Page 12 - GlutenFRI 0121
P. 12
Spis littsunnere
og mer bærekraftig
Å spise litt sunnere burde egentlig ikke være så veldig utfordrende,
selv for deg som lever glutenfritt. Likevel kan det være greit å få et «dytt»
i riktig retning innimellom.
✎ Lise Friis Pedersen, ernæringsrådgiver i NCF iStock
ange med cøliaki er opptatt av hvordan de kan spise ha kontroll på dette, er det smart å lese både ingredienslisten
sunnere glutenfri mat. Det er jo kjent at glutenfritt og næringsinnholdet på emballasjen. Baker du selv, kan du lese
M ofte er mer usunt enn tilsvarende glutenholdige pro- informasjonen på melpakkene og benytte oppskrifter med sunne
dukter. og fiberrike ingredienser som fullkornsmel og tilstrekkelig fiber.
Hvorfor det? Jo, forskere har sammenlignet glutenfrie spesial- Husk når du leser på innholdsoversikten at det som kommer
produkter, som brød, pasta og lignende, med tilsvarende gluten- først på ingredienslisten er det mest av og det som kommer sist
holdige produkter og funnet ut at de glutenfrie inneholder mer er det minst av i produktet.
kalorier, mer fett og mettet fett, mer stivelse og mindre protein, Ting du bør sjekke er: Inneholder brødet lite protein og fiber?
fiber og fullkorn. Er det mye fett i brødet? Inneholder det mye e-stoffer? Hvor mye
Så hvordan kan du gjøre kostholdet litt sunnere – og i tillegg stivelse er det i brødet?
mer bærekraftig? Hvis du ser at stivelse er de første ingrediensene og fullkorn
kommer langt ned på lista – eller er fraværende, bør du kanskje
LES PÅ PAKKEN velge et annet brød.
Brød utgjør en stor del av kostholdet for oss nordmenn, uavhen- Næringsinnholdet sier også noe om hvor sunt eller usunt brø-
gig av om vi spiser gluten eller ikke, derfor er det lurt å passe det er. Sjekk rammen for en beskrivelse av hvordan næringsstof-
på at det brødet vi spiser er både grovt og næringsrikt. For å fene bør være fordelt i et sunt brød.
12 Nr. 1/ 2021