Page 419 - Planter og tradisjon
P. 419

eller tap av synsevnen.  I  1941 var det et til­  treak - var mykje i bruk på stølane. Briske­
         felle i  Fredrikstad,  hvor en mann for en tid  bæra var knust og utløga, og løgen ihopkokt
         ble blind, visstnok som følge av at han hadde  til  den  vart  so  tjukk  og  hard  at  dei  kunne
         røkt einerbast. Men det later ikke til at folk  rulle den saman i skaft (stenger), treakskaft.
         i  Norge  ellers  har  noen  erfaring  om  slik  Dette  treakket var so ualmindelig godt. Dei
         virkning av eineren. - Når gutter skal røke,  blanda gjerne i lite sukker og fløyte, so vart
         er det of  te slik bast de forsøker seg på.   det endå bedre. Og so skulle det vera so sundt.
           A koke inn saften av einebærene til  treak   Briskebæra  vart  fyrst  kokt  lenge  og  sidan
         har vært ytterst vanlig, men bare i et begren­  knust og so kokt att og sila. Men finaste tre­
         set område, nemlig oppe i  dalene på Østlan­  akket  vart  når  dei  ikkje  knuste  bæra,  men
         det  (se  også  Hanssen  1933).  Det  foreligger  berre koka ho ut, men det vart so mykje ko­
         til dels utførlige notater  fra:  Folldal; Etne­  king  då»  (V.  Slidre).  - «Før  i  tida  plukka
         dal, N. og S. Aurdal, Vang, V. og 0. Slidre;  surne so mykje briskebær innpå fjella [formo­
         Hemsedal, Nes, Uvdal, Al, og dertil, som  et  dentlig  til  treak]  at  dei  måtte  klyvja  dei
         isolert  tilfelle,  et  notat  fra  Vossestr.  Noen  heimatt.  Far hans  N.N.  var  ein  gong  innpå
         eks.:  «Ble solgt i  stenger innpakket i never»  fjellet og hadde alt fylt to sekkjer  . . .   [  så møt­
         (Folldal). - «Vart brukt både  som  ghe  og  te  han  huldra] »   (Gol).  - «Man  samlet  inn
         salsvare»  (Etnedal).  - «Treak  ble  fremstilt  modne  bær  og  kokte  dem  i  vann,  silte  av
         i hvert hus av blå briskebær, som koktes inn  skinnet og fikk en slags deig, som man formet
         med vann til en tykk, brun sirup og tilsattes  som  et skaft,  treakskaft.  Til  omslag bruktes
         kandissukker og litt fløte. Sies å være utmer­  fin bjørkenever. Gutter skaffet seg ofte en li­
         ket for all slags vondt i halsen»  (N. Aurdal).  ten ekstra skilling ved å selge disse» (Hemse­
         - «En mann ved Reinli laget brisketreak for  dal). - «Treak var svært vanlig i  eldre  tid.
         salg»  (S. Aurdal). - « I allfall før i  tiden ble  Gama! skikk at dei skulle spendere treak på
         de modne bærene av brisk brukt til fremstil­  kvarandre ved kyrkja nyårsdagen»  (Hemse­
         ling  av  lakrits,  treakk,  'briskjetreakk'.  Som  dal).-  « Ble kokt av sukker og fløte og briske­
         smågutt  lærte  jeg  fremstillingen  av  en  inn­  bær»  (Nes B). - Treak kunne også lages av
         flyttet  familie  fra  Hemsedal,  hvor  det  for  kreklingbær,  av  bjørkesøvju,  og  sisselrot
         5  0-60  år-siden  [  skrevet  19  3  8 ]   var  en  hel  (Uvdal,  se  Polypodium).  - «Det  var  især
         liten hjemmeindustri. Man sanket modne bær  borni  som henta  briskebær,  men  dei  voksne
         i sekkevis utover høsten og gikk så senere ut  laot no  vera  med å  koke treak. Det var  eit
         på vinteren  i  gang med fremstillingen;  bær­  langt  arbeid,  og  det  øydest  mykje  ved,  so
         ene  tålte  godt  lagring  i  lengere  tid.  De  ble  ofte  måtte  borni  sjølv  finne  saman  ved  til
         først sundstampet med en svær trestamp og  kokingi.  Når  treakket  var  ferdigt,  gjekk
         så sammen med vann kokt i lengere tid i  en  borni kring på gardane  og seide. Det treng­
         stor,  ca.  100  I  kobberkjel,  hvoretter  massen  dest  nesten  ikkje  sukker  til  brisketreaket»
         ble silt og innkokt til en passende tykk kon­  (Ål).
         sistens,  formet  i  stenger,  oppdelt  i  passende   Som det går frem av de siterte eksempler,
         stykker,  innpakket  i  et stykke  frisk bjørke­  har treak-kokingen spilt en ganske stor rolle
         never,  og  solgt  for  6  skilling  (20  øre)  per  både for barn og voksne i dalene på Østlan­
         stykke»  (Vang 0). - «Den einaste  [bærsor­  det, mest oppmot fjellet,  og til dels for salg.
         ten]  som vart sanka i større mun, var briske­  - Utenfor  dette  området  fins  det  ytterst
         bæra som  ein  kokte  brisketreak av. Det var  få  notater,  f. eks.:  «I  Myrkdalen  kokte  dei
         mange  som drog til fjells att seint om haus­  treakkel  av  sprakabær.  Ho  Brita-Las-Brita
         ten  for  å  plukka  briskebær  og  koke  treak.  hadde  alltid  ei  skaol  med  treakkel  ståande
         Det er sikkert  ein gama! skikk. Den var god  på  fotafjølne»  (Vossestr.).  - I  Syvde  var
         for mange ting, og so var ho so framifrå god.  'treakkel' vel kjent tidligere, men uvisst hvor
         Det har og vore kokt og laga til treaksaft til  den  ble  laget.
         salg  på  krambua»  (V. Slidre). - «Treak -  Einer har vært uunnværlig ved ølbrygging
         dei  kalla  det  og  brisketreak  og  briskebær-  over  hele  landet  (bl. a. Nordland  1969).

         404
   414   415   416   417   418   419   420   421   422   423   424