Page 179 - Planter og tradisjon
P. 179

limer  av  dette  slaget enda  skal  være  i  bruk  holdt  seg  lenge  våt,  et  slags  dampsteking»
         på  enkelte  gårder»  (Torsnes).  - «De  fant   (N. Rana).
         lang mose og bandt sammen med bjørketæga    Det  var  særlig  ved  flatbrødbaking  at
         til koster.  Etterpå banket man en stav gjen­  bjørnemosen  kom  til  nytte:  «Koster  som  de
         nom kosten til skaft.  De var mjuke og seige  tidligere brukte når de stekte flatbrød,  kalte
         til å feie  golv med,  men måtte  bløytes  hver  de  'ryvippa'  eller  'ryvikkost'.  Skaftet,  om­
         dag,  for  blei  mosen  tørr,  vart den  møyr  og   trent  75  cm  langt,  hadde  i  en  ende  et  tyk­
         datt  av»  (Uvdal).  - Til  gryteskrubber  kere  hode  med  mange  små  hull  som  mosen
         (Brunlanes).  - «De  laget  sopelimer  av  den.   var festet i.  Når flatbrødleiven hadde ligget
         Hadde  dem  stående  i  vann  for  at  de  ikke  så lenge på hella at den holdt på å 'pløse sæ',
         skulle tørke» (Sandar; liknende brukt i Dran­  var  tiden  inne  til  å  'ry  leven':  En  dyppet
         gedal,  Lunde).  - «Det  er  ikkje  mange  åra  kosten i et kar  med vann,  ristet den litt,  og
         siden eg  har  sett  slike  limar  i  bruk»  (Here­  feide  ganske  lett  over  leiven.  Det  meste  av
         foss).  - «Bjørnemose  til  skorstein»  (Holt).   det  løse  melet  som  lå  utover  leven,  ble  da
         - «Bestemor  brukte  den  til  kost  på  kjøk­  festet  bedre,  og  fremfor  alt,  brødet  ble
         kengulvet» (Lyngdal).                     sprøere»  (Torsnes).  - «Røvippmåså  kan  bli
           En  helt  spesiell  bruk  har  denne  planten  20 cm høy. De tok noe av den, festet den på
         funnet i  forbindelse med baking:         en pinne,  dyppet den i vann og tegnet møns­
           «Av bjørnemosen laget de koster til å feie   ter  på  flatbrød»  (S.  Land).  - «Øyrimåsså
         aske og kullstykker ut av bakerovnen når de   kjem av 'øyri', som er ein kost som blir laga
         hadde  varmet  den  opp  og  skulle  gjøre  den   av  mosen  og  som  brukest  under  flatbraud­
         ren til den etterfølgende brødsteking. Skaftet   baking»  (Kvam  NT).  - «Til  visper.  Bu­
         var en kjepp,  ½  m  lang.  Med  kniv kløvde   deiene benyttet slike på sætra»  (Jevnaker).
         de den noen cm inn fra den ene ende. Mosen   I Nordland var de redde for å ha bjørne­
         ble  anbrakt  i  spalten,  tvers  på  skaftet.  For  mosen i  hus,  fordi  den skulle  føre  veggedyr
         at  den  ikke  skulle  bli  svidd  på  den  varme  med  seg  (Rødøy).  - «Vokste  eine  blant
         platen, måtte de stadig dyppe kosten i vann»   vetmøsen, måtte den ikke brukes, for da kom
         (Torsnes).  - I Onsøy laget de liknende kos­  det  veggelus  i  huset»  (N.  Rana).
         ter  og  surret utenfor  mosen  med  ståltråd;   Det var ikke alle steder de var  redde  for
         kosten  ble  kalt  'sopa'.  - «Til  å  sope  ut  av   dette.  «I  eldre  tider  var  hestemose  stopp  i
         bakeromnen  med  blir  mest  brukt  furubar  pudestoler  og  sofabenker»  (Bakke;  liknende
         eller  bresk,  men  det  blir  også  brukt  lang  i  Y.  Sandsvær).  - «Til  madrasser.  Måtte
         bjørnemose i en kløft på en stang og bundet  først  tørkes  og  treskes  med  sliul  for  å  få
         om»  (Brunlanes,  Andebu;  Lunde).  - «Auri­  vekk  nålene  [bladene].  Var  elastisk,  blei
         måsså,  helst  Polytricum,  bruka  til  kost  når  ikkje hard» (Lunde).
         ein 'aura'  flatbrødet,  dvs.  å stryke flatbrød­  «De  første  båtbyggere  her  syntes  bjønn­
         leiven med ei mjølblanding medan han  stei­  mose  var  det  beste  til  å  tette  båtene  med»
         kes»  (Beitstad).  - «Aurimåsså  vart  tredd   (Grue).
         inni ei kløft på e treskaft å overbundi så de   «I  mangel  av  kvitmos  bruker  de  den
         vart enn kost. Den brukt dem te å stryk vatn  stundom  som  dekningsmateriale  over  drens­
         på  brøleiven  når'en  låg  på  bakst-jarne»   rørenes  ender  i  lukkede  rørgrøfter»  (Tors­
         (Malm).  - « Vetmøsa  bruktes  til  'veta',  en­  nes; også Bjugn).
         slags kost for å koste glørne ut av bakerov­  «Bjørnen  tørker  måsan  sin  halvtrea  veke
         nen før brødene sattes  inn;  det var en bjør­  på  vinteren.  Når  folk  klager  over  at  det
         kestav med kløft i ene enden, hvori var isatt  ikkje vert råd å  få  tur ka noko  om hausten,
         en  dryg  handfull  mose,  som  ble  holdt  våt   segjer dei:  'A  det er  kje  fårleg;  bjørnen  må
         under  feiingen.  - Bakerovnen  fuktedes  for  ha  tørka  måsan  sin'»  (Modum;  også  i  Sel­
         at 'stombrød'  og 'poppetkaka' ikke skulle få  jord het  det  at  bjørnen  sanket  denne  mosen
         for hard skorpe. Bakerovndøren, som var en   til hiet sitt).  - «14 daga skikkeleg før bjønn
         steinhelle,  tettedes  med  våt  vetmøsa,  den  går  i  hi  riv  han  ihop  mosså  som'n  breid  ut

         164
   174   175   176   177   178   179   180   181   182   183   184