Page 223 - Planter og tradisjon
P. 223

mest  av  finnane»  (Velfj.).  - «Frøet  på  ble  tørket  o g   knust  o g   tilsatt  cognac  eller
        sløyka  bruka  finnane  til  krydd  i  rein­  annet brennevin, for smakens skyld»' (Førde).
         mjølka.  Mjølk  med  sløykfrø  i  vart  havt  i   Men  det  er  især  som  nytelsesmiddel,  og
         vaska  reinvom og hengt  ut  til  mjølka  ostast   antakelig  også  for å  dekke  et ubevisst  vita­
         og  deretter  turka.  Dette kalla  dei  gompi  og  minbehov,  at folk har spist  kvanne.
        bruka  om  vinteren  i  mjøklausti»  (Mo  i   Den  delen  av  planten  som  da  har  vært
         Rana).  - «Av  grassorter brukt  til  mat  nev­  spist,  har  først  og  fremst  vært  den  unge
         nes:  Sløyk,  jol,  tortnæ,  hemmulæ,  alle  slags  blomsterstengelen.  Det  gjaldt  å  ta  den  før
         syrgras.  Finnane  brukte  stødt  mykje  av det  den  trænet,  mens  den  enda  var  «klekk»
         og  frøpungen  av  sløyk,  kokt,  som  ibland  i   (Vestlandet)  eller  «kløkk»  (N.-Norge),  dvs.
         reinmjølk  til  gompa,  gumbe.  Bondfolket   før blomstringen.  Et  uttrykk  som  stadig  går
         nytta  det  i  kokamjølk,  og  det  var  retteleg  igjen, er at en måtte ta  den før «frøpungen»
         god  kost  som  eg  åt  mangein  gong  i  opp­  (andre  navn  på  denne,  se  nedenfor)  åpnet
         vekståra.  Det  var  då  serleg  finnane  som  seg.  Stengelen  ble  skåret  av  nede  ved  rota,
         gjorde seg nytte av sløykj. Dei kunne sumtid  bladene  fjernet,  det  ytterste  laget  flådd  av,
         nytta freet or sløykpungen i lag med syrgras,  og det saftige og kjøttfulle, noe søtaktige og
         når  dei  til  vinterkost  laga  gompa  av  rein­  aromatiske  indre  laget  rundt  den  sentrale
        mjølk,  svarande til gamalskjør  hjå bufolket.   hulheten ble spist. De fleste stedene syntes de
         Det  var  sur,  men  kraftig  kost!»  (Hattfjd.).   at  bladstilkene  var mindre  gode,  noe  beske
         - «Sløyk  vart mykje nytta  til mat  på  gar­  eller  bitre.  Derfor  var  den  unge  stengelen
         dane  før.  Når  dei  skulde  gøyma  mjølk,  så   mange steds den eneste delen av planten som
         leita  samene  seg  noko  kvann  og  syrgras  og  ble spist,  eller i allfall den delen som ubetin­
         dette  koka  dei  til  ein  graut  og  slog  opp  i  get ble foretrukket.  Dette  er i en påfallende
         mjølka»  (Vefsn).  - «Finnane  brukte  å  ha   motsetning  til forholdet  der  hvor  de  dyrket
         gauksyra  [Oxalis, - feil for Rumex acetosa?   planten,  for  der  var  det  (som  nevnt  foran)
        O.A.H.]  og  sløykpungar,  dei  ikkje  fullt  ut­  først  og  fremst  bladstilkene  som  de  spiste.
         sprungne blomane på  .   archangelica, saman  Dette  er i  seg selv ikke urimelig,  for  om  de
                            A
         med  reinmjølk.  Det  kalla  dei  gompa.  Slik   først  syntes  at  bladstilkene var  gode  å spise
         gompa  kunne  dei  gøyma  frå um  sumaren  til   ( og  det  er  tenkelig  at  de  dyrkete,  gjøslete
         vinters» (Vefsn).                         plantene hadde tykkere, saftigere og kanskje
           En  gammel  tradisjon  ligger  det  sannsyn­  søtere stilker enn de viltvoksende), så var det
         ligvis  også  bak  bruken  av  kvannestilker  bedre å ta slike stilker, som en med en rime­
         sammen  med  fiskelevertran,  - når  fiskerne   lig  beskatning  kunne  ta  noen  av fra  samme
         gjerne  spiste  den  sammen  med  levermølje  rot hvert år, enn å ta blomsterstengelen, som
         (Hillesøy),  - eller når folk dyppet  de friske   hver  rot  bare produserte en  eneste  av  i  sitt
         stenglene  i fiskelevertran og spiste dem,  «og  liv,  og det først etter  at den i flere år hadde
         dette  ble  holdt  for  å  være  den  reneste  lek­  stått  som  bladplante.
         kerbisken»  (Nesseby).                      I  de strøkene  hvor de  dyrket  kvann,  får
           Derimot  er  det  sikkert  en  skikk  av  noe  en stadig opplysning om at «heimekvann var
         nyere dato å sylte kvannestilker,  som det til  mye søtere enn fjellkvann», den var mildere
         dels har vært gjort, men tydeligvis bare blant   og  mer  kjøttfull,  - «fjellkvannen  er  beisk,
        embeds- og  handelsfolk  nordpå,  likeså  når  en fikk såre lepper av å spise for mye av den,
         stilkene,  renset  og  skåret  i  småstykker,  har  men aldri av heimekvannen».
         vært  kokt  til grøt  og spist  som  dessert  med   Når det gjelder den viltvoksende kvannen,
         melk eller fløte til. Selv om det kan ha vært  er  det  ellers  en  erfaring som  det  nokså  of te
         gjort  i  lange tider,  representerer  det  sikkert  blir  gitt  uttrykk  for,  at  den  ikke  var  like
         ikke  noen  gammel  folkelig  tradisjon.  Det  god allesteds.  En sak  er at  folk  har  kjent  til
         samme gjelder for følgende: «Maleren Niko­  at  strandkvann ikke er god  å  spise;  det  var
         lai Astrup laget seg kvannebrennevin. K van­  især  nordpå  at de  kunne ha  anledning til å
         nen hadde han innplantet i hagen sin. Roten   sammenligne  de  to  slagene,  for  der  kan  de


         2 0 8
   218   219   220   221   222   223   224   225   226   227   228