Page 155 - Planter og tradisjon
P. 155

ge  samler  den  til  grisene,  som  blir  feite  tå
                                                  den»  (Eidskog).  - «Vanleg  å  plukke  brød­
                                                  måså  til  grisef6r.  Nå  [1948]  koker dei  han
                                                   saman  med poteter eller  ymse grønt og  jev­
                                                   ner  på  med  mjøl  til ein  tjukk  graut.  I  siste
                                                   verdskrigen  var  det fæl rift etter brødmåså.
                                                   Dei  forte!  at  folk  kom  heilt  fra  Hamar  til
                                                   moane  rundt  Elverum  og plukka  brødmåså
                                                   til  grisef6r»  (Elverum).  - «Brødmåså  har
                                                   vært ansett for  å gi mye og feit mjølk. Men
                                                   sjelden  anvendt»  (Elverum).  - «Det  var
                                                   sanka  mykje  grisemose,  som dei koka  graut
                                                   av,  med  mais  på,  til  grisen.  I mine barneår,
                                                   1900,  var  eg  med  og  plukka  grisemåså»
         Fig.  2 1 .   Island l av,  Cetraria  islandica.  I  forgrunnen
                    s
                          reinlav.                 (Folldal). - «Brødmose, som helst vokser på
                                                   'tukkmyr',  ble  kokt  til  grøt  for  griser.  Til
         i  slike  masser som  reinlaven.  «Meget  brukt  dels  brukt  enno»  (Engerdal  ca.  1964 ).  -
         som brensel av folk som ferdes i fjellet. Yp­  «Brødmåsså og blekk [Calla palustrisf kokte
         perlig til  kaffekoking» (Oppdal).        dei  åt  grisen»  (Løten).  - «Brødmåsså,  mye
           «Det  er  mykje  g r åskjegg  i  fjellom  her,   kokt med mjøl og gitt til grisen» (Tolga). -
         men  få  tek  han  når  det  er  annan  mose  å   «Det  er  vanlig  å  sanke  b r ødmose  til  grisen.
         finne.  Rekna  for  svært  dårleg  f6r.  Det  er  Ble  kokt»  (Trysil;  til  gris  også  Tynset,
         berre geita  som  et  gråskjegg»  (N.  Fron).   Åmot).  - «Det  hender  endnu  her  at  folk
                                                   bruker  b r ømøse  til  kreaturf6r»  (Etnedal;
           Blåhø  Tolga.  - Blåmåsså  Oppdal.      iallfall  tidligere  også  Dovre).  - «Nå  berre
         G  r åskjegg  N.  Fron,  Ringebu.  - Trollskjegg   til  krytyrføde,  helst  svin»  (Ringebu;  som
         Hjørundfj. (helt uvisst).                 grisef6r i O  også  nevnt  i  Snertingdal,  «nå i
                    A
           Om andre  . -arter, se Usnea.           k r isetider»; S. Land; S.  Fron,  «ikkje mykje»;
                                                   Vang,  Ø.  Slidre).  - « Æ  !snæver ble brukt til
         CETRARIA  ISLANDICA  (L.)  ACH.,  IS­     grisef6r,  især på  setra»  (Øyer).
         LANDSLAV.  Hele  landet,  men  sparsom ­    «Koka  saman  med  mjøl  til  grisen»  (Fles­
         mere  i  Nord-Norge  enn  sørpå.  - Ved siden   berg).  - « G  risemose  var  det vanlig  å  sanke
         av  den  hvite  eller  gråhvite,  fingrenete  rein­  til  grisen  med  han  var  på  s t ølen.  Nytta  sa­
         laven  er  islandslaven  den  best  kjente  !avar­  man med  kvitvierlauv  som  syrpef6r»  (Hem-
         ten  hos  oss.  Den  er  lett  kjennelig,  opprett,
         1-2  cm  bred,  kruset  og  litt  grenet,  brun,
         st v   og  h a r d  når  den  er  tørr,  men  m y k   når
          i
         den er  fuktig;  den  gror i flate  eller  noe hvel­
         vete tuer,  'kaker'. Den inneholder mindre av
         bitre  lavsyrer  enn  f. ek .   reinlaven,  men be­
                              s
         tydeli g e  mengder  (det  angis  opptil  70 °10) av
         lichenin ,   et  karbohydrat  som  løses i kokende
         vann og ved a v kjøling stivner til gele .   Det er
         lett  fordøyeli g ;   men  laven  er  et  ensidi g   næ­
         ringsstoff,  u t en  protein .  Disse  egenskapene
         har  i  det  vesentlige  betinget  den  bruken  som
         folk har gjort  v islandslaven.
                     a
           « U nder  krigen  ga  de  den  til  grisen »  (Spy­
         deberg :  likeens  Hurdal) .  - « G  risemose  blir   Fig.  22.  Islandslav,  Cetraria  islandica.  Omtr.  nat.  st.
         sanket  ti l  hjelpef6r»  (Lørenskog) .  - « M  an-  - Fotoavd.  Ma t.nat.  Jak.,  Blindern

         1 4 0
   150   151   152   153   154   155   156   157   158   159   160