Page 141 - Planter og tradisjon
P. 141

pruni  Tul.  på  plomme  gjør  frukten  lang,   skriftlige opplysninger  eldre enn 1500-tallet
                                                              1
         smal,  til  slutt  tørr  og  mørk,  vanlig  kalt   (Schønnebøl  5 9 1 ) , men i betraktning av den
         plommepung, også taske.                  store rolle  som  algene  spilte som kreaturf6r
                                                   den  gang og  senere,  må  en kunne  gå ut fra
         USTILAGO SPP,  OGSÅ TILLETIA 0. A.,       at det samme har vært tilfelle også langt tid­
         SOTSOPPER.  - De  sotsoppene  (brandsop­  ligere. Gode muligheter for å ta tang og tare
         pene)  som  ødelegger  kornaks  har  vært  vel  har  vært  en  stor  fordel  for  en  gård.  Det
         kjente. De tre hovedtypene av navn later til  samme må ha gjeldt for tang og tare til gjød­
         å  ha hver sitt geografiske tyngdepunkt.   sel, uten at vi vet noe bestemt om hvor langt
                                                   tilbake dette  går.  Fra opplysningstiden  om­
           Sotaks  Vinger;  0.  Eiker;  Kvam  Ho;   tales  (f. eks.  Strøm  1772:  94)  at  tare  ble
         Bremanger,  Førde  (sot);  Nesset,  Surnadal;   brukt  til  gjødsel,  tydeligvis  etter  gammel
         Budal,  Meldal,  Soknedal;  Malm.  - Kø/aks  skikk.  På  Island  skal  slik  gjødsel  ha  vært
         Modum, Norderhov, 0. Eiker (kål{-); Brun­  brukt på kornåkrer på 1300-tallet  (Robber­
         lanes  ( kål!- ell.  kå{!a-)  Tjølling  ( også  kål-);   stad  1962).  En  må  tro  at  skikken  er  like
         Fræna (kål-), Nesset (do.).  - Mollaks, i NT  gammel  som  gjødsling  overhodet  i  norsk
         -U-,  Kviteseid,  Seljord;  Sokndal  R;  Fitjar;   jordbruk.
         Hegra, Stjørdal, Malm.                      Fra  midten  av  1700-tallet  kom  tarebren­
                                                   ning i  gang  for  å  skaffe  aske  til  sodafrem­
                                                   stilling til glassverkene, og på 1800-tallet be­
         I l l .   ALGER                           gynte eksport av tareaske til jodfabrikasjon.
                                                   Denne  tarebrenningen  kom  til  å  bety  en
         Langs kysten fra Iddefjorden  til Grense Ja­  kjærkommen inntekt for kystbøndene, særlig
         kobselv  er  det  et  sammenhengende  belte  av  på  Jæren,  men  også  andre  steder  like  nord
         fastsittende alger, brune, grønne og røde, fra  til  Finnmark.  Den  taren  som  ble  brent,  var
         flomålet  og  ned  til  20-40  m  under  laveste  overveiende  slik  som  ble  revet  løs,  særlig
         vannstand. Kvantitativt er de brune overvei­  under  uvær,  og  som  drev  i  land  på  stren­
         ende.                                     dene.  En tangstrand var en verdifull herlig­
           Det er  stor  forskjell  på  de forskjellige  ar­  het,  og  etter  sterk  pålandsvind  kunne  der
         tenes  evne til å tåle å bli  tørrlagt  ved fjære  være en intens virksomhet med å berge taren
         sjø,  til  å  tåle  endringer  i  lysmengde  og  lys­  og kjøre den  i kjerrer opp til brenneplassen.
         kvalitet  nedover  mot  dypet  og  større  og  Dette lever ikke  bare  i  skjønnlitteratur  og
         mindre  saltgehalt  og  bølgebevegelse.  Dette  malerier, men også i tradisjonen, selv om den
         fører til at de ordner seg i horisontale soner,   der  er  på  veg  til  å  forsvinne.  Noen  få  eks­
         mest  .utpreget  i  strøk  med  stor  forskjell  på  empler:
         flo  og  fjære.  Dette  har  folk  langs  kysten   «Bladtaren  vart  brend i massevis,  solenge
         vært vel kjent med.                       ein fekk  avsetnad  på  oska til  England.  Sjø­
           Den årlige stoff produksjon i tang- og tare­  gardane  hadde  ei  rik  inntektskilde  av  tare­
         beltet er stor,  og folk har gjort seg  nytte  av   brenningi,  og jamvel  uppledingar  fekk  vera
         den  siden  de  eldste  tider  (sml.  Foslie  1 8 87,   med  og  brenna  på  lut,  når  det  kom  inn
         Robberstad 19 5 8, Sørensen 1962):        mykje tare»  (Nærbø).  - «For  5-6  år  siden
           Som folkemat er rødalger (se Rhodymenia  blev det brendt en del,  men det var folk fra
         palmata) nevnt i skriftlige kilder fra sagati­  Vesterålen som gjorde det. Den store fligede
         den  (art.  Tang og  tare  i KLNM).  Fremstil­  tarre  ansees  for  å  være den  bedste,  men be­
         ling av salt ved  saltbrenning  (se bl. a.  Rob­  nyttes det hovedsagelig drivtarre til jodaske,
         berstad 1958,  og  art.  om  Salt  av  Hovda  i  og der er alle sorter blandet» (Hasvik 1937).
         KLNM) var regulert ved  bestemmelser i lo­  I  våre  dager  har  utnyttelsen  av  tang  og
         vene  og  har  satt  spor  etter  seg  i  stedsnavn  tare tatt andre former. Regelmessig brenning
         som Saltvika  og  Saltholmen.  Om  bruk  til  til  tareaske  er  slutt.  Svartsalt  hører  histo­
         kreatur/or  i  Norge  finnes  visstnok  ikke  rien til.  At søl kunne brukes  til folkemat,  er

         126
   136   137   138   139   140   141   142   143   144   145   146