Page 15 - GlutenFRI 0121
P. 15
KOSTHOLD
Falske kjøttboller
For de som elsker kjøttboller, men som gjerne vil spise mindre kjøtt er
det mulig å lage falske kjøttboller. Hovedingrediensen er store hvite
bønner, også kalt limabønner, hestebønner eller butter beans.
Foto: Lise Friis Pedersen
Kjøttbollene kan serveres til pasta sammen med tomatsaus, til poteter
eller potetstappe sammen med brun saus eller som en slags
falafel-erstatning sammen med tzatziki.
Kjøttboller, 4 porsjoner
2 bokser (á 400 g) store hvite bønner
Rødbete-cupcakes med hasselnøtter 6 soltørkede tomater i olje, uten olje og grovhakket
½ gul løk, grovhakket
2 fedd hvitløk, grovhakket
En super måte å få noe sunt og fiberrikt inn i en ellers ikke så sunn rett. 6 sopp, for eksempel sjampinjonger eller aromasopp
Ved å benytte havremel framfor fint glutenfritt mel får man inn enda en liten neve fersk persille, finhakket
mer fiber. Får du ikke tak i glutenfritt havremel, kan du male havregryn 1 ss tørket oregano
til mel i en foodprosessor eller med en stavmikser. Rødbeter har en 1 egg
kraftig farge, så dette blir skikkelig knallrosa cupcakes. Det er mulig å 100 g glutenfrie brødsmuler (bruk gammelt og tørt brød og mal det opp
bruke gulrot i stedet for rødbete, hvis du ønsker det. Tåler du ikke med en matmølle/stavmikser)
hasselnøtter kan du bruke en annen type nøtter eller mandler. 40 g parmesan, revet
salt og sort pepper etter smak
Ingredienser
150 g hasselnøtter, ristet og grovhakket Slik gjør du:
175 g (3 dl) rå rødbete, revet 1. Sett ovnen på 180 °C. Smør en langpanne eller bruk bakepapir
300 g smør, smeltet for å hinder at bollene brenner seg fast.
3 egg 2. Ha bønner, hakkede soltørkede tomater, løk, hvitløk og sopp i en
3,5 dl sukker matmølle (foodprosessor) og hakk til bitte små biter.
4 dl glutenfritt havremel (ev. hirsemel, bokhvetemel e.l.) 3. Ha blandingen over i en bolle og tilsett finhakket persille, oregano,
1 ts bakepulver egg, brødsmuler, parmesan, salt og pepper og bland godt.
1 ts vaniljesukker 4. Lag golfballstore kjøttboller (av ca. 2 ss røre) og for del de jevnt
½ ts salt utover i langpanna.
5. Stekes midt i ovnen ca. 20 minutter til de er blitt faste og lysebrune. ⏩
Rosa glasur
saften av 1 liten rødbete
4 dl naturell Philadelphiaost eller tilsvarende
6 dl melis
50 g smør, romtemperert
Topping
hasselnøtter, ristet og hakket
Slik gjør du:
1. Rist hasselnøttene i en tørr stekepanne, avkjøl og grovhakk.
Riv rødbetene på den fine siden på rivjernet. Smelt smøret på svak
varme og la det avkjøle. Visp egg og sukker til eggedosis.
2. Bland mel, bakepulver, vaniljesukker og salt i en bakebolle.
Ha i eggedosisen og det smeltede smøret. Ha deretter i de revne
rødbetene og hasselnøttene og rør forsiktig til alt er blandet. Sett
små cupcakes-former utover et stekebrett og fyll de 2/3-deler fulle.
3. Stek muffinsene i midten av ovnen ved 200 °C ca. 10-15 minutter,
avhengig av størrelsen på formene. Sjekk om de er ferdige ved å
bruke en kakestikke. Kommer den ren ut av kaken er den ferdigstekt.
Avkjøl på rist.
Glasur og topping:
1. Riv en rødbete på den fine siden av rivjernet og press ut saften.
2. Bland sammen alle ingrediensene til glasuren slik at den blir jevn og luftig.
Sprøyt glasuren på cupcakes’ene når de er avkjølt. Rist hasselnøtter i
en tørr stekepanne, grovhakk og dryss de over glasuren. Foto: Lise Friis Pedersen
glutenFRI 15