Page 291 - Planter og tradisjon
P. 291

planten. I forrige århundre ble meget betyde­  ut, tilsatt salt, karve, og kanskje litt fløte, ikke
         lige mengder samlet til salg og eksport ( se bl.a.  gjæret, mens pultosten, som de laget sjeldnere,
         Schiibeler 1888:  220). Et par eksempler:  «J.  ble gjæret). Karve også på brennevinet»  (Eid­
         Å.  hugsar  han  selde  karve  åt kræmaren  og  skog). - «I trøgost»  (Gol). - «Kærve sanket
         fekk  seg  att  vømmøl  til  bukse»  (Løten).  -  vi til vinterbruk, til pottetost. Kokte poteter
         «Folk  samler  fremdeles  karve,  mest  til  eget  ble stampet, hadde i salt og fløte  eller  melk
         bruk,  men  også til salgs til naboer som ikke  (søt eller sur),  og kærve.  Den  var knakende
         har karve»  (Gratangen). Slikt småsalg er det  god på brød. Kærve ble også brukt i hvit ost,
         nå praktisk talt slutt på; den karven som en  dvs.  pultost»  (Sem;  potetost  med  karve  ble
         får kjøpt i forretninger,  er helt overveiende  også  laget  bl. a.  i  Stokke  og  Brunlanes,  og
         innført vare  fra dyrkete planter.  Men frem­  'pottost'  på Nøtterøy har formodentlig vært
         deles blir atskillig samlet her i landet til eget  det samme). - «Karve ble samlet og brukt i
         bruk i husholdningen,  og mange minnes den  ramost»  (Gyland), og «i 'lausmata' ost»  (dvs.
         rollen karven spilte i eldre tider.       løst moden, Stryn).
           Fordi karvefrøene modnes svært ujevnt på   I brød og annet bakverk er karve blitt brukt
         hver enkelt plante, var det vanligst å skjære  over hele landet. «Dei hadde det alltid i jola­
         eller ryske opp planten når modningen såvidt  brødet»  (Modalen). De hadde den også i van­
         var  begynt,  mest i slåttetiden,  bunte den  og  lig brød og i potetkake. «Karvestelker male til
         henge den til ettermodning og tørk. De kunne  mjøl var og godt  ibland  [likesom hemmulæ
         henge den på gjerder (Sande V), men mer ra­  og buæ]  og gav karvesmak på brødet, so det
         sjonelt og vanlig var det å henge  den  i  hus.  vart då rein gjesteborskost»  (Hattfjd.).
         Noen eks.: «Karven plukka dei under slåtten,   Frem til idag er den blitt brukt i kjøttmat
         bunta,  turka,  treska med  tust,  reinska  med   som pølse, rull, blodmat o. 1., kjøttsuppe samt
         dryftetraug»  (Øyer). - « Vi la det på et laken   'suss' (Bø T; Randesund, Tonstad). «En gaul­
         til tørk,  og gnudde det»  (Tjølling).  - «All   væring forteller at hans  mor  brukte  krydd  i
         karve ble tatt vare på» (Tynset). - «Me samla   kjøttkaker og sauepølser. De sistnevnte ble la­
         karve når me slo. Me hatt riset saman i hun­  get av hakket innmat som de fylte i tarmene.
         tar og hengde dei opp til ettermogning, så gnei   Hun strødde karven på et brett eller bordet og
         me karven av med nevane  i  eit dryftetrog,   knuste den med en flaske. Navnet krydd ble
         dryfte av umogne frø og blomstrar, og gøym­  ikke benyttet om annet enn karve» (Gaular).
         de i posar eller i ei tine»  (Voss).  - «Ein tok   - Karve ble brukt i fiskball og klubb,  samt
         heile  plantene  inn  når  'krydda'  var  mogin.   svært vanlig i fiskesuppe (notert fra Nærbø;
         Når  so  krydda  var  turr,  rispa  ein  henne  i   Etne,  Kvam;  Balestr.,  Selje,  Stryn;  Herøy,
         'kryddeøskje' eller 'kryddeskrin'»  (Fjaler).  -  Vanylven;  Hemne;  Beiarn,  Elsfj.,  N.  Rana,
         «På  bøen  vaks  mykje karve,  den  plukka  vi  Rødøy,  Vega).  En  kunne  til  og  med  bruke
         horna saman når graset var slege, la karven på   karve  på  rømmegrøt  (Fjaler).  «Bestemor
         eit utbreidt segl eller eit reint loft. So gnidde   brukte  karvi  i  kokt  mjølk,  i  raspakaker
         me karven av. Mor hadde han på tomflasker»   (klubb),  fiskesuppe,  levregraut  o. a. »  (Selje).
         (Hornindal).                                Te av karve har vært vanlig, daglig drikk i
           For mange var karven det eneste slags kryd­  mange strøk, men skikken har ikke vært jevnt
         der som ble brukt (derfor ble den ikke sjelden  utbredt i  landet.  Mens den var sjelden og til
         rett og slett kalt krydd eller krydder), og den  dels ukjent i det meste av Østlandet, var den
         ble brukt i mange slags mat.              ytterst vanlig på Vestlandet og nordpå, sær­
           Å bruke karve i ost (pultost, knaost, gnaost,   lig Ho og N, og tydeligvis en gammel skikk.
         kvitost, skyrost, fatost)  har  vært  ytterst  al­  «For 40-50 år siden brukte de mye å drikke
         minnelig på Østlandet og Sørlandet, men til­  karvete»  (Spangereid;  lignende  fra  Odder­
         synelatende noe mindre på Vestlandet og nor­  nes). - «Vart bruka i staden for te. Det heitte
         denfjells. «Karve ble sanket i slåttonna, hengt  'karvavatn' » (Fitjar; samme navnet andre ste­
         opp på veggen til tørk. Mye brukt i pultost og  der). - «Me brukte så linn  te  at  det  gjekk
         hvitost (til hvitost ble surmelk kokt, osten tatt  ikkje stort karve til kvar gong. Teen vart kokt

         276
   286   287   288   289   290   291   292   293   294   295   296