Page 537 - Planter og tradisjon
P. 537
Fløtegras Kviteseid (Beskrivelsen tyder på avturka eller vaska, helst tidleg um våren ) .
»
Potamogeton: «Bladstylker opptil ca. 2 m -«Barna åt røttene av denne planta, men
lange. Bladi flyt på vatn, ellipseforma, litt nå er det mest ukjent» (Kyrkjebø). - Mor til
spisse. Veks i møretjørnar». Sml. Sparganium, meddeleren, f. ca. 1840, fortalte «om en rot
som ellers har dette o. l. navn), Lårdal (kan som ble kalt mure og som vaks i fjæren. Den
skje samme art). ble brukt til mat, stekt» (Eid MR). - «Mure,
den saftige rot, spises av barn om våren helst,
POTAMOGETON PERFOLIATUS L., da den graves opp i fjæren» (Eresfj. Vd.). -
HJERTETJØNNAKS. Ferskvann, det « I min barndom i 1880-årene pleide ungene
meste av landet, sparsom Vestlandet. - Åle å grave opp roten av mure og spise den, helst
gress Kråkerøy (Ble brukt som grisef6r. tidlig på våren, i mars eller april, såvidt jeg
Sannsynligvis ikke bare P.perfoliatus. Nav husker. Denne form for matauking er såvidt
net hører ellers til Zostera). jeg skjønner gått i glemmeboken» (Veøy). -
«Ein gamal mann fortalde at i hans guteda
gar åt dei jordstylkane av P.anserina»
POTAMOGETON PUSILLUS. L., SMA (Vigra). - «I mine guttedager brukte jeg,
TJØNNAKS. - Øbbørgras Elverum. og andre med, å gå på akeren om våren og
plukke den. Den ble spist rå eller kokt. Den
POTENTILLA ANSERINA L., GASE smakte godt» (Ørland). - «Røttene, særlig
MURE. I fjære og ellers på sandjord, hele om våren, blir hakket og kokt i suppe sam
landet. - Blant de mange artene av slekten men med andre grønnsaker. Fremdeles i
Potentilla var det denne som opprinnelig bruk» (Tromsøysund 1937). - Foruten fra
de siterte steder er skikken notert fra Stran
deb., Ulvik; Gloppen, Innvik; til dels levde
skikken videre iallfall til 1940-årene.
Røttene er også blitt brukt som kaffe
erstatning: «Det var serleg ei eldre plass
kone som brukte dette. Vanleg var nok denne
bruken ikkje. Det var vel helst plassfolk og
strandsitjarar som brukte den av og til, for
ca. 50 år sidan» (Kyrkjebø 1943).
« Vart kokt i graut og lagd på 'trote' eller
slag» (Aurland).
«Maura er den gul blomstrede planten.
Men navnet gjelder visst røttene, helst de
Fig. 156. Gåsemure, Potentilla anserina, på sand lange, svarte teger med knoller som ble gra
strand. vet opp som 'moldf6r' til ku og sau i gamle
dager. Ble ikke spist av mennesker» (Hilles
hadde navnet mura og som var kjent i saga øy). - Ble brukt til grisemat (Innvik).
tiden, fordi de blyantstykke, loddrette, sti
velsesrike opplagsrøttene ble spist (Holmboe Gåsemure må være et litterært navn i
1929). Tradisjonen om dette holdt seg lenge Norge. Riktignok har gåsehold vært kjent i
på Island. Der har man også et minne om det tidlig middelalder, men noen stor rolle har
i en slutningsformel som fins i islandske det neppe spilt, og denne planten har vel ikke
eventyr: «attu bom og buru, gr6fu rætur og vært så viktig hverken for tamgjess eller vill
muru . I Norge er skikken å spise disse røt gjess at den ville få navn etter det. Mure eller
»
tene blitt bevart av barn, men holder på å dø mura derimot er det opprinnelige navnet.
ut: «Barn tar røttene av murerot helst i fjøra Det fantes i gno., og i denne usammensatte
um våren. Dei et han rå» (Kinsarvik; i en form har navnet levd videre, selv om det
annen oppi. fra Kinsarvik føyes til: «berre med sikkerhet er notert bare fra steder i Ho,
522