Page 12 - GlutenFRI 0121
P. 12

Spis littsunnere










                          og mer bærekraftig






                            Å spise litt sunnere burde egentlig ikke være så veldig utfordrende,
                         selv for deg som lever glutenfritt. Likevel kan det være greit å få et «dytt»
                                               i riktig retning innimellom.


                                           ✎  Lise Friis Pedersen, ernæringsrådgiver i NCF     iStock








































                  ange med cøliaki er opptatt av hvordan de kan spise   ha kontroll på dette, er det smart å lese både ingredienslisten
                  sunnere glutenfri mat. Det er jo kjent  at  glutenfritt   og næringsinnholdet på emballasjen. Baker du selv, kan du lese
         M ofte er mer usunt enn tilsvarende glutenholdige pro-  informasjonen på melpakkene og benytte oppskrifter med sunne
         dukter.                                              og fiberrike ingredienser som fullkornsmel og tilstrekkelig fiber.
           Hvorfor det? Jo, forskere har sammenlignet glutenfrie spesial-  Husk når du leser på innholdsoversikten at det som kommer
         produkter, som brød, pasta og lignende, med tilsvarende gluten-  først på ingredienslisten er det mest av og det som kommer sist
         holdige produkter og funnet ut at de glutenfrie inneholder mer   er det minst av i produktet.
         kalorier, mer fett og mettet fett, mer stivelse og mindre protein,   Ting du bør sjekke er: Inneholder brødet lite protein og fiber?
         fiber og fullkorn.                                   Er det mye fett i brødet? Inneholder det mye e-stoffer? Hvor mye
           Så hvordan kan du gjøre kostholdet litt sunnere – og i tillegg   stivelse er det i brødet?
         mer bærekraftig?                                       Hvis du ser at stivelse er de første ingrediensene og fullkorn
                                                              kommer langt ned på lista – eller er fraværende, bør du kanskje
         LES PÅ PAKKEN                                        velge et annet brød.
         Brød utgjør en stor del av kostholdet for oss nordmenn, uavhen-  Næringsinnholdet sier også noe om hvor sunt eller usunt brø-
         gig av om vi spiser gluten eller ikke, derfor er det lurt å passe   det er. Sjekk rammen for en beskrivelse av hvordan næringsstof-
         på at det brødet vi spiser er både grovt og næringsrikt. For å   fene bør være fordelt i et sunt brød.


         12   Nr. 1/ 2021
   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17