Page 198 - Planter og tradisjon
P. 198

tenkes å være at den der var i sikkerhet for  ALLIUM  SATIVUM  L.,  KVITLAUK.
        kreaturene,  men  det  er  mer  sannsynlig  at  Kult.  - Levende  tradisjon  om  denne  eld­
        bakgrunnen var den samme som når det gjalt  gamle  lege- og  trolldomsplanten  later  til  å
        Sempervivum  og Sedum roseum  på  tak:  At  være  sparsom.  I  Fåberg  ble  det  sagt  at  det
        planten,  som står  saftig  selv  i  tørre  varme  på  to  steder  var  gamle  folk  som  fremdeles
        sommere,  var  et  vern  mot  brann,  enten  nå  dyrket  den,  og  i  allfall  i  det  ene  tilfelle
        et praktisk eller magisk motiv var  det vik­  skulle  dette  også ,ha  vært  gjort  i  den  fore­
        tigste. (Også sulu-reir skulle verne mot brann,  gående  generasjon.  Lauken  ble  hakket  opp
        Øyer.)  Det  er  uvisst  hvor  gammel  skikken  og  hatt  på  brennevin  til  medisin.  Den  ble
        er. Den kjente visen med strofen:  «Der vek­  også  solgt. - «Jeg  hadde  kreft,  var oppgitt
        ser  lauken»  (Landstad  1853:797)  sier  ikke  av legene.  En slektning  sendte meg hvitløk,
        noe om at det er på tak den vokser.  (Denne  den  spiste  jeg  og  ble  frisk  som  en  nepe»
        visen fins for øvrig også i Valdres:  «Till till  (Beiarn).
         tara,  burti  Gopledala,  der  er  godt  å  gjete,
        der er ingi væte,  der vekse lauken, der  gjæle  ALLIUM SCHOENOPRASUM L., GRAS­
        gauken,  der  kreta  svulua  høgt  uppi  furua».  LAUK.  Kult.  - Vanlig graslauk  er  en  !nn­
        Den kan ikke bli tatt  som  bevis  på  at  'lau­  ført  hageplante,  meget  brukt  i  husholdnin­
        ken' vokser på stedet, like lite som på at sva­  gen.  Leilighetsvis kan den  bli forvillet.
         len  kvitrer  i  furutoppen.  Visen  fra  Valdres   En underart, som også oppfattes som !!gen
        er  tidligere  publisert  av  H.  Bergh,  1924:97,  art,  A . sibiricum  L.,  er viltvoksende i  Nord­
        med Dropledala istf. Gopledala og sst. s.  98:   Norge,  så  langt  mot  sør  som  til  Lødingen,
         Kopledall.)                              mest på strandkanter,  men stundom også på
           Nede i bygdene blir torvtak avløst av ski­  grasmark  i  noen  avstand  fra  stranden.  Der
         fertak eller nyere  former for  taktekke,  men  hvor  den  vokser  vilt,  blir  den  ofte  brukt  i
         på setrene holder torvtakene og dermed tak­  husholdningen,  f. eks.  «som  tilsetning  til
         lauken seg fortsatt.                     ferskfisk  i  gryta,  særlig  til  sei  og  torske­
           Er  blitt  brukt  som krydder  (N.  Fron,  Ø.   møl je»  (Skjervøy) og til andre retter.  Barna
         Gausdal). Kalles taklauk.                pleide  spise  den  om  våren.  Det  hendte  det
                                                  var så meget av den i  beitegraset at det ble
                                                  vond  smak  av  melken.  - Den  blir  kalt
        ALLIUM  OLERACEUM  L.,  VILL-LAUK.  græsløk,  gressløk,  strandløk,  resp.  -lauk.
        Mot nord til  Karlsøy.  - Andre  enn  botani­
        kere  skjelner  ikke  mellom  denne  arten  og  ALLIUM  URSINUM  L.,  RAMSLAUK.
         A.vineale  og  scorodoprasum,  der  hvor  disse  Langs  kysten  fra  Bærum  til  Leksvik.  -.
         forekommer.                              Planten er  velkjent på  grunn av sin intense
           Er  blitt  spist  av  barn.  Dette  er  spesielt  lukt og smak.  Der hvor den først finnes,  er
        opplyst fra Lesja, hvor barna om våren grov  det gjerne meget av den.  Både kyr og geiter
         opp og  åt både  «rota og graset»  ( det kunne  tar den gjerne, særlig om våren; men melken
         tenkes  at  dette  har  vært  pipelauk);  Skåtøy;   og  eventuelt  smør  og  ost  får  da  en  usmak
        Froland;  Haugesund;  Vikna.  Den  er  o�så  ('ramsesmak'  Gaular).  Dette  er  kjent  om­
        blitt  brukt  i  husholdningen:  Kvikne,  hvor  trent overalt hvor planten forekommer. Der­
        de også plantet den inn ved husene; Kvites­  for  er  det  også,  mest  på  Vestlandet,  regnet
        eid;  Valle;  Randesund;  Sortland;  Kvæfj.,   som uheldig at det på en gård er 'ramsgrøe',
         hvor  de  også  brukte  den  som  graslauk  på   et sted hvor det gror meget rams.  Stedsnavn
         fiskesuppe o. a.                         som Ramslia er vanlige i utbredelsesområdet,
                                                  like  opp  til  Rissa.  Rams  ble  spist  som  råd
           Vanlige navn er vill-løk (-lauk), strandløk  mot  mark  (Syvde).  Avkok  av  bladene  ble
         (mest  langs  Skagerakskysten).  - Skåreløg  gitt  til  geiter  som  middel  mot  innvollsorm
         Randesund,  Lillesand.  - Bærssløk  Nøtterøy   (Dalsfj.).  Som  krydder  har  den  neppe  vært
         ( dvs. bergs-).                          brukt meget, men det later til å ha forekom-

                                                                                       183
   193   194   195   196   197   198   199   200   201   202   203