest
         hadde hatt kateko i»  (Tjølling).        til saugrinda. Ved å nytte bar under f6ringa
           Som brensel var gran lett å  ta til i  gran­  trudde  ein  å  berga  dyra  mot  surne  sjukdo­
         distriktene,  men vanligvis ble den ikke verd­  mar, t. d. ullbrøyting. Det var helst på etter­
        satt særlig høyt. Det var unntak:  «Granaved  julsvinteren.  Her  er  enno  surne  som  gjev
        brukte  de  til  baking»  (Tjølling).  - «Til   sauen  bar av  denne  grunn»  (Høylandet).  -
        bryggja med bruka dei granved som spraka.   Nordligste  notat  er  fra  Overhalla.
        I  joli  skulle  det  vera  b j ørkeved  som  brann   Til pynt har  granbar vært  meget  brukt,
         lognt  og  fint»  (Seljord).  - «Jolekvelden   ikke minst ved begravelser, bl. a. ved at folk
         elda  dei med granved»  (Tovdal).         legger  bar  på  veien  hvor  en  gravferd  skal
           Om barkebrød, s. 65 og 496. Her skal bare   komme forbi. Men det er vanskelig å si hvor
        nevnes  ett eksempel:  «Det fortels at dei har   gamle slike skikker er. Noensteds strødde de
         laga matmjøl av granbork. Men det ligg all­  på  veien  ved  gardsgrensen  (Kråkerøy  o. fl.
        vist  langt  attende  i  tida.  Granborken  vart   st.). - «Gran ble satt opp ved porten til går­
         løypt av  grana  og  turka. Når dei  so  skulde   den som en gravferd skulle dra forbi»  (Oda­
        baka brød av han,  so koka dei han  først til   len). Lignende nesten overalt i grandistrikter.
         ein graut, og deretter knoda dei og baka flat­  «Før i tida bruktes opphakket granbar på
        brød  av  deigen.  Før  dei  turka  borken,  so   umalte gulv, men om sommeren bruktes også
        vatna dei han først i varmt vatn og deretter   vieblad  som  var  sølvgrå  og  ulne  på  under­
        i  lut  for  å  rn. kova  ut»  (Velfj.,  medd.  av   sida»  (Mosvik).  - «Opphakket  granbar  på
        Knut Strompdal  etter Elen Strompdal). Hvis   gulvet»  (Ogndal,  iallfall  i  1 8 60-70-årene).
        beskrivelsen  av  fremgangsmåten  er  fullsten­  «Når  årsskuddene  på  gran er synbare,  er
        dig,  må dette ha vært svært  dårlig mat. Det   det god  berging  for  buskapen»  (St. Elvdal).
        sies ikke noe om at de ytre,  ufordøyelige og  - «Lange  årsskudd  på  smågrån var  varsel
         næringsløse delene av barken er blitt fjernet.   om  mye  snø til  vinteren»  (Fåberg). - «Når
         Det indre, hvite  laget er slett  ikke verdiløst,  kvistene på gran senker seg, blir det regn eller
         men  etter koking og  luting må  det  ha vært   storm,  et helt sikkert  merke»  (Åmot,  sml.  s.
        minimalt tilbake av næringsemner.          1 0 6 ).  - «De  barnåla  som  falt  i  snøen  kyn­
           Som  f 6r  har  granbar  spilt  en  viss  rolle.   delsmess  (2. febr.),  skulle  bli liggende midt i

                                                                                       4 8 5
   495   496   497   498   499   500   501   502   503   504   505