Page 618 - Planter og tradisjon
P. 618

bær  eller  bjønnebær.  Ulvebær,  som  bare  er  'guslån'  [i  en  annen  meddelelse:  med  furu­
         notert i Askim (og ikke syntes å være vanlig  bark]  og  baktes  til  flatbrød.  Som  jeg  kan
         kjent der) kan ogsa henge sammen med gif­  forstå  har  det  ikke  vært  brukt  i  større  ut­
         tigheten. - Vierdnd, se Daphne.           strekning, antagelig fordi den virket livsyke,
                                                   som etter sigende skulle være hyppig i nøds­
         SOLANUM  TUBEROSUM  L.,  POTET­           årene» (N. Rana).
         PLANTEN.  Kult.  - Etter  en  langsom       Potetplanten  inneholder  som  kjent  bety­
         fremgang i hele annen halvdel av 1700-tallet   delige mengder  av  det giftige  glykosid sola­
        begynte potetplanten for alvor  å  bli dyrket   nin, særlig i groer, unge blad, grønne bær, og
         i Norge i første del av  1800-tallet og erobret   i knollene om de blir grønne. Likevel er blad
         etter hvert den plassen den har fått som vår   og  stengler  ofte  blitt  brukt  til  kreaturf6r,
         mest  dyrkede  matplante.  I  norsk  kosthold   men stundom med uheldige følger. Faren for
         har den fått en slik plass at for mange er et   forgiftning  er  liten  hvis  det  ikke  er  bær  i
        måltid med kokte poteter  nødvendig  for  at   materialet, og hvis det er blitt kokt og koke­
         en dag skal regnes som normal.            vannet  slått  bort;  men  dette  er  ikke  alltid
           Utenom  den  vanlige  bruken  kan  nevnes   blitt gjort. Noen eksempler:
         ett og annet:                               «Omkr.  1900 ble potetriset tørket, bundet
           «Brende  me  oss  når  me  var  små,  skrapa   til  kjerr  og  gitt  kuene  om  vinteren.  Da  det
         voksne rå jordeple og la på såret. Da  slutta   tok  slutt,  ble  det  mindre  melk»  (N.  Odal).
         det  å  svide»  (Rauland;  likeens  Randesund;   - «Man kokte låg til kjørne på potetgraset»
         Beitstad).  - «Rå  potetskive  mot  frost.  En   (Løten). - «Pottetgres ble tørket,  slått vann
         skal  legge  en  skive potet  på  froststedet  om   på  (låg) og gitt til kuene i gamle dager. Har
                                                                                 ]
        kvelden  og  surre  rundt»  (Randesund).  -  også  sett  dette  i  Kvelle  [Hedrum »   (Sem).
         «Potetvann  (av uskrelte poteter) kunne bru­  - «Potetgras ble det laget låg av, til kalver»
        kes mot gikt, likesom nesler»  (Tveit). - «Rå   (Drangedal).  - «Blø,  dvs.  potetlauv,  pleier
         potet på vatn i eit lem trekte ut. Ogs11. til hest   vi å gi til kyrne, enten nyskåret eller tørket»
         mot  treg  mage»  (Vik  SF).  - «Ei  poteta  i   (Austad).  - «Dei  gamle  brukte  å  gjera  seg
         lommen var godt mot gikt. Men betre  å  tre   nytte av potetgraset, 'potetkålet'. Når pote­
        ei  potetsnei  på  ei snor  og  hengja  det  på seg   tene  var  ferdig  teken  opp,  var  det  å kjøyre
        slik at den  vart hengjande midt  på ryggen»   kålet» (Utsira).
         (Avaldsnes).                                Barnelek:  «Fruktene  på  potet  ble  kalt
           «I mine guttedager brukte vi rå potet med   slyngepler: Barna satte dem på en spiss has­
        litt salt mot vorter,  tilsynelatende med  godt   selkjepp og slynget dem av gårde» (Lyngdal).
        resultat»  (Sigdal).  - «Rå  potet  var  godt   - «En  kriget  med  potitsepler'  (Froland).
        middel  mot  vorter,  men  poteten  måtte  gra­
         ves ned etterpå» (Karmøy).                  De  norske  navnene  for  denne  planten
           På spørsmål  om  tobakkserstatning:  «Kjy­  hørte  fra  første  stund  av  til  tre  forskjellige
        sebærlou å bringebærlou tørka og blanna mæ  grupper,  - potet  (fra  batatas),  jordeple
        tobak, men dæ som kjæm næmmast te å jørra   (sml.  fransk  pomme  de  terre)  og  kartoffel
        den drugere æ blaen på joræplekål. Ei gryda   (fra  it.  tartufolo,  dim.  av  tartufo,  trøffel).
        med kålblae i vann. Ei grøydesjei eller så mæ   Alle  utviklet  etter  hvert  varianter,  som  til
         sirap å någa krystallisetta i. Je  dæ et opkog.  dels  var  sterkt avvikende fra  det  opprinne­
        Vri  vanne  a.  Tørk  å  røig»  (Hidra,  under   lige og innbyrdes,  men disse formene blir nå
        okkupasjonstiden).     « Tedesknort,  d. e.  over  alt  trengt  bort  av  ordet  potet  eller
        kake  av  poteter  der  stektes  så  hårde  at  de   svakt avvikende former av dette.
        kunne  brytes  i  stykker.  Disse  småstykker,   Potet, med varianter, har vært enerådende
        knort,  stektes  sterkt  brune  i  bakerovn  og  i  0,  Ak,  V,  AA  (få  unntak),  Ho  og  videre
        koktes  kaffe  på»  (N. Rana).  Følgende  opp­  nordover,  dessuten  deler  av  VA  og  R.  -
         lysninger burde antakelig ha vært verifisert:   Potit  og  pot'titt  ofte  på  Østlandet.  Pøtit
         «Tedeskål  tørredes,  maltes,  blandedes  med  Norderhov  (lang  ø,  tonen  heves  i  siste  sta-

                                                                                       603
   613   614   615   616   617   618   619   620   621   622   623