Page 344 - Planter og tradisjon
P. 344

til,  er  det  slutt  med  dette  no»  (Sørreisa).   burkne ble regnet som ubrukelig og mer eller
           F:  «Bregnerøtter  som  brukes  til  f6r,  kal­  mindre farlig for husdyrene.
         les blommerøtter»  (Lebesby).               Stedsnavn  som  Moldf6rholla,  Moldf6r­
           Som  det  sees  av  det  refererte  materialet  llsen og mange andre vitner om hvor utbredt
         har bregnerotstokkene vært brukt i betydelig  denne  f 6rsankingen  har  vært.
         utstrekning,  men  helt  overveiende  i  den   Det  var  først  og  fremst  kyrne  som  fikk
         nordlige  delen  av  landet.  Opplysninger  om  dette  f6ret.  Det kunne bli  gitt  som det var,
         dette  foreligger  fra 5  h.  i  NT,  20  N,  9  Tr.  etter  at  jorden  var  blitt  skylt  av  det,  men
         Der er ganske få opplysninger fra steder len­  svært of te ble det kokt og da gjerne sammen
         ger  sør.  - At  bruken  ikke  har  vært  ukjent  med annet slags f6r. Det hadde en betydelig
         på Vestlandet går frem av opplysningstidens   næringsverdi.
         litteratur, og skikken har på sine steder fort­  Vinteren 1 9 40-41  fikk daværende fylkes­
         satt  til  frem  mot  nåtiden  (f. eks.  boken  om  agronom i  Vesterålen,  Anders Lothe,  under­
         Balestrand, La berg 1 9 34:  1 2 6 ). Men det vir­  søkt  f6rverdien  av  prøver  av  mollf6r.  Av
                                                                       .
         ker som om dette har vært kvantitativt ube­  hans  rundskriv  av  25 1 . 41  kan  refereres:
         tydelig  sammenliknet  med  forholdene  i  Kjemisk  analyse  av  rotstokker  av  ormetelg
         Nord-Norge,  og det  har  sluttet meget  tidli­  viste:  Protein  2,61 °/o; fett  2,06;  plantetrev­
         gere, skjønt folk har fortsatt med andre slags  ler  6,1 6 ;  N-frie  ekstraktstoffer  26,20;  aske
         sankef6r.  Lier  med  rikelig  bregnevegetasjon   1 , 07;  vann  6 1 ,90.  Proteinet  bestod av:  For­
         skulle det fins  nok av, bladene har vært tatt  døyelig eggehvite 0,63 -O/o; amider 0,29; ufor­
         til  f6r  (som  var  av  mindre  verdi  enn  rot­  døyelig protein 1 , 69. Anslagsvis kunne 3,0 kg
         stokkene),  og  tele- og  snøforholdene  skulle  rotstokker av  ormetelg  settes lik 1  f6renhet.
         ikke ha gjort graving etter 'rot' vanskeligere   Bregnerotstokkene har ikke bare vært mat,
         enn  mangesteds  i  N  og  Tr,  for  ikke  å  tale  men  har  ogs&  vært  regnet  som  medisin  for
         om  Liene,  hvor  dette  f6ret  tydeligvis  har  husdyr.  «I  juli  1 9 36  hadde  eg  eit  lam  som
         spilt en stor rolle. På Vestlandet er riktignok  var  så  sjukt,  mest  daudt,  av  innvollsmakk.
         skogburkne svært vanlig, og den har et dår­  Eg gav det avkok av bortnarot. Det kom ut
         lig ord på seg; men der er også nok av andre  lange stykke av bendelorm. Om hausten var
         arter. Alt  i  alt  er  det  vanskelig  å  finne  en   det  det feitaste  lammet  me hadde det  året»
         reell  forklaring  på  den  svake  bruken  av   (Forsand). - «Rota av gråfti  ble brukt som
         mollf6r på Vestlandet.                   medisin  for  bensykdom»  (Harran).  - «Før
           Der  hvor  bregnerotstokkene  regelmessig  århundreskiftet  var  det  utbredt  oppfatning
         har vært brukt som tilskuddsf6r, har de vært  at  bregnerot  var  bra  middel  mot  benskjør­
         gravd  opp  om  høsten  og  lagret  enten  i  hus  het hos naut, hvorfor der ble gravd opp slike
         eller i hauger som ble fraktet hjem på vinter­  røtter  og  gitt kyrne  når  de  viste slike syk­
         føre.  Å  hente  dem  på  vårparten,  etter  som  domstegn  på  vårvinteren.  Ikke  siste  50  år»
         behovet  meldte  seg  med  f6rmangelen,  gikk   (Nordli). - <,Bregnerøtter  ble  i  gamle dager
         greit nok der hvor det var lite av tele, eller  kokt til  dyrene hvis de var svake om våren.
        hvor  telen  tinet  tidlig  i  sørhellingene.  Å  Bregneblader  kokes  ennu  hos  enkelte  gamle
         hakke dem  opp  om  vinteren,  i  frossen  jord,   til drikke til kalvene om våren, som styrke­
         må ha vært et urimelig stort arbeid, som man   middel  sammen med  melken»  (Lebesby).
         vel bare gikk til  når det var virkelig f 6rnød.   Det er rimelig nok at bregnerøtter kan ha
           Strutseving,  som  gjerne  gror  i  store,  ens­  vært brukt som mat for folk i nødstider, men
         artete  felter,  ikke  minst  i  Nord-Norge,  må  tradisjonen har ikke bevart meget om dette:
         ha vært  den  arten  som  det  var  lettest  å   «Så  sent  som  i  1 8 90-årene  ble  bregnerøtter
         sanke  meget  av,  og mangesteds  er det  tyde­  brukt til  folkemat på to av de øverste  fjell­
         ligvis  den  de  særlig  har  tatt.  Men  fra  flere  gårdene  i  Langvassgrenda.  Røttene  ble ren­
         steder sies  det uttrykkelig  at ormetelgen ble   set,  hakket,  og  kokt  til  grøt  i  vann  eller
        satt høyest,  enda den  er noe mindre og gror   melk»  (N. Rana; en annen meddelelse går ut
        mer spredt. Nesten overalt heter det at skog-  på  at også  sisselrot ble  brukt  på  denne  må-
                                                                                       329
   339   340   341   342   343   344   345   346   347   348   349