Page 421 - Planter og tradisjon
P. 421

hærte er ikke nytt i Fåberg. B1uktes kanskje  apotekene, i mange deler av landet.  «I gamle
         helst  pl  setrene  en  gang  i  blant.  Ellers  har  dager  plukket  en  mye  av  den  og  solgte  til
         vel salviete vært almindelig her og er det del­  apotekene  i  Trondheim»  (Singsås).
         vis  idag»  (Flberg).  - «Ei  gamal  kone  for­  Den  hadde stort ry  som  vern  mot  smitte.
         talte at dei brukte briskebær saman med suk­  I  den  forbindelse  korn  mange  forskjellige
         ker, til te»  (Heddal: Lisleherad). - «Briske­  momenter inn, rasjonelle og magiske. En vik­
         bak med sukker i bruka som te»  (Rauland).  tig fremgangsmåte var røking.
         - «Teen  av  bæra  mot  sjukdomar,  men  og   Røking  med  einer  hadde  ofte  først  og
         som  vederlag  for  vanleg  te»  (Gyland).  -  fremst til formål å skaffe friskere luft i rom­
         «Eineberdrikke  for  fordøyels  og  rnathug»  mene  og  drive bort  vond lukt.  Enten  la  de
         (Hægeland). - «Ei 70 år gamal kone fortel  da  frisk  einer  på  ovnen,  eller  brendte  frisk
         at dl ho som smlgjente var med bestemor si  einer.  Noen 'eksempler:
         pl  stølen,  henta  dei  sprakabær  og  koka  i   «En  85-årig  gamling  kunne  erindre  at  i
         vatn som  bestemora bruka til  kaffi»  (Evan­  hans  guttedager  gikk  de  rundt  i  huset  med
         ger).  - «Eineberte  var  visst  heller  vanleg   brennende  einerhar  for  å  gjøre  luften  fris­
         nytta i  gamal  tid.  E.H., no  [ 1 9 49]  død for   kere. De hadde på forMnd åpnet vinduene»
         omlag 30  år sia, nytta det såleis mykje som   (Sandar).  - «Det  hende  dei  brende  frisk
         drikk. Det gjorde godt for kroppen. Kveikte   einer i stova for å ta burt vond lukt, t.d. når
         og  friska  opp»  (Hemne).  - «Dei  tok  eine­  dei  hadde  småbarn»  (Lista).  - «Brende
         kostar som det var bær på, og kokte lau av  einar  i  stova  for  å  få  god  lukt,  likeeins  til
         og  drakk  til  maten»  (Inderøy).  - Se  også  å  rensa  etter  sjukdom»  (Nærbø).  - « V ar
         Prunus padus (Velfjord).                  der  t.d.  under  slakting  kommet  ubehagelig
           I andre tilfeller ble hær�ne brendt (ristet),  lukt  i  stuen,  røkte  de  med  en  brennende
         malt og kokt som  kaffe eller kaffetilsetning.  einerbusk»  (Hafslo).  - «Før  i  tida  la  dei
         Eks.:  «Som  smågutt  sanket  jeg of  te  ene  bær  friskt  einerhar  på  ovnen  for  å  få  friskere
         som  mor tørket og mol  sammen  med  kaffe  luft.  Slutt  for  50-60  år  sidan»  (Haram,
         for  å  drøye  på  kaffen,  det  ble  en  slik  god   1 9 4 1 ) .   - «Einstrø  legges  på  varm  ovn  for
         smak  på  kaffen»  (Grue).  - «Briskebær  ble  å  døyve  surpesslukt  og  fislukt  der  det  er
         brendt i  en  gryte  og brukt som kaff  etilset­  småbarn  i  huset»  (Buksnes).
         ning (eller som kaffe), med fløte i»  (Uvdal).   Men røkingen kunne også ha til hensikt å
         - «Det var bruka å  turka  sprakebær, mala  desinfisere,  f. eks.:  «Man røkte ut  værelsene
         dei på kaffekvern og laga det til som kaffe»  som  desinfeksjonsmiddel  etter  sykdommer
         (Modalen).  - «Bærene  ble  plukket  full­  som  meslinger  og  skarlagensfeber»  (Røm­
         modne, tørket og malt og kokt eller traktet,  skog).  - «Etter  sykdom  og  ved  dødsfall,
         bruktes både til maten og som medisin» (Eid  etter at kisten var ført ut av huset,  ble det
         MR). - Einebærkaffe også nevnt fra Rindal;  røkt med brennende brisk.  N.N.  hadde hatt
         Budal, Oppdal, Strinda. En sjelden gang kan  nervefeber.  Da han  var  blitt  frisk,  gikk  de
         en  støte på en  tro  om  at einebær  er  giftige  omkring  fra  værelse  til  værelse  med  bren­
         (Fjaler,  Innvik).                        nende briskegrener og viftet, og de gikk også
           Eineren har vært en av våre viktigste me­  ut  og  et  par  ganger  rundt  huset  med  den
         disinske planter og har vært brukt på mange  brennende  brisken»  (Brunlanes).  - «Brisk
         måter og mot mange slags sykdom. Den var  vart før brend inne og i  fjøset for å  få fris­
         litt  av  et  universalmiddel.            kare  luft  og  for  å  desinfisera»  (Kviteseid).
           Det som ble brukt, var både bar, avdestil­  - «Brisk  blei  henta  heim  og  sett  inn,  'sko
         lert  olje,  og  bær.  Einerhar  pleide  folk  selv  draga  te  seg  smitte'.  Dei  brende  brisk  og
         alltid å finne ute, oljen ble destillert hjemme  røyka  husi  med  brisk  førr,  midtvinters»
         til husbruk  og for  småsalg.  Bærene  derimot  (Kviteseid:  Brunkeberg).  - «Så  seint  som  i
         ble ofte  kjøpt  på  apotekene,  og tilsvarende  1 8 74, en  gang  man  fryktet  smitte  av  skar­
         var  einebær  formodentlig  den  drogen  som  lagensfeber,  satte  man  fyr  på  en  einerkvist
         mer enn  noen  annen ble  sanket  og solgt til  og viftet rundt i  stuen med den»  (Froland).

         406
   416   417   418   419   420   421   422   423   424   425   426