Page 292 - Planter og tradisjon
P. 292

i ein kasseroll eller ei gryte, slått opp i ei kan­  man en te av dem. Denne teen ble da tatt mot
         ne som me skjenkte av.  I fyrstningen brukte  blærekatarr  (Norderhov),  mot  forkjølelse
         me ikkje sukker i karvateen,  men  etter  1 9 05  (Dypvåg, Tromøy; Karmøy), og annet. «Den
         eller noko seinare brukte me sukker. Me kunne  var  bra for  fordøyelsen og  til  å  drive  vind
         og ha mjølk i teen, det var visst det vanlegas­  nedover; var før et meget utbredt legemiddel»
         te» (Voss). - «Til nonsmaten brukte vi karve­  (Solum). - «Hadde nokon 'vindmagje', rekna
         te hver dag til smørbrød» (Meløy). - Teen ble  ein krydd  [ =    karve]  for god medisin» (Fja­
         «blandet med litt sukker eller sirup og brukt  ler).  - «Når  dei  hadde  magevondt,  åt  dei
         som drikk til maten, helst om høsten og vinte­  karve»  (Eidskog).  - Kokt karve  ble  gitt  til
         ren når det var lite om melk» (Bø N).  - «1   barn å spise mot mark (Sauherad).  - Karve
         skjei karvefrø til 2-3 liter vatn»  (Lurøy). -  og  kandissukker  var  middel  mot  forkjølelse
         «Blir brukt til te,  ofte  blandet  med  røllik»  (Bolsøy). - «  Veikhelsa folk togg mykje karve.
         (Skjervøy). - P å somme steder har karve vært  Dei som var mykje mødde med vind, åt kar­
         brukt i kaffe. «Karve vert enno bruka av og  vefrø, eller dei trekte te av den.  Mot makk i
         til i kaf  fien, og den vert verkelig god» (Bykle,  magen skulle ein ete karve og sirup på fastan­
         det samme fra Valle samt Syvde).         de hjarta fredags morgon, for fredagen skulle
           Karveteen kunne  også  bli  laget  av  melk.  'makkeburet' vere ope, so då var det lett å bli
         «De drikker sin karve til maten. Den er kokt  kvitt makken»  (Vik).  - En pose med sterkt
         melk med sukker og karve i» (Lista). - «Kar­  opphetet karve ble lagt på kinnet til den som
         ve ble stundom brukt i varm melk for å gi litt  led av tannpine (Mosvik). - Karvekål kokt i
         god smak på melken»  (Forsand: Frafj.).   sukker  og melk  mot  slapphet  (Kviteseid).  -
           Om våren er de unge bladene på overvint­  «Karve var svært bra for magen»  (Lurøy). -
         rede røtter, og røttene  selv,  vel  kjent  under  Også til  kreaturer ble karve brukt, bl. a. kar­
         navn av karvekJl. Å bruke dem til  suppe er  vefrø til  kua mot trommesyke (Elverum).
         mange steder en ny skikk, som er kommet fra   «Riset  til  visper som brukes ved flatbrød­
         byene, men i mange distrikter på Østlandet er  bakingen  til  å  dusje vanndråper utover  lei­
         den  utvilsomt  gammel.  Et  par  eksempler:   ven»  (Balestr.). - «Kvaster av karve brukes
         «Om våren nytta dei den unge rota og blada   fremdeles til å skvette vann på leivene under
         til suppe» (Eidskog). - «Gamle Anders i Ska­  flatbrødbaking, ihvertfall blant eldre bakste­
         let, som døde i 1 9 06, 85 år gammel, fortalte at  kjerringer»  (Leikanger, 1 9 67). - «N.N., Her­
         han som  niårsgutt hadde sett sin far  plukke  mansverk,  f.  omkr.  1 8 70,  plukket  sammen
         karvekålplanter og koke suppe sammen med  karve, buntet stilkene sammen og hang opp til
         et  kjøttbein»  (N.  Aurdal).  - «Karvgras  om  tørk. Karven brukte de mye før, både i mat og
         våren plukkedes, karvedes smått og koktes i  brennevin, men ikke nå lenger. Men  de tørkete
         suppe på salt kjøtt og flesk» (Snertingdal). -  karvekvastene ville konen fortsatt ha, for de
         Karvekålsuppe  hørte  til  bededag  om  våren  var så gode når hun  skulle skvette  vann  på
         (Askim;  Sannidal). En historie fra Kviteseid  flattbrødet  eller  stryketøyet»  (Leikanger:
         fra hungersårene før 1814 tyder på at karve  Hermansverk). - «Av karveriset laga dei små
         da ble  samlet  til  mat (se Cetraria isl.) .    visper til  å rjode flatbrødet med»  (Vik).
           Karveplanten  har  hørt  til  det  som  barn   At karvefrøene begynte  å  bli  modne,  har
         likte å spise, både de unge bladene og til dels  vært  slJttemerke  i  Hedmark-Oppland  og
         røttene  om  våren,  og  'karven'  når  den  ble  Nord-Trøndelag-Nordland, ytterst sjeldent i
         moden ut på sommeren,  særlig på Østlandet.   andre fylker. Noen uttrykk:  «Når karvetop­
         «Far  spiste karve  når  han  slog»  (Nissedal).   pen er bron, kan ein ta til med slåtten, sa dei
         «Karverøtter ble sanket inn som for»  (Lens­  gamle» (Eidskog). - «Når karviken tok til  å
         vik, sml. Elytrigis repens).             røyte, var det tid å slå» (Lesja). - «Slåttonna
           Som legemiddel har krave vært brukt. Dels  skal være ferdig når karven tar til å drysse»
        hadde de karvefrø  på  brennevin;  dette  var  (Vardal. Et par ganger er det blitt oppgitt på
        både et  nytelsesmiddel,  og det  ble  tatt  som  Østlandet at slåtten skal ta til når karven be­
         medisin mot mageonder og annet. Dels laget  gynner å blomstre, men dette er kanskje feil).

                                                                                       277
   287   288   289   290   291   292   293   294   295   296   297