Page 160 - Planter og tradisjon
P. 160

dravle]  man kunne tenke seg.  Min  mor,  fra  lensv.  1942;  laven til mat  mll.  ha  vært  is­
         Tørvikbygd,  fortalte  meg  derom»  (Jondal).  landslav; det som mannen var ute etter, har
         - Dravle  som  middel  mot  diarre  (Kinsar­  sannsynligvis vært  den  eller  korkje,  Ochro­
         vik),  se  nedenfor.  - «Dravlamose  er  frem­  lechia  tartarea,  - hvis  det i  det hele  ligger
         deles brukt til  dravle  i  Hardanger.  'Først  noe  til  grunn  for  historien).  - «En  familie
         vaskar  og  reinsar  ein  mosen  i  lunka  vatn.   fra  Hardanger,  bosatt  pli.  Voss,  fortsatte  li.
         Deretter legger ein han i varmt vatn som er  bruke mll.sadravle. Mosen blir renset med ko­
         tilsett  soda,  ca.  ½  spiseskjei til 1 liter  vatn,   kende  vann  og  tilsatt  søt  melk  som  i  noen
         og vaskar  han 2-3 gonger i  lunka  vatn.  Ein   timer i forveien er kokt inn og ved passende
         kokar  opp  3  1  nysilt  mjølk  og  3  1  separert  tilsetning bragt til li. skjære seg. Tilsatte suk­
         søt mjølk, og har i ½ 1 rensa mose. Dette skal  ker  etterpll.»  (Voss  1940).  - «Islandsmosen
         koka  ¾-1  time.  Sli.  skal  dravlen  blengjast.   brukte  dei  til  mosabreste,  dei  kokte  han  i
         Til det brukar ein sur mjølk.  Ein har pli. litt  mjølk  til  han  vart  møyr»  (Voss).  - «Jeg
         om  gangen  til  mjølka  (dravlen)  delar  seg.   var med en gammel kone til fjells og sanket
         Kokar ei kort  tid.  Litt salt etter behag.' De  en  hel  sekk  full,  som  ble  brukt  til  dravle,
         koker ofte slik dravle pli. seteren like før de  overmll.te  velsmakende»  (Voss  ca.  1920).  -
         drar  til  bygda,  og  tar  den  med  i  et  spand   «En 87 11.r gammel kar fortalte:  'Me  plukka
         for  li.  traktere  hjemme»  (Kvam  1938).  -  brødmose,  renska  han  fint,  og  so  kokte  me
         «Dravlemose  kokte  dei  og  hadde  i  supa»   han  i  søt  mjølk so  han  vart  som  eit  supan,
         (Lindll.s).  - «Vart her kalla dravlemose eller  og  so  11.t  me  supandet.'  Han  vet  ikke  at  de
         fiskemose  eller  brestemose.  Fram  til  1870-  brukte  lut,  de  bare  vasket  den.  Mosen  ble
         80 vart den koka i lag med mjølk til dravle  nok helst brukt som mat i nødsll.r her i byg­
         elder  bresta.  Bresta  var  ikkje• so  fint  namn  den»  (Aurland  1938).  - «Brødmose  ble
         som dravle,  men det var mykje brukt. Dette   hentet pli. fjellet og lagt en tid i oskelut, tør­
         hev  eg  ikkje  smaka,  men  eg  hev  smaka  ket,  malt og blandet i  kornmjøl og bakt  til
         same  mosen  kokt i  lag  med  lutefisk.  Mosen   flattbrød  eller man kokte  graut  av  det.  En
         mll.tte  leggjast  i  oskelut,  so  vart  han  koka  i  gammel mann har fortalt at han kan  huske
         lag  med  fisken.  Mor  koka  mose  og fisk  so­  at  hans  bestemor  samlet  brødmose  pli.  sete­
         leis,  tvo-tri gonger, ikkje avdi me trong det,   ren om sommeren, lutet den sli. den 'svall ut',
         men  avdi  ho  vilde  me  skulde  læra  li.  bruka  og brukte den til pli.legg pli. flattbrødklining»
         mosen um det kneip»  (Modalen;  opprinnelig   (Aurland 1941).
         ble  den  visst  «koka i  lag med  lutafisk for li.   «Brømøssa  bruktes  selvsagt  i  'nødsll.rene'.
         drjuga fisken»).  - «Matmosen  var brukt  til  Jeg har hørt at finnerne for 30 11.r siden til­
         mat  i  svoltell.ra  1800-1830.  Fyrst  luta  dei  satte  kaffen  av  den,  som  'auke',  men  nu  er
         han,  etterpll.  vart  han  turka  og  malen  og  det nok ingen som gjør det lenger»  (Glll.mos,
         blanda i  mjøl  som  dei  anten bakte  til  flatt­  1948).  - Fra  Trøndelag  er  det  tem:nelig
         brød eller  kokte  graut  av»  (Røldal).  - «Is­  vage opplysninger  om bruk av denne laven
         landslav  finst  berre  pli.  fjellet  her.  Ifjor  su­  til folkemat  «for li.  dryga mjølet»  i eldre ti­
         mar koka dei mosedravle pli. ei seter her, men  der  (Meldal,  Oppdal;  Sparbu).  - Beiarn,  se
         skikken skriv seg direkte fra Kvam.  Nllr  eg   Gyrophora.  - «Brukt  som  mat  bl. a.  i  hun­
         spør  gamle  folk om  dei  bruka  mose  til  mat  gersll.rene 1811-13. Ble renset, tørket, knust,
         her  i  bygda  før  i  tida,  svarar  dei  ja.  K va  kokt  i  melk  eller  vann,  og  spist,  eller  som
         slag?  Alle  svarar  reinsmose.  Men  var  her  ibland  med  furubarkmel  bakt  til  flatbrød»
         ikkje  meir  reinsmose  før enn  no,  vart  ingen   (N. Rana). - «Islandslav, brømos, oppheva­
         feit av den.  Eg tykkjer ikkje nokon her veit  redes tørret til vinterbruk. Koktes med melk
         skikkeleg greie  pli.  korleis  mosen  vart  bruka  til supa eller graut. Tørredes, maltes og bak­
         før.  Dei  fortel  om  ein  mann  som  fall  utfor  tes sammen med mel av 'guslll.n' til flatbrød.
         og slo seg i hel i fjella her i 1817.  Surne seier  Grøt  eller  suppe  av  islandslav  bruktes  som
         han  skulle  finna  mose  til  mat,  andre  seier  delikatesse og helsebot for maven i 1870-90-
         han skulle plukka  jamne  til  farging»  (Ul-  11.rene»  (N.  Rana).  - «I 1902 var jeg gjeter-

                                                                                       1 4 5

         10  •  Pl.1111l'I og. u;idisjon
   155   156   157   158   159   160   161   162   163   164   165