Page 159 - Planter og tradisjon
P. 159

mi var  født  i 1846  på  ein  gard  høgt  oppe i  turka  og male,  og då var det godt som  rug­
         ei li i Al. Ho fortalde: 'Då eg var smågjente,   mjøl,  rekna  dei.  Støypingslut  var  laga  av
         var  det  ofte  smått  med  brødmjøl  h i me.  So  treøske og  kaldt vatn som  stod  nokre dagar
         måtte me spe på med borkemjøl og matmåsa.   so det vart skirt»  (Mo).  - «I Telemark blir
         Måsan plukka me helst etter  regnver,  då var  det  fortalt  at  det  var  ei  kjerring  frå  Kleiv­
         han mjuk og fin.  Me bar han heim og pella  stul  i  Kviteseid  som  fyrst  fann  på  å  hruke
         han  rein for  rusk,  so  sjylte  me  han  i  mange  matmose til mat.  Det skulde vera i hungers­
         vatn.  Han  vart luta,  og so vatna i fleire da­  åri  fyre  1814,  tidleg  om  våren.  Ho  var  so
         gar til det inkje fanst lutsmak på vatnet. Me  ibeit  for  mat,  ho  visste  ikkje  korleis  ho
         hadde inkje  meir  vatn  i  gryta  ell det  gjekk  skulde koma  over sumaren.  So visste  ho um
         likt med  måsan, og kokte til det vart velling  ein  støl der  det  grodde  so  mykje  karvekål.
         av  det,  lot  han  stå  til  han  kolnad,  då  var  Ho  gjekk  dit  og  skulde  sanke  til mat.  Men
         han jamnan stiv.  Så knadde me  i  mjøl  og  da  ho  kom  dit,  hadde  det  vore  sau  og  ete
         klappa  ut  tunne  kakar  som  vart  steikte  på  upp  karvekålen.  Kjerringi  var  hugsjuk  då
         takka. Dei var gode, smakte mykje betre enn  ho reiste  heim  att.  På vegen sette ho seg og
         barkebrød'»  (Al).  - «Bruka  i  havrebrød.   kvilde.  Då kom  ho  av  vanvare  til  å  taka
         Live Oserød,  f.  ca.  1800,  satte  deigen  i  mel,  matmose  i  hendene  og  gni  han  sund.  Ho
         men tilsatte utkok av matmåsa for å få den  tykte det likna mjøl, og fekk hug til å prøve
         smaken som ho lika så godt. Dette er oppgitt  blande  det  i  maten.  Soleis  berga  ho  seg  og
         av  hennes  datter  Maren  Franserønningen  borni frå å svelte i hel» (medd. fra Rauland;
         1939»  (Andebu).                          er  neppe  historisk  riktig).  - «Mosen  [for­
           «Koka matmosen og tok han vekk.  Lågen   modentlig  Cetr.  isl.]  ble  brukt til grøt,  men
         blei  da  stiv.  Hadde  i  mjøl  og  koka  det  til   de  'posnet  opp'  av  den»  (Sauherad).  -
         velling eller graut,  skulle  lite  mjøl  til.  Mat­  « M  atmose vart nytta til folkemat av Margit
         mosa  baka  dei  [og]  flatbrød  av.  Dei  gamle   Kasin omkr. 1865  og av Liv og Johans Jøn­
         sa  at i  ufreds- og  nødsåra  1807-14  var  Li­  nardalen på same tid, og litt eldre av mor åt
         fjell som  en kjøbstad.  Der  fant  de  matmosa   Hans Gullmonsen Høydal. Ho møtte hjurin­
         i  massevis,  og  det  kom  vel  med»  (Bø).  -  gen ved  vårfjøset  med  matmoskaker  og ny­
         «Matmosen  bruka  dei  fyrr  til  folkemat,  er   sila mjølk.  Han åt og var glad til.  Men mat­
         det mange som  hev fortalt.  Dei hadde  oske­  mosen var sein å gjera rein, det var luting og
         lut på mosen,  turka  han og mol han til mjøl,   vatning, og tvætting ellers, men han var god­
         og  då  anten  blanda  dette  saman  med  litt   smaka  og  stinka  (stivna,  fastna)  fort»  (Sel­
         anna mjøl eller hadde det einast» (Hjartdal).   jord:  Langlem).  - Cetr.  isl.  «til  gris,  langt
         - «Vart  malen  til  mjøl.  Dette  vart  knadd   attende  i  tidi  også  til  folkemat»  (Tinn).
         i  lag . med  almebast  og so  baka  til  brau»   Der er ingen opplysninger fra  AA,  VA  og
         (Hjartdal).  - «Jeg  eksperimenterte  med  R,  men  i  Ho  har  islandslaven  vært  brukt
         matmose etter  mors  anvisning til matbruk i  like frem til vår tid, - i de siste år ikke som
         dyrtiden:  Den  renses,  legges  i  lut  kokt  av  nødhjelp under matmangel (muligens kan det
         bjerkeaske inntil den sveller  godt ut,  utvan­  ha forekommet under okkupasjonstiden, for­
         nes  et  par  dager,  bytter  vann  ofte.  Kokes.   søksvis),  men som en delikatesse.  Eksempler:
         Massen  tilknas  med  byggmel  og  bakes  til   «Svinamose  ble  brukt  til  folkemat.  Den  ble
         flatbrød.  Slik  fortalte  mor.  Jeg  brukte  den  lutet  i  askelut  og  kokt  i  melk  til  en  slags
         i  ovnsbrød  og  fant  den  anvendelig»  (Hjart­  dravle»  (Jondal).  - «Før  ble  den  brukt  til
         dal:  Tuddal  1938.  En  annen  medd. :  «Som   mat,  og  fremdeles  kunne  budeiene  lage  den
         menneskeføde  er  mose  ikke  blevet  brukt  i   til  på  setra.  De  la  den  da  først i  lut»  (Jon­
         Tuddal  siden  omkring  1812-20,  helst  det  dal).  - «Bruktes  til  å  lage  dravle  med,  ved
         første tall»).  - «Når korni - bygget  - var  å slå kokende vann  på den godt rensede lav
        frase vilde  ikkje  mjølet  hanga  saman.  So  (om  i  lut husker  jeg  ikke),  skylle  den  og
         plukka  dei brødmose og  reinska  ut alt rusk.   koke  den  opp i  nysilt melk uten noe  annet.
         [Den vart] skylt og lagt i støypingslut, skylt,   Man fikk så den fineste valle  [formodentlig:

         144
   154   155   156   157   158   159   160   161   162   163   164