Page 420 - Planter og tradisjon
P. 420

Ved brygging av vanlig maltøl måtte først  det.  Det  måtte  gjære  litt. Det nyttedes  ofte
         og  fremst  alle  kar  gjøres  grundig  rene  med  i stedet for melk til grauten, eller som sål av
         einerlåg,  og  dernest  ble gjerne  slik låg,  ofte  flatbrød til kveldsmat,  men også  som juleøl»
         i  store mengder,  brukt i  ølet. Fremgangsmå­  (Gjerstad).  - «Einerøl  brygges  av  bærene
         ten er beskrevet flere steder i litteraturen (for  med  gjær  og  sukker  og  humle  til»  (Bakke).
         Syvdes  vedkommende  inngående  av  Nordal  - «Einerbæra til å laga øl av (meir sjeldan).
         1941 ).  Her  bare  noen  få  tilføyelser:  «Bak   Det  skulle  vera  så  godt  for  sjuke  magar  at
         som ein brukar i  ølbryggingi,  skal helst vera  det  vart  mest  rekna  for  medesin.  Hadde
         av  brisk med  mykje  bær  på.  Det  skal  vera  ein  orm  i  endetarmen,  var  einebærølet  ap­
         til å setja frisk smak og fylla ut til tjukkare,   parte»  (Lindås).  - «Sprakabær  ble  kokt  i
         kraf tigare og næringsrika re øl. Ølet held seg   vann,  og  kokevannet  ble  tilsatt  sukker  og
         og lenger ved tilsetning av bak, og skal vera  gjæret. Bruktes  til  sommerdrikk»  (Aurland).
         bra  for  helsa»  (Kviteseid).  - «Briskebak  - «Millom  dei  'kondisjonerte'  i  bygdi  var
         brukes  i  maltølbryggingen»  (Hjartdal:  Tud­  det vanleg å laga einebærøl til torstedrikk og
         dal). - «Dei  bruka logen til øl når dei  laga  til borddrikk på middagsbordet. Det var frisk
         maltøl. Brisk med mykje bær på var då best»   eine dei brukte til brygget. Bøndene laga det
         (Seljord:  Åmotsdal;  også  Åseral).  - «Fine  aldri»  (Førde).  - «Før  bruktes  av  og  til
         einerbusker, helst med  blåe bær,  la dei  i  øl­  einebærøl. Det bryggedes på samme måte som
         kjæret»  (Forsand).  - «Greiner  av  frisk  maltøl, men her var det knuste einebær i ste­
         sprakje, med baret på, ble kokt i maltølet for  det for malt. Der måtte tilsettes  humle. Det
         at  det  skulle  holde  seg  bedre  og  ikke  surne   var  svært  friskt  og  velsmakende,  men  lite
         så  fort»  (Aurland).  - «Folk  brukar  friske   holdbart,  hadde  lett  for  å  surne»  (Hafslo).
         einebuskar  nedst  i  bryggesåen  som  dei  silte   - «Finnan  koka  enbær  og  stella  te  øl  tå
         maltet  (drevja)  gjennom.  Dei  kokar einelog   døm. Det er hellsamt» (Tydal).
         og  tørner  over  maltet  etter  kvart  som  dei   Einebærøl  har  vært  laget  på  mange  flere
         tappar av vørteret. Dette  hev  vore gjort  so   steder enn de som er nevnt her. I de tilfellene
         lengje  folk  veit  om»  (Haram).  - Einelaug  hvor det ble satt til sukker, kan en gå ut fra
         hadde  de  i  røstekaret  og  gjærkaret  når  de  at fremgangsmåten er  forholdsvis ny.
         brygget  (Korgen).                          Til  dels  heter  det  også  uttrykkelig  (som
           Folk  har  også  laget  en  gjæret  drikk,  en  i Førde, nevnt foran) at det bare var de 'kon­
         slags  øl  av  einebærene  uten  malt,  - eine­  disjonerte'  som  laget  denne  drikken.  Men
         bærøl,  briskebærøl,  bruseøl.  Eks.:  «Øl  av  like utvilsomt er det at iallfall på sine steder
         bresk med bær på, kokt til låg, + sukker og  har  einerbærølet  lange  og  stedegne  tradisjo­
         gjær»  (Hobøl). - «Til jul laget de breskeøl»   ner  i  bygdene.
         (Bærum). - «De laget bruseøl til jul. I  1954   Einebærene  har  folk  også  brukt  til  en
         ble  det  servert  bruseøl  på  en  kafe  i  Trysil,   ugjæret  drikk,  som  te  eller  kaffe.  Stundom
         hvor  de  laget  det  selv»  (Stange).  - «Dei  har  dette  hatt  karakteren  av  medisin  (se
         støypte øl av bæra:  Knuste bæra og slo vatn  nedenfor) eller iallfall vært regnet som godt
         på  og  lot  det  stå  ei  tid.  Den  logen  dei  da  for  helsen,  men  of test  har  det  vært  brukt
         fekk, lunka dei på og sette på gjær. Det vart  som en vanlig drikk. I  det foreliggende ma­
         godt øl»  (Skjåk). - «For 50  år siden brygga  teriale  er  det  mange  notater  om  dette,  men
         dei øl av briskebær. Det var svært godt»  (V.  ingen  nord  for  Trøndelag.  Noen  eks.:  Fra
         Slidre). - «Sirup av nedkoka briskebak med  Spydeberg  nevner  Wilse  (1779)  at  einerlåg
         malt  i»  (Rauland;  uvisst hvordan  dette  ble  er bra å drikke til barkebrødet «for at hindre
         brukt).  - «Briskebær  brygga  dei  øl  av.  I   det  sidstes  Usundhed»,  men  noen  tradisjon
         stevet står:  'Råmon  i  Rustinut han tullar  so  om denne drikken later ikke til å  finnes der
         fint i honne, so bryggjar han øl av briskeberi,  nå  lenger.  «Dei  kokte  te  på  brusbær.  Den
         so  godt  som  bonden  av  konne'»  (Seljord).  modne  brukte  dei  som  ho  var,  men  den
         - «Av einebæra laget de øl. Bærene tørredes  grønne  brente  dei  som  kaffe  først.  Det  var
         og  knustes  med  stort  kjøllve  på  bagstebor-  gode  saker,  sa  N.N. »  (Elverum).  - «Ein-•

                                                                                       405
   415   416   417   418   419   420   421   422   423   424   425