Page 434 - Planter og tradisjon
P. 434

LACTUCA  ALPINA  (L.)  A.  GRAY  ( =       Turtdalen,  Turtdalsberga,  Bjønnturthøle,
        MULGEDIUM ALPINUM LESS.),  TURT.  Turthola. Andre eksempler er Turtagrø(bl. a.
        På  god  fuktig  jord  i  skog  og  lier,  til  opp  i   Luster),  Turter  (flertallsform,  ved  Oslo),
        nedre del av snaufjellet; på Østlandet nesten  Tortnli  (gårdsnavn i  Vefsn o. a. st.),  Tryfte­
                                                  vollen,  Tryftebakken,  Tryfta  (Syvde).  Til
                                                  dels er slike navn bevart på steder hvor plan­
                                                  ten ikke lenger vokser eller hvor plantenav­
                                                  net  nå  er  glemt.
                                                    Når  turt  har  vært  så  godt  kjent,  er  det
                                                  ikke bare fordi den er så iøyenfallende, men
                                                  kanskje  særlig fordi  den  har  vært  spist,  av
                                                  folk  og  dyr. Som  det  er  vanlig  med  gamle
                                                  matplanter, er det barna som mest har bevart
                                                  tradisjonen  i  praksis. Det er særlig fra T og
                                                  N  at  det  foreligger  opplysninger  om  dette,
                                                  men  også  andre  steder.  Noen  eksempler:
                                                  Barn  spiste  den og kalte  den  'vill  rabarbra'
                                                  (Lunde).  - «Borni  turka  stylken,  kløyvde
                                                  han og åt mergen»  (Lårdal). - «Folk åt styl­
                                                  ken av turt som ikkje blomstra. Var det alt
                                                  korne blomar, måtte den ligge i soli og visne
                                                  før  bruk,  så  skrapa  dei  ut margen  som  dei
                                                  åt»  (Rauland).  - «Mange  lika1  å  eta  den.
                                                  Best  under  blømingi.  Stylken  vert  ete  når
                                                  ytste  skalet  er  avflett,  og  fyrr  den  visnar»
                                                  (Bykle).  - «Man  kløvde  stilken  langsetter
                                                  margen og med en kniv fikk man margen ut
                                                  og spiste den. For at margen skulle løsne let­
               Fig.  122. Turt,  Lactuca alpina. - Sv.   tere,  la man den kløvde stilk over kneet og
                          Manum.                  banket på skjæreflaten med knivskaftet.Mar­
                                                  gen smakte godt. Den er  blitt  spist  av  barn
         ned  til  sjøen,  på  Vestlandet  ned  i  fjord­  som  delikatesse  helt  fram  mot  våre  dager»
         distriktene.  - I  subalpine  skoglier  får  turt   (Aurland).  - «Kvann  ble  spist  i  marken.
         sin  fineste  utvikling;  sammen  med  andre   Likeens  spiste  noen  stilken  av torten»  (Bin­
         store  og  of te  storbladete  og  blomsterrike   dal).  - «Tortna  vert  eten.  Men  då  ho  er
         planter  som tyrhjelm,  kvitbladtistel,  kvitso­  'sterk' på smak, er ho mindre ålment bruka
         leie,  skogstorkenebb,  svever og mange andre   enn  sløyki»  (Hattfjd.).  - «Som  jetergutter
         er den med på å gjøre plantedekket på slike   rensket vi unge planter og spiste» (N. Rana).
         steder  til  et  av  de frodigste  og mest  karak­  - «Gjetergutter spiste de unge skudd»  (Mel­
         teristiske plantesamfunn i skandinavisk flora.  øy). - «De kløvde stilkene og skrapte ut det
         Men også over skoggrensen kan den gjøre seg  hvite inni, som de så spiste. Den beske sma­
         sterkt  gjeldende.  Den  kan  bli  mannshøy  og   ken ble borte når de lot den visne først, f.eks.
         har  iøyenfallende  blå  blomster.  Den  fler­  på  et  tak,  og  så  skrapet  bort  ytterlaget»
         årige rotstokken grener seg i jorden og sørger   (Vefsn).
         for  at  turt  kan  dominere  over  ganske  store   Frisk  turt  har  neppe  vært  regnet  som  en
         flater.  Slike  steder  blir  ofte  betegnet  som  slik delikatesse som kvann, men den har ty­
         turtegrøer  (s.  1 2 ), og en brukte uttrykk som  deligvis vært ansett som ganske nærende, noe
         turtlier  o. l.                           som  også  kommer  til  uttrykk  i  sagn  som
           Det  finnes  mange  stedsnavn  sammensatt  dette:  «Det var to brør som hadde rymt frå
         med  turt,  f. eks. bare  i  Fåberg:  Turthaugen,  fangenskap.  Dei  måtte  leva  av  plantor  dei

                                                                                       4 1 9
   429   430   431   432   433   434   435   436   437   438   439