Page 156 - Planter og tradisjon
P. 156

sedal).  - «Grisemose  har nok vært brukt til  for  at  der  mange  steds  er  rikelig  av  C.  is­
         f6r innpå skauen» (Lier;  også Nes;  Norder­  landica, og fra R ingen.
         hov,  «især 1 1 nder krigen»). - «Grisene hadde   «Mose var aldri sanka til f6r,  anna fiske­
         man alltid med på setrene om sommeren,  og   mose  eller  brestemose  (islandsk lav), sumtid.
         budeiene sanket da matmøse og la den en tid  Dei koka han, berr eller i lag med mjøl. Når
         i  oskelut  så  den  'svall  ut'.  Slo  så  sur  mjølk  dei kokar fiskemosen, løyser han seg upp og
         eller myse over den og ga den til grisene, som  det vert 'dirre' (gele) av han. Det vart halde
         trivdes  godt  og  ble  feite  av  denne  kosten»  for  gasta  grisamat;  men  mosen  var  sein  å
         (Uvdal).  - «De  pella  mykje  grisemo�e  på   henta  og  lang  veg  å  bera»  (Bruvik;  til  gris
         fjellet før,  helst folk fra mindre gårder. Det  også  Fusa;  Kinsarvik;  Kvam,  «for  30  år si­
         er mest slutt nå» (Y. Sandsvær; også 0. Sands­  dan»,  dvs.  ca.  1 9 20).  - «Dei  fylte  mosen i
         vær,  «blir sanket»).  - « M  atmose  vart  pella   tunnor,  slo  kokande  vatn  på,  og  let  det
         med  hendene.  Ein  tok  ½  sekk  eller  så  om  standa  frå kvelden  til morgon.  Ga det  med
                                                                                     1
         gangen,  eller  som  det  passa  i  bryggepanna.   litt mjøl, poteter o. a. til kyr. Slutt før  9 30»
         Alt vart kokt i ein gang saman  med  havre­  (Modalen).  - «Til  grisemat  har  grisemosen
         mjøl så det vart ein stiv, fast graut. Det vart  vori brukt heilt fram til notida,  serleg i ok­
         så  bløytt opp  ein  passelig  porsjon til  kvart  kupasjonstida.  Han  vart  kokt  saman  med
         mål.  Når koka var oppeten,  drog ein ut for  mjøl til graut. Ikkje til andre dyr» (Røldal).
         å få nytt. Det var god grisemat» (Ø.  Eiker).  - «Når det  er turt i  veret  kan  ein ikkje ta
         - « Var  bruka  til  f6r  for  naut  og  til  dels  den.  Er vanskeleg å sjå når ein ikkje kjenner
         ennu for svin» (Andebu).  - «De  har  brukt  han  godt»  (Strandeb.,  til svinef6r).  - «Svi­
         mye  grisemose  til  gris,  kokt  med  havremjøl   namose  brukt  til  griser  og  høns,  kokt.  Dy­
         til  graut»  (Hof  V).  - «Utover  sommeren  rene liker den alltid med det samme» ('Hard­
         ble det tidligere  brukt  mye  matmose  til gri­  anger').
         sene.  Det var nærmast eit naudf6r,  folk såg   Som  det  sees,  er det helt overveiende gri­
         på det  som  ein  raritet»  (Lardal).  - « G  rise­  sen som har fått dette tilskuddet til sin meny,
         mose  og  løv  ble  sanket  inn  selv  under  siste  sjelden kuene, og bare en gang er høns nevnt
         krig»  (Tjøme). - «Margit Rønningen  hadde  (storfeet  har  i  fjellstrøkene  fått  reinlav,  se
         no måsæ ho brukte te grisen. Han blei så feit   Cladonia  rangiferina).  Folk  har  regnet  la­
         å fin atte» (Våle; også Tjølling).       ven  som  god  grisemat,  men  den  skaff et  for
           «Koka  grisegraut  av  matmose.  For  til   meget arbeid.  Opplysningene om at den har
         kuene  med»  (Bø).  - «Brukes  meget  til  gri­  vært  brukt,  er  konsentrert  om  Østlandet  og
         sef6r» (Hjartdal: Tuddal; grisemat også Mo,   T  samt  Ho,  mens  de  er  ytterst  sparsomme
         «vart koka i vatn»). - «Islandsmose og sær­  i  AA  og  VA  (til  tross  for  at  islandslav  er
         lig  reinsdyrmose  blev  hentet  i  massevis  til   rikelig mange steder der) og mangler helt i R.
         f6r,  til grisene og til tøise for kuene når det  Heller  ikke har den vært  brukt i ST og vi­
         var  lite  f $r»  (Kviteseid:  Brunkeberg).  -  dere  nordover,  sikkert  fordi  den  forekom­
         « M  atmose  ble  sanket ·som  f6r  til  gris og  ku  mer  i  langt  mindre  mengder  i  de  nordlige
        her,  i  Vinje og ellers i  V.  Telemark»  (Rau­  delene av landet enn sørpå.
         land,  til  gris  også  i  nyere  tid).  - «Grise­  I  tidligere tider  er  islandslaven  også  blitt
         møse,  til  kreaturf6r  var  han,  og  er,  til  dels  brukt  til  folkemat  under  uår,  krig og andre
         nytta (gris, kalv).  Me kokar han saman med  ulykker, og på sine steder også i normale år.
         mais  til  grisegraut»  (Seljord:  Langlem).  -  Det  er  uvisst  hvor  langt  tilbake  dette  går.
         «Grisemose samlet vi en masse av i min barn­  På  Island  må  slik  bruk  ha  vært  helt  vanlig
         dom og  ungdom.  Stappet full en  stor  gryte,   så  tidlig  som  på  1200-tallet,  idet  lovboken
         kokte  den  og  ha  på  nogen  mjølnever.  Det  J6nsb6k setter  gros,  lav, i klasse med bær,  -
         var  god grisemat»  (Bjelland).  - «Er  iallfall  en fikk ikke sanke og bringe den med seg fra
         før  blitt  kokt  sammen  med  avfall  av  vmse  annen  manns  eiendom  uten  tillatelse.  De
         slag til grisegraut» (Åseral). - Fra Agd.er er  samtidige norske  lovene  synes  ikke  å  nevne
         det  ellers  ytterst  få  opplysninger,  til  trots  lav.  I  sterk  motsetning  til  Island  later  det

                                                                                       1 4 1
   151   152   153   154   155   156   157   158   159   160   161