Page 315 - Planter og tradisjon
P. 315

mat i trange tider.  «I hardår, fortalde ei ga­
                                                   ma! kona, hadde dei ei liti skål med neter til
                                                   kveldsmat; skyr drakk dei attåt» (Granvin).
                                                   - Også  dyrene  kunne  få  godt  av  nøttene:
                                                   «I  Eikisdalen  brukte  de  la  grisene  gå  i  has­
                                                   selskogen og  spise  nøtter»  (Eresf j.  V d. ).
                                                     «Hahlen vaks  i  tette  ryde  (hahleryde)  på
                                                   solsida dvs. nordsida av bygda. Men det var
                                                   slett ikkje kvart år det vart  nete(r)  på  den.
                                                   Vi  ungane  fylgde  spent  med  utviklinga  av
                                                   netene frå dei var såvidt knytte, til det vart
                                                   skyr  i  dei,  og  vidare  etter  som  kjenningen
                                                   vaks og netene mogna, vart brune utanpå og
                                                   losna or hamsen.  Då var det å dra på  nate­
                                                   skogen.  Var  det  smått  med  neter,  hadde  vi
                                                   sjelden  tid  til  å  venta  så  lenge.  Det  gjaldt
                                                   om å sikre seg av det som var,  sjølv om ne­
                                                   tene måtte ettermodna på loftet, med hamsen
                                                   på.  Var  det  fleire  som  plukka  av  same  has­
                                                   selen,  gjaldt  det  om  å  sikre  seg  mangeham­
                                                   singane;  4-,  5-,  7-,  ja  8- og  9-hamsingar
                                                  kunne vi finne. Seinare fekk vi leita etter enk­
                                                   jene  og  småhamsingane.  - Var  det  gode
         Fig.  84.  Hassel,  Corylus  avellana,  med  rakler  som
         støvet  fyker  av.  - Kari  Henningsmoen  og  Odd   nateår  og  det  var  korne  mykje  neter  i  hus,
                        Brynildsrud.               samlast  gjerne  familien  i  kjøkenet  om  kvel­
                                                   den for å tine netene (plukke dei or hamsen).
         være  12.  mars,  gregorsmesse,  OAH.J  hvis   Dei som sanka meir neter enn dei hadde bruk
         jorden  er  bar;  da  står  hatlen  i  full  komar»   for,  seide  eller  bytte  dei  bort.  Eg  har  inn­
         (Eresfj.  Vd.).  - Når  den  blomstrer  tidlig,   trykk  av  at  ei  'natekanne'  (dvs.  2  liter)  re­
         blir  det  vårsnø  (Straumsnes).  -  « Va  de  presenterte eit slags  verdemål.  Ei eldre kone
         mykj  kummur  på  hatlen,  skull  de  bli  kall   frå bygda, som ville ha vore ca. 80 år om ho
         vår,  for  han  skull  frys  vekk»  (Leksvik).   hadde  livd  endå  (1950),  fortalde  at  då  ho
           Også  kalender:  «Når  nøttene  er  fulle,  er   var  ung,  ca.  20  år,  sende  ho  ei  natekanne
         kornet _modent, og det er tid å begynne skur­  med  bror  sin  til  Volda  for  at  han  skulle
         den»  (Lunde,  Mo).  - Etter som  nøttene  ble  kjøpa eit eller  anna  til  ho for det»  (Syvde,
         tidligere  eller  senere  modne,  skjelnet  barna   Arnold Nordal).
         mellom  rugnetar  og  gveitenetar,  - rugen   Det bløte hvite innholdet i umodne nøtter
         først,  for de brukte  alltid  vinterrug  og vår­  har vært kalt  skyr også i Kinsarvik o.a.st.
         hvete  (Sauherad).  - Også månen har i Efte­  Å plukke nøttene ut av hamsen heter ofte
         løt fått  hasle-navnet  knyttet  til  seg:  «Om  å  tene  (tine)  nøtter, notert fra Tjølling;  Sel­
         høsten,  når  den  delvis  går bakom  skogtop­  jord;  Farsund;  Kvam  Ho;  Syvde  (her  også
         pene  på  åsen  i  sør,  kalles  den  haslesmett'n.   f. eks.  å  tine  sild,  ta  sild ut av  garnet).  Det
         En kunne gjette på at det skulle vokse hassel  kunne også hete å  hams  nætt  (Tingvoll).  At
         på  åsen  (ca.  400  m  o . h.),  men  det skal  ikke  nøtten slipper ut av hamsen kan hete:  netta
         være  tilfelle.  Navnet  må  komme  av at  nøt­  tennær  seg  (Brunlanes);  den  svar  hamsen
         tene er modne på den tiden»  (Y. Sandsvær).   (Langesund);  netene  tener  hamsen  (Hosan­
           Nøttene  har  vært  til  glede  og  nytte  for  ger).  «Når  næterne  er  mogne,  dett  dei  utor
         barn og voksne. I nyere tid mest til glede, og   hamsane.  Då  tenar  dei  seg  og  kan  plukkast
        som salgsartikkel; i eldre tider kunne de også,  av  marki.  Tening  kailast  ei  not  utan  hams.
        som  så  meget  annet,  komme  til  nytte  som   'So fin ein tening' sa dei før om eit sers fint

        300
   310   311   312   313   314   315   316   317   318   319   320