Page 14 - GlutenFRI 0121
P. 14
Tre sunne
(FAO) sitt klassifiseringssystem (NOVA) er og bærekraftige
HVA ER ULTRA-
PROSESSERT MAT?
tiske tilsetningsstoffer (e-stoffer) fremstilt i oppskrifter
Ifølge Food and Agricultural Organization
ultraprosessert mat “industrifremstilt og
inneholder råvarer som er endret av kjemiske
prosesser”. Maten er deretter tilsatt smaker,
farger, emulgeringsmidler og andre kosme-
laboratorier.
Ultraprosessert mat inneholder ofte vegeta-
bilsk olje, sukker og stivelse og likner ikke på
de opprinnelige råvarene. Som oftest er det
mange ukjente ingredienser i denne typen
mat og ingredienslistene er lange.
Eksempler på ultraprosessert mat er ferdig-
mat, posemat, fryste middagsretter, brus,
energidrikker, godteri, kjeks, kakemikser, fro-
kostblandinger, iskrem, margarin og snacks.
HVA ER EGENTLIG
BÆREKRAFTIG MAT?
Bærekraft, slik FN definerer begrepet, er
komplekst og inkluderer både miljømessige,
sosiale, økonomiske og helsemessige
aspekter. Ifølge FNs mat- og landbruks-
organisasjon, FAO, er et bærekraftig kosthold
et kosthold som har lav innvirkning på miljøet
og som bidrar til mat- og ernæringssikkerhet
og et sunt liv for nåværende og fremtidige
generasjoner. Et bærekraftig kosthold
beskytter biologisk mangfold og økosystemer,
er kulturelt akseptabelt, tilgjengelig, økono-
misk rettferdig, trygt og sunt, og sørger for
optimal ressursbruk.
Referanser:
• Michael Pollan (2009). Food Rules,
an eater’s manual. Penguin Books.
• De officielle Kostråd - godt for
sundhed og klima (2020).
• Helsedirektoratet.no
Foto: Lise Friis Pedersen
14 Nr. 1/ 2021