Page 537 - Planter og tradisjon
P. 537

Fløtegras Kviteseid (Beskrivelsen tyder på   avturka eller vaska, helst tidleg um våren ) .
                                                                                        »
        Potamogeton:  «Bladstylker  opptil  ca.  2  m   -«Barna  åt  røttene  av  denne  planta,  men
         lange.  Bladi  flyt  på  vatn,  ellipseforma,  litt  nå er det mest ukjent» (Kyrkjebø). - Mor til
         spisse. Veks i møretjørnar». Sml. Sparganium,  meddeleren,  f.  ca.  1840, fortalte  «om  en rot
         som ellers har dette o. l. navn), Lårdal (kan­  som ble kalt mure og som vaks i fjæren. Den
         skje samme art).                          ble brukt til mat, stekt»  (Eid MR). - «Mure,
                                                   den saftige rot, spises av barn om våren helst,
         POTAMOGETON        PERFOLIATUS       L.,   da den graves opp i fjæren»  (Eresfj. Vd.). -
         HJERTETJØNNAKS.        Ferskvann,   det   « I   min barndom i  1880-årene pleide ungene
         meste av landet,  sparsom  Vestlandet. - Åle­  å grave opp roten av mure og spise den, helst
         gress  Kråkerøy  (Ble  brukt  som  grisef6r.   tidlig på våren, i  mars eller april, såvidt jeg
         Sannsynligvis  ikke  bare  P.perfoliatus.  Nav­  husker. Denne form for matauking er såvidt
         net hører ellers til Zostera).            jeg skjønner gått i glemmeboken»  (Veøy).  -
                                                   «Ein gamal mann fortalde at i  hans  guteda­
                                                   gar  åt  dei  jordstylkane  av  P.anserina»
         POTAMOGETON  PUSILLUS.  L.,  SMA­         (Vigra).  - «I  mine  guttedager  brukte  jeg,
         TJØNNAKS.  - Øbbørgras  Elverum.          og andre med,  å  gå på akeren om våren og
                                                   plukke den. Den ble spist rå eller kokt. Den
         POTENTILLA  ANSERINA  L.,  GASE­          smakte  godt»  (Ørland).  - «Røttene,  særlig
         MURE.  I  fjære  og  ellers  på  sandjord,  hele  om våren, blir hakket og kokt i  suppe sam­
         landet.  - Blant  de mange artene av slekten  men  med  andre  grønnsaker.  Fremdeles  i
         Potentilla  var  det  denne  som  opprinnelig  bruk»  (Tromsøysund  1937).  - Foruten  fra
                                                   de  siterte  steder er skikken notert fra Stran­
                                                   deb., Ulvik;  Gloppen,  Innvik;  til  dels  levde
                                                   skikken videre iallfall til 1940-årene.
                                                     Røttene  er  også  blitt  brukt  som  kaffe­
                                                   erstatning:  «Det  var  serleg  ei  eldre  plass­
                                                   kone som brukte dette. Vanleg var nok denne
                                                   bruken ikkje. Det var vel  helst  plassfolk  og
                                                   strandsitjarar  som brukte den  av  og til,  for
                                                   ca. 50 år sidan» (Kyrkjebø 1943).
                                                     « Vart kokt i  graut og lagd på 'trote' eller
                                                   slag» (Aurland).
                                                     «Maura  er  den  gul blomstrede  planten.
                                                   Men  navnet  gjelder  visst  røttene,  helst  de
         Fig.  156.  Gåsemure,  Potentilla  anserina,  på  sand­  lange, svarte teger med knoller som ble gra­
                          strand.                  vet opp som 'moldf6r' til ku og sau i  gamle
                                                   dager.  Ble ikke spist av mennesker»  (Hilles­
         hadde navnet mura og som var kjent i saga­  øy). - Ble brukt til grisemat (Innvik).
         tiden,  fordi  de  blyantstykke,  loddrette,  sti­
         velsesrike opplagsrøttene ble  spist  (Holmboe   Gåsemure  må  være  et  litterært  navn  i
         1929).  Tradisjonen om dette  holdt  seg  lenge   Norge.  Riktignok har gåsehold vært  kjent  i
         på Island. Der har man også et minne om det  tidlig  middelalder,  men  noen  stor  rolle  har
         i  en  slutningsformel  som  fins  i  islandske  det neppe spilt, og denne planten har vel ikke
         eventyr:  «attu bom og buru, gr6fu rætur og  vært så viktig hverken for tamgjess eller vill­
         muru .   I  Norge er skikken  å  spise  disse røt­  gjess at den ville få navn etter det. Mure eller
             »
         tene blitt bevart av barn, men holder på å dø   mura  derimot  er  det  opprinnelige  navnet.
         ut:  «Barn tar røttene av murerot helst i fjøra  Det  fantes  i  gno.,  og  i  denne  usammensatte
         um  våren.  Dei  et  han  rå»  (Kinsarvik;  i  en   form  har  navnet  levd  videre,  selv  om  det
         annen  oppi.  fra  Kinsarvik  føyes  til:  «berre  med sikkerhet er notert bare fra steder i Ho,


         522
   532   533   534   535   536   537   538   539   540   541   542