Page 81 - Planter og tradisjon
P. 81

Eckblad  1955;  om  barkebrød  i  Norge  se  der'»  (Støren).  - Se  de  forskjellige  bærslag,
        også  Schi.ibeler  1886,  Nordhagen  1954).  De   også asal.
         viktigste treslag for barkebrød har vært furu   Utkok  av ville  vekster  har i stor  utstrek­
         og alm, sjelden gran.                    ning vært brukt som legemiddel,  men kunne
           Islandslav,  vanlig  kalt  mose,  har  vært  også  være  vanlig  drikk  ved måltidene,  som
         brukt  som  tilsetning  til  flatbrød,  grøt  og  te.  Ved  siden  av  den  dyrkede  salvien  kan
         dravle,  men  det  er  noe  uvisst hvor  gammel  nevnes ryllik, karve, bringebær- og tyttebær­
         denne bruken er (se  Cetraria  is/.).    blad,  åkermynte  o. fl.  Bare  ett  eks.:  «Før
           Diverse slags røtter og knoller  inneholder  man visste av bruk av kaffe og te, kokte man
         stivelse  og  noe  protein  og  har  vært  samlet  te  av  forskjellige  planter  som  man  drakk
         til mat:  Mure,  harerug,  burot  o. fl.  (se  også  attåt maten,  og dette holdt  seg langt opp  i
         s.  67).  Det  samme  gjelder  for  en  del  slags   nyere  tid  hos  enkelte  familier.  Mange  av
         frø  (botanisk  sett  er  de  mest  nøttfrukter):   disse mat-teene tjente sikkert også som læge­
         Høymo!,  då,  linbendel  (fettholdige)  o. fl.   råd.  Det nevnes:  Brunete  tyttebærblad,  tør­
         samt løkknopper av harerug.  Vi vet lite om  kete  blad  av  solbær,  øyentrøst,  åkermynte,
         hvordan  de  ble  stelt  til,  - tørket  og  malt,   salvie,  isop  (brukes  i  allfall  i  Risberget,
         eller kokt noenlunde  hele. - Også hasselnøt­  Våler  h.),  røllik»  (Elverum).  - Se  ellers  de
         ter  med  sitt  store  fettinnhold  har  utvilsomt  enkelte arter.
         betydd en del som mat.                      Om  drikk,  se også birka  (Betula).
           Grønne unge plantedeler er blitt spist kokt.   Som øltilsetning, foruten eller ved siden av
         Stort  sett  har  folk  i  Norge  utenom  byene   humle,  var  einer  og  pors  viktige,  i  mindre
         brydd seg lite om grønnsaker, men i allfall i  grad også røllik, reinfann o. a.
         nødsår og trange tider har særlig gople vært   Ville vekster som er blitt spist uten tilbered­
         spist,  men  også  turt,  høymo!,  burot,  kvann  ning,  foruten  bær,  har  især  vært  kvann  og
         o. a. Kalorimengden har kanskje ikke betydd  syre,  dessuten  forskjellige  røtter  som  barn
         svært  meget,  men  vitamininnholdet  må  ha  har  gledet  seg  ved  (s.  67),  kanskje  som  en
         vært viktig.  «Gople  og turte vart hakka  og  reminisens  fra  tider  da  disse  var  matemne
         kokt suppe av,  av fattigfolk» (Valle).   som  også  de  voksne  måtte  gripe  til.  - Se
           Som  krydder  har  noen  få  ville  vekster  også Botrychium, Seirpus silvaticus og Erio­
         vært  sanket.  Ubetinget  den  viktigste  var   phorum.
         karve. Se også Origanum vulgare, Juniperus,
         Myrica, Achillea mill.
           Ville bær har spilt liten rolle i husholdnin­  7.  Ville vekster spist av barn
         gen.  En  får  i  det  hele  inntrykk  av  at  bær  Barns kjennskap til ville vekster hører uløse­
         ikke  var  høyt verdsatt,  og  som mat ble de  lig  sammen  med  den  bruk  de  gjør  av  dem.
         ikke  regnet  (sml.  de  historiene  som  gir  ut­  Et  viktig  ledd  i  slik  bruk  har  vært  at  de
         trykk for at myrullplanter o. l.  var mer næ­  spiste plantedeler, et stort utvalg. Bær og nøt­
         rende  enn  bær,  - se  Eriophorum,  Scirp,,s   ter  kom  på  sensommeren  og  høsten.  Men  å
         silv.,  Angelica  arc . ) .   «Bær  var  ikkje  mat,   spise  røtter  og  unge  plantedeler  hørte våren
                         h
         ein vart  berre svolten av ho, sa gamlingane»  til,  vel  både  fordi  slike  plantedeler  da  var
         (Tolga).  - « Villbæra  var  det  helst  barna  myke,  saftige,  best  i  smaken,  men  kansje
         som plukka og åt. I hushaldet vart ikkje bær   også  fordi  barna  da  ubevisst  hadde  et vita­
         brukt  i  min  oppvekst.  Kan  hende  tytebær   minbehov  å  dekke.  Stundom  kom  også  et
         vart  nedlagd  rå  i  eldre  tid,  men  eg  høyrde  magisk  element  til  uttrykk,  slik  som  med
         ikkje  noko  visst  om  det»  (Hemsedal).  -  blåveis- og hvitveisblomster.
         «Skogaskrap var  bær  o. a.  som  en  kunne   Som eksempler på hva barn har spist, skal
         sanke i skogen» (Seljord).  - «Dei eldre folk   her bare nevnes følgende:
         ville ikkje ta bær inn i munnen ein gong. Det   At  barn  spiser  den  hvite  margen  i  'siv'
         var fleire gamle som sa til born som tok bær:   kan en treffe på mange steder. Dette 'sivet'
         'Spøtt  ut  styggbeita,  dokk  bi  sårtenna  tå  di  har  vært  forskjellige  arter.  Oftest later  det

         66
   76   77   78   79   80   81   82   83   84   85   86