Page 292 - Planter og tradisjon
P. 292
i ein kasseroll eller ei gryte, slått opp i ei kan man en te av dem. Denne teen ble da tatt mot
ne som me skjenkte av. I fyrstningen brukte blærekatarr (Norderhov), mot forkjølelse
me ikkje sukker i karvateen, men etter 1 9 05 (Dypvåg, Tromøy; Karmøy), og annet. «Den
eller noko seinare brukte me sukker. Me kunne var bra for fordøyelsen og til å drive vind
og ha mjølk i teen, det var visst det vanlegas nedover; var før et meget utbredt legemiddel»
te» (Voss). - «Til nonsmaten brukte vi karve (Solum). - «Hadde nokon 'vindmagje', rekna
te hver dag til smørbrød» (Meløy). - Teen ble ein krydd [ = karve] for god medisin» (Fja
«blandet med litt sukker eller sirup og brukt ler). - «Når dei hadde magevondt, åt dei
som drikk til maten, helst om høsten og vinte karve» (Eidskog). - Kokt karve ble gitt til
ren når det var lite om melk» (Bø N). - «1 barn å spise mot mark (Sauherad). - Karve
skjei karvefrø til 2-3 liter vatn» (Lurøy). - og kandissukker var middel mot forkjølelse
«Blir brukt til te, ofte blandet med røllik» (Bolsøy). - « Veikhelsa folk togg mykje karve.
(Skjervøy). - P å somme steder har karve vært Dei som var mykje mødde med vind, åt kar
brukt i kaffe. «Karve vert enno bruka av og vefrø, eller dei trekte te av den. Mot makk i
til i kaf fien, og den vert verkelig god» (Bykle, magen skulle ein ete karve og sirup på fastan
det samme fra Valle samt Syvde). de hjarta fredags morgon, for fredagen skulle
Karveteen kunne også bli laget av melk. 'makkeburet' vere ope, so då var det lett å bli
«De drikker sin karve til maten. Den er kokt kvitt makken» (Vik). - En pose med sterkt
melk med sukker og karve i» (Lista). - «Kar opphetet karve ble lagt på kinnet til den som
ve ble stundom brukt i varm melk for å gi litt led av tannpine (Mosvik). - Karvekål kokt i
god smak på melken» (Forsand: Frafj.). sukker og melk mot slapphet (Kviteseid). -
Om våren er de unge bladene på overvint «Karve var svært bra for magen» (Lurøy). -
rede røtter, og røttene selv, vel kjent under Også til kreaturer ble karve brukt, bl. a. kar
navn av karvekJl. Å bruke dem til suppe er vefrø til kua mot trommesyke (Elverum).
mange steder en ny skikk, som er kommet fra «Riset til visper som brukes ved flatbrød
byene, men i mange distrikter på Østlandet er bakingen til å dusje vanndråper utover lei
den utvilsomt gammel. Et par eksempler: ven» (Balestr.). - «Kvaster av karve brukes
«Om våren nytta dei den unge rota og blada fremdeles til å skvette vann på leivene under
til suppe» (Eidskog). - «Gamle Anders i Ska flatbrødbaking, ihvertfall blant eldre bakste
let, som døde i 1 9 06, 85 år gammel, fortalte at kjerringer» (Leikanger, 1 9 67). - «N.N., Her
han som niårsgutt hadde sett sin far plukke mansverk, f. omkr. 1 8 70, plukket sammen
karvekålplanter og koke suppe sammen med karve, buntet stilkene sammen og hang opp til
et kjøttbein» (N. Aurdal). - «Karvgras om tørk. Karven brukte de mye før, både i mat og
våren plukkedes, karvedes smått og koktes i brennevin, men ikke nå lenger. Men de tørkete
suppe på salt kjøtt og flesk» (Snertingdal). - karvekvastene ville konen fortsatt ha, for de
Karvekålsuppe hørte til bededag om våren var så gode når hun skulle skvette vann på
(Askim; Sannidal). En historie fra Kviteseid flattbrødet eller stryketøyet» (Leikanger:
fra hungersårene før 1814 tyder på at karve Hermansverk). - «Av karveriset laga dei små
da ble samlet til mat (se Cetraria isl.) . visper til å rjode flatbrødet med» (Vik).
Karveplanten har hørt til det som barn At karvefrøene begynte å bli modne, har
likte å spise, både de unge bladene og til dels vært slJttemerke i Hedmark-Oppland og
røttene om våren, og 'karven' når den ble Nord-Trøndelag-Nordland, ytterst sjeldent i
moden ut på sommeren, særlig på Østlandet. andre fylker. Noen uttrykk: «Når karvetop
«Far spiste karve når han slog» (Nissedal). pen er bron, kan ein ta til med slåtten, sa dei
«Karverøtter ble sanket inn som for» (Lens gamle» (Eidskog). - «Når karviken tok til å
vik, sml. Elytrigis repens). røyte, var det tid å slå» (Lesja). - «Slåttonna
Som legemiddel har krave vært brukt. Dels skal være ferdig når karven tar til å drysse»
hadde de karvefrø på brennevin; dette var (Vardal. Et par ganger er det blitt oppgitt på
både et nytelsesmiddel, og det ble tatt som Østlandet at slåtten skal ta til når karven be
medisin mot mageonder og annet. Dels laget gynner å blomstre, men dette er kanskje feil).
277