Page 15 - GlutenFRI 0121
P. 15

KOSTHOLD






                                                                Falske kjøttboller



                                                                For de som elsker kjøttboller, men som gjerne vil spise mindre kjøtt er
                                                                det mulig å lage falske kjøttboller. Hovedingrediensen er store hvite
                                                                bønner, også kalt limabønner, hestebønner eller butter beans.
             Foto: Lise Friis Pedersen
                                                                Kjøttbollene kan serveres til pasta sammen med tomatsaus, til poteter
                                                                eller potetstappe sammen med brun saus eller som en slags
                                                                falafel-erstatning sammen med tzatziki.

                                                                Kjøttboller, 4 porsjoner
                                                                2 bokser (á 400 g) store hvite bønner
          Rødbete-cupcakes med hasselnøtter                     6 soltørkede tomater i olje, uten olje og grovhakket
                                                                ½ gul løk, grovhakket
                                                                2 fedd hvitløk, grovhakket
          En super måte å få noe sunt og fiberrikt inn i en ellers ikke så sunn rett.   6 sopp, for eksempel sjampinjonger eller aromasopp
          Ved å benytte havremel framfor fint glutenfritt mel får man inn enda   en liten neve fersk persille, finhakket
          mer fiber. Får du ikke tak i glutenfritt havremel, kan du male havregryn   1 ss tørket oregano
          til mel i en foodprosessor eller med en stavmikser. Rødbeter har en   1 egg
          kraftig farge, så dette blir skikkelig knallrosa cupcakes. Det er mulig å   100 g glutenfrie brødsmuler (bruk gammelt og tørt brød og mal det opp
          bruke gulrot i stedet for rødbete, hvis du ønsker det. Tåler du ikke   med en matmølle/stavmikser)
          hasselnøtter kan du bruke en annen type nøtter eller mandler.  40 g parmesan, revet
                                                                salt og sort pepper etter smak
          Ingredienser
          150 g hasselnøtter, ristet og grovhakket              Slik gjør du:
          175 g (3 dl) rå rødbete, revet                        1.  Sett ovnen på 180 °C. Smør en langpanne eller bruk bakepapir
          300 g smør, smeltet                                      for å hinder at bollene brenner seg fast.
          3 egg                                                 2.  Ha bønner, hakkede soltørkede tomater, løk, hvitløk og sopp i en
          3,5 dl sukker                                            matmølle (foodprosessor) og hakk til bitte små biter.
          4 dl glutenfritt havremel (ev. hirsemel, bokhvetemel e.l.)  3.  Ha blandingen over i en bolle og tilsett finhakket persille, oregano,
          1 ts bakepulver                                          egg, brødsmuler, parmesan, salt og pepper og bland godt.
          1 ts vaniljesukker                                    4.  Lag golfballstore kjøttboller (av ca. 2 ss røre) og for del de jevnt
          ½ ts salt                                                utover i langpanna.
                                                                5.  Stekes midt i ovnen ca. 20 minutter til de er blitt faste og lysebrune.  ⏩
          Rosa glasur
          saften av 1 liten rødbete
          4 dl naturell Philadelphiaost eller tilsvarende
          6 dl melis
          50 g smør, romtemperert

          Topping
          hasselnøtter, ristet og hakket

          Slik gjør du:
          1.  Rist hasselnøttene i en tørr stekepanne, avkjøl og grovhakk.
             Riv rødbetene på den fine siden på rivjernet. Smelt smøret på svak
             varme og la det avkjøle. Visp egg og sukker til eggedosis.
          2.  Bland mel, bakepulver, vaniljesukker og salt i en bakebolle.
             Ha i eggedosisen og det smeltede smøret. Ha deretter i de revne
             rødbetene og hasselnøttene og rør forsiktig til alt er blandet. Sett
             små cupcakes-former utover et stekebrett og fyll de 2/3-deler fulle.
          3.  Stek muffinsene i midten av ovnen ved 200 °C ca. 10-15 minutter,
             avhengig av størrelsen på formene. Sjekk om de er ferdige ved å
             bruke en kakestikke. Kommer den ren ut av kaken er den ferdigstekt.
             Avkjøl på rist.

          Glasur og topping:
          1.  Riv en rødbete på den fine siden av rivjernet og press ut saften.
          2.  Bland sammen alle ingrediensene til glasuren slik at den blir jevn og luftig.
             Sprøyt glasuren på cupcakes’ene når de er avkjølt. Rist hasselnøtter i
             en tørr stekepanne, grovhakk og dryss de over glasuren.                                 Foto: Lise Friis Pedersen



                                                                                                     glutenFRI  15
   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20