Page 157 - Planter og tradisjon
P. 157
heller ikke til at det finnes andre skriftlige Det er imidlertid ikke bare som nødhjelp
belegg før 1700 i Norge. - På slutten av i trange tider at islandslav har vært spist i
1700-tallet og utover på 1 800-tallet ble det Norge. Tillaget på rette måte har den vært
i Norge drevet atskillig opplysningsvirksom regnet som en delikatesse, like frem til vår
het og propaganda for bruk av islandslav til tid, men dette er notert bare i Ho og Sogn.
mat. De aktive var dels embedsmenn, på - Eksempler:
eget initiativ eller på foranstaltning av re «Ble i trange tider brukt både som men
gjeringen, og dels Selskabet for Norges Vel. neske- og dyreføde. Mor, 74 år [ 1 9 48] hus
Ideen kan i det vesentlige ha vært basert på ker at ei gama! kone i hennes barndom for
opplysningene i Eggert Olafssons reisebe talte at den store Rosenlundmåsan (400 mål)
skrivelse fra Island 1772, men kan også ha hadde reddet mange mennesker i bygda i
vært influert fra Sverige. Ett eksempel: 1812-14 fra sultedøden. Folk valfartet dit
Christen Smith, på sin fjellreise 1813, «be og plukket islandsk mose. Mange hadde opp
nyttede enhver leilighed til at underrette til ½ mils vei. Mosen ble vannet og kokt til
hine Fjeldbeboere om Anvendelsen af flere grøt» (N. og S. Høland). - «I nødsåret
Lavsorter og Mosarter, især om Nytten af 1812 gikk folk fra Heradsbygda oppå Nord
islandsk Lav til Brød istedetfor den skade hue, eneste snaue fjelltoppen i Elverum
lige Bark» (se også Blytt, Flor, Schi.ibeler [768 m], 3-4 mil fra Heradsbygda [25 km
o. fl.). i luftlinje] . 'Det skulle ha vøre rent ille å
Som et eksempel på regjeringsinitiativ kan nevnes : sitt på et følje med utsvultne menneskjer,
Det Islandske Literatur-Selskab sendte 1 7 8 1 et ut med n frøsin Per og n hølsvultin Tor i spis
førlig svar på et spørsmål fra kanselliet i København. sen, som kom frå Heradsbygda og skulle
Dette ble trykt i Trondheim i 1 7 82 (se litt.fort.) og oppå Nordhue etter brømåsså. Døm måtte
(i følge Kristian Nissen, brev) «tilstillet amtmændene
i stiftet i særtryk til fordeling med opfordring til at gå flere i følje for itte å resikere at nåen vart
søge dette 'fjældegræs' bragt i anvendelse ogsaa i attliggendes' fortalde en gamal mann» (El
Norge» . Nissen fant at denne trykte 'Underretning' verum; også i Eidskog 1812-14, i borke
med følgeskriv ble fremlagt på tinget i Alta 1 8 / 1 1 brødet). - «Før brukt til flatbrød» (Enger
1 7 82. At dette har hatt noen praktiske følger er helt dal). - « Ø re/av (ja, vi kaller den så her)
usannsynlig, i allfall når det gjelder Nord-Norge.
( ' bruktes i barkebrødstiden; det ble bedre
Propagandaen for islandsla ven fortsatte smak på barkebrødet da. Vi hadde hjemme
inn i 1900-tallet. En «Brødmose-Soupc» på på Lindtorpet en gammel budeie som vi
Grand Hote! i Oslo er omtalt i Morgenbla kalte Pig-Anne fordi hun tjente som pige all
det 26. april 1906. Under første verdenskrig sin tid. Hun var av den innvandrede finske
ble senere professor Bernt Lynge av departe stammen Karvainen, hun døde for 35-40
mentet bedt om en uttalelse om hvorvidt is år siden. Hun husket nødårene 1835 og 1854
landslav kunne bety noe som matkilde; han og at de brukte slik lav i barkebrødet, den
konkluderte med at mengdene· var for små ble tørket og malt på de små bekkekverner»
og arbeidet ville bli for stort til dette. - Det (Grue 1939). - «Brukt i hardåra å blanna
finnes en betydelig tradisjon om at denne ti barkbrø» (Kvi kne) - « Brømåsa til vafler.
laven er blitt brukt som matemne i hardår. Ble lutet omtrent som når man luter tørr
Det er umulig å si om slik bruk er resultat fisk, helst i lut av bjørkeaske» (N. Odal).
av den nevnte propaganda på 1700- og - « Brømose fins i nokså stor mengde og
1800-tallet eller om den er uavhengig av har gammelt attende vært brukt til blanding
denne, men bruken virker iallfall helt sted i mel. Jeg har selv spist kake av brødmose»
egen og like gammel og 'ekte' som bruken av (St. Elvdal). - «Så sent som i 1918-19 ble
bark. Wille (1786:116) forteller fra Seljord den brukt som iblanding i brødmjølet. Fram
om Lichen islandicus, Jeitebrou, at «adskil gangsmåten var: Skylling i koldt vann. Lut
lige bruge den til Meel». Han beskriver frem vann i flere døgn ( omtrent som til tørrfiskj.
gangsmåten og tilføyer: «Blandet med Rug Kokt. Knadd direkte i brøddeigen. Dette
giver det et sundt Brød og god Grød». blandingsbrød smakte temmelig beiskt, så de
1 4 2