Page 101 - Planter og tradisjon
P. 101

ren i lassevis og vore lagt upp i stål til å taka  både ku og sau det opp kvart lauvet. Svartor
         av.  Um våren grøn frisk blåbærlyng.  Blom:   er her so lite av at lauvet har inga rolle spela
         Stabblom slo dei og turka før blomen trena.   som f6r»  (Førde,  Albert Soleide .
                                                                               )
         Vassblom  [Athyrium  filix-femina}  tok  dei
         og  hesja og turka.  Lauvkjerv  mindre  brukt.   «Aitterbjørk,  som vokser  fra  stranden  og
         - Dei surpa,  stappa f6ret i byttor og bløytte  oppover  til  fjelds,  hugges  hvert 4de  år  løv
         det med varmt vatn og gjerne  potet-s6  (sø).   av  den,  som brukes  til  sau  og  gjeit.  Løvet
         Turka  potetstokk,  halm,  høyfræ  og  vanleg  hugges i kjerver. En dags arbeid for en mann
         høy,  gjerne  med  litt  silderusk.  Surpe-logjen  med å laua er 100-120 kjerver.  Å  hugge en
         (væta,  avtrekket)  gav  dei  kyrne  i  bryning­  bjørk fint er en  hel  liten  kunst.  Kåbjørk
         vatnet.                                   (fjellbjørk) brukes ikke nu lenger til f6r. Før
           Åt  sau:  Lauvkjerv  av  or,  bjørk,  rogn,   i  tiden  ble  den  både  !auet,  og  om  vinteren
         hegg,  alm,  selje,  vidje.  Avplukka rognelauv,   ble  det  hugget  ris  av  den  til  f6r.  Riset  ble
         rognebær.  Grøn frisk svartelyng.  Grøn eine;   hugget i kjipper og veltet ned i de bratte gjel,
         dei  fekk  heile  busken  å  gnaga  av.  Småhøy  men en slik kjippe  måtte være  godt  fra seg
         frå  fjell  og  utslætte.  Høyfræ.  Sildesalt,  po­  gjort med kraftige risbånd, skulde den holde.
         tetrusk.                                  Dette  ris bruktes  til kjør.  - Alm  rises  hver
           Åt  gris:  Gras:  Ungt  gras,  frisk  hå,  frisk  4de vinter til kreaturf6r,  bladene samles om
         vassarv, storsyre, tungras. Lauv, grønt, friskt,   høsten efter løvfall og brukes både til sau og
         av or, alm, rogn. Dei rispa or og alm. Kvite­  kjyr.  Almen  rises  i  små  kjipper  ca.  1  alen
         mose  (reinlav).  Høyfræ,  utbløytt  i  varmt   lange.  Efter  risingen  blir  det  en  del  sjøler
         vatn, elta i lag med lauv og/eller kvitemose,   (stokker).  Av disse flekkes barken, almbast»
         med litt mjøl på, er det vi kallar grisemat'e.   (Hafslo, Jakob Bugge 1940).
         Grøn  frisk  vassblom,  derav  namnet  grise­
         blom. Dei plukka grønt potetlauv, slo varmt   «Lau  var  mykjet  brukt  til  mest alle  beist
         vatn  eller  potet-s6  på,  og  brukte.  Log  av   fyrst  eg  minnest.  Til kuer  og ungfe var det
         turka  potet-stokk  var  nytta  til  grisedrikk.   ask, alm og osp som mest vart brukt. Ask og
         Tang:  Berre  dei  få  gardane  kring  fjorden  osp var best. Bjørk, åre og lind var til sma­
         fann og nytta litt tang i  f 6ret.        len, og raun, helst med bær på, til bukkarne,
           Elvesnelde (Equisetum fluviatile) har vore  det var herrekost.  Alt lau måtte hoggast um
         sanka her av surne som f6r um haustene.   sumaren,  bittast i  kjærvar  og  turkast.  Surne
           I Angedalen  har  bjønnekamp'e  og  kråke­  let  bjørki  veksa  4-5-6  år  mellom  kvar
         fot'e  (Lycopodium)  spela  ein  stor  rolle  som  gong  dei  nava.  Då  måtte  dei  snila  finaste
         hjelpef6r i vårknipa.                     riset  av  greinerne,  men  andre  hogde  det
           Høgst  i  f6rverdi  har  vore  lauv  av  alm   annankvart  år og  då  hatt  dei  altsaman  inn
         (rispa,  og  logga  som  kjerv),  dinæst  rogn  i  kjærven.  Når ein hatt  )auet,  samla ein sa­
         (plukka,  og logga som kjerv).  Lauv av hegg  man  under  armen  so  mykjet  til  ein  nett
         og osp (logga som kjerv,  og hegg for ein del  nådde i mjømni  [hoften]  att med fingrarne.
         ogso rakt etter lauvfall) har vore nytta som  Då  skulde den  vera  stor  nok  for  fire  sauer
         eit godt f6r, men gav gjerne smak på mjølka.   til middag,  men kydna  måtte  få  kvar  sin
        Bjørk  kunde ein berre  bruka  som  lauvkjerv  kjerv med askelau i målet.  - Bjørkeris  vart
         og var då framifrå; nedfallslauv var for turt  hogge meist heile vinteren og bruka helst til
         og  stivt.  - Derimot  var  orelauvet  (gråor)   ungbeisti.  Lau og  ris  var  nokso  helsigt  for
         framifrå både sumar og  haust.  Om sumaren   beist,  men  dei  måtte  sjølvsagt  ogso  få  høy.
         rispa til gris og kalv (med stampa poteter og  - Alm vart helst hoggen um våren når lau­
         varmt  vatn  eller  mjølkeblande  på).  Om  vet  tok  til  å  spretta.  Då  likte  kyrna  både
        hausten  både til lauvkjerv og  rakt  i  sekk.   lauvet  og  riset  svert  godt.  Borken  vart  då
        Etter lauvfall var det kjærkome å finna turt  flekt  av  serskilt  og  hakka,  turka  og  malet
         fint orelauv å raka inn. Sjøl om ein raka det  til mjøl, som vart brukt til flatbrød åt folki.
        til  ondebrøye,  underbreidsle,  so  åt  gjerne  Dette  mjølet  var  søtt  og  næringsrikt  og


         86
   96   97   98   99   100   101   102   103   104   105   106