Page 14 - GlutenFRI 0121
P. 14

Tre sunne



             (FAO) sitt klassifiseringssystem (NOVA) er  og bærekraftige




             HVA ER ULTRA-
             PROSESSERT MAT?
             tiske tilsetningsstoffer (e-stoffer) fremstilt i     oppskrifter

             Ifølge Food and Agricultural Organization

             ultraprosessert mat “industrifremstilt og
             inneholder råvarer som er endret av kjemiske
             prosesser”. Maten er deretter tilsatt smaker,
             farger, emulgeringsmidler og andre kosme-

             laboratorier.
             Ultraprosessert mat inneholder ofte vegeta-
             bilsk olje, sukker og stivelse og likner ikke på
             de opprinnelige råvarene. Som oftest er det
             mange ukjente ingredienser i denne typen
             mat og ingredienslistene er lange.
             Eksempler på ultraprosessert mat er ferdig-
             mat, posemat, fryste middagsretter, brus,
             energidrikker, godteri, kjeks, kakemikser, fro-
             kostblandinger, iskrem, margarin og snacks.






            HVA ER EGENTLIG
            BÆREKRAFTIG MAT?

            Bærekraft, slik FN definerer begrepet, er
            komplekst og inkluderer både miljømessige,
            sosiale, økonomiske og helsemessige
            aspekter. Ifølge FNs mat- og landbruks-
            organisasjon, FAO, er et bærekraftig kosthold
            et kosthold som har lav innvirkning på miljøet
            og som bidrar til mat- og ernæringssikkerhet
            og et sunt liv for nåværende og fremtidige
            generasjoner. Et bærekraftig kosthold
            beskytter biologisk mangfold og økosystemer,
            er kulturelt akseptabelt, tilgjengelig, økono-
            misk rettferdig, trygt og sunt, og sørger for
            optimal ressursbruk.




          Referanser:
          •  Michael Pollan (2009). Food Rules,
            an eater’s manual. Penguin Books.
          •  De officielle Kostråd - godt for
            sundhed og klima (2020).
          •  Helsedirektoratet.no











                                                  Foto: Lise Friis Pedersen




         14   Nr. 1/ 2021
   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19