Page 228 - Planter og tradisjon
P. 228

tørkete  bladene  mot  feber  ( også  i  Lesja  og  til å sette smak på dobbeltrenset og krydder­
         N.-Rana er de overjordiske delene blitt brukt  brennevin, likeens dill, karve, perikum. »
         til medisin).  «De overjordiske delene  tørkes   «Svært bra mot skjørbuk,  mykje bruka på
         og  gis  til  dyr  mot  vannforstoppelse.  Også   mange stader»  (Lurøy).

















                   Fig.  46.  Kvannrøtter  og  kniv  til  å  karve  dem  med.  Heibergske  samlinger,  Sogn
                               Folkemuseum. - Fotoavd. Mat.nat. fak., Blindern.

         til  folk»  (Nordreisa;  oppgitt  at  det  var   Av mindre vanlig bruk kan nevnes at den
         strandkvann).  - Men  helt  overveiende  var   ble  gitt  mot  mark  i  magen  (Aure).  Den
         det rota som skulle til.  Som andre  legeplan­  skulle  også  kurere  forkjølelse:  «Kvannerot
         ter  i  folkemedisinen  skulle  den  gjerne  tas  var  god  for  krimsjuke»  (Velfj.).  - «Min
         tidlig på året, om våren eller iallfall før jon­  mor brukte bestandig å ha litt tørket kvann­
         sok,  eller  på  selve  jonsokkvelden:  «Lækje­  rot, som antakelig ble tatt i grotiden, og når
         plantar skul de samlast jonsokaf ta fyre klok­  noen av oss hadde streng hoste av forkjølelse,
         ka  tolv»  (Modalen).  Også  samene,  som  så ga hun oss et lite stykke kvannrot å tygge
         brukte rota meget som medisin, ville helst ta  på  og  svelge  saften.  Det  lindret  hosten»
         den  før  jonsok  (Vefsn).  Det  hendte  at  folk  (Hattfjd.).  - «Kvannrot  tøgg  dei for  hoste
         var nøye på  å få  kvannrot  (fra bladplante)  og krim»  (Hol N).  - «Kvannrota ble brukt
         og ikke sløykrot (Hattfjd.). Kvannrot kunne  av folk som hadde treg mage. Den ble sanka
         bli  brukt  mot  forskjellige  sykdommer.  I  de  og tørka og gjemt i papirposer. Når en skulle
         tilfelle hvor  det  har  lyktes  å  få det  spesifi­  bruke den, kokte en opp søt melk med en bit
         sert,  har  det  vært  nevnt  at  den  først  og  kvannerot oppi.  Det smakte bittert, men det
         fremst ble brukt mot diare,  kolikk og andre  var meget virkningsfullt.  Drakk en kvanne­
         magesmerter.  Svært ofte hadde de den da på   rotmelk  hver  kveld  en  8  dagers  tid,  var  en
         brennevin.  I  de  strøkene  hvor  planten  gror  bra i magen i mange måneder etterpå»  (Kvi­
         vilt,  sanket  de  den  selv  til  dette  bruket  (T,   teseid).  - Magebitter,  se  Menyanthes  (Hil­
         Vestl.,  N.-Norge).  En  sjelden  gang  kunne   lesøy).  - Fra  Vinje  T  fins  en  opplysning
         også strandkvann-rot bli tatt, under navn av  om  at kvann  ble  brukt  i  barselbrennevin.
        angelika  (Eide AA).  I  flatbygdene  på  Øst­  Kvannerot var  et  husråd  som  nok  fantes
         landet kjøpte de den tii dette bruk, enten på  ganske  vanlig  på  gårdene,  og  de  som  drev
         apotek  eller  av  omreisende  handlende  (se   mer profesjonelt med doktorering, hadde den
         nedenfor).  Det  var  da  ikke  alltid  bare  for  ofte med i sine medisiner: «Vise-Taddeiv, ::!in
         den  legende  virkningen  at de  hadde  den  på  kvakksalvar  som  var  dugande  til  å  lækje
         brennevin,  men  også  som  krydder:  «Kvann  ymse  sjukdomar,  nytta  den  mykje  når  han
         ble brukt til krydderi på brennevin den tida  koka  medisin»  (Bykle).  - «Naturlækjaren
         de  store  gårda  på  Romerike  dreiv  brenneri  Jens  Drægalid  (d.  1900)  brukte  rota  av
         lovlig  som  husindustri.  Senere  er  og  kvann,   fjellkvanne  som  middel  mot  mageverk»
         tilmed i nyeste tid, kjøpt på apotek og brukt   (Aurland).  - Den  ble  da også  ofte  solgt  av

                                                                                       2 1 3
   223   224   225   226   227   228   229   230   231   232   233