Page 19 - GlutenFRI 0121
P. 19

ÅRETS GLUTENFRIE BEDRIFT



          Årets glutenfrie produsent 2020







































          NUA Brygghus:

          – For oss som har så sterke følelser for øl, har det gitt oss
          gåsehud å høre historier om de som ikke har smakt på øl på
          flere år, som nå igjen kan nyte et godt glass glutenfritt øl, sier   Juryens begrunnelse:
          daglig leder Eskil Schanche.                                       NUA BRYGGHUS i Mandal tildeles

                                                                            prisen for Årets glutenfrie produsent
                                                                            for sitt arbeid for å tilby et bredt
          NUA Brygghus ble etablert i 2013, og ligger   tenet fra ølet. Det påvirker ver-  sortiment av glutenfrie håndverksøl!
          i en gammel teglsteinsbygning et stein-  ken skum eller smak, og sma-  NUA Brygghus har som mål å bli det
          kast fra Mandalselva, og er Norges sydlig-  ker akkurat like godt som vanlig
          ste bryggeri. Navnet og logoen har de hen-  øl,  forklarer Alvar Wattne,  som   første, totalt glutenfrie bryggeriet i
          tet fra laksetrappen som ligger på Nua,   brenner for glutenfritt øl.   Norge, og i dette arbeidet er de godt
          rett utenfor Sjøsanden, og som før bærer   Rensemetoden kalles Brewers   på vei. Per i dag har de cirka 10 øltyper
          bud om at Mandalselva fra gammelt av   Clarex og NUA Brygghus har   som er lisensiert med det glutenfrie
          har vært en god lakseelv. Selskapet drives   også lisensiert øl-typene  med   Crossed Grain-merket! I tillegg jobber
          i dag av syv personer med stor lidenskap   Crossed Grain-symbolet, slik   de kontinuerlig med forbedring av
          for øl og ølbrygging, og de bestemte seg i   at det ikke skal herske noen   tilgjengeligheten, og har en stadig
                                                                           økende distribusjon.
          fjor for å satse på glutenfritt håndverksøl.  tvil om produktet er glutenfritt
           – Vi har gjennom det siste året fått mye   eller ikke.         En stor honnør til NUA Brygghus for
          glede av tilbakemeldinger fra kunder med   Bryggeriet  har  historisk  sitt møysommelige arbeid for å kunne
          glutenintoleranse,  som  nå  endelig  kan   hatt hovedfokus på leveranse   tilby et variert utvalg av glutenfrie
          nyte glutenfritt godt håndverksøl brygget   lokalt på Sørlandet, men etter   øltyper rundt om i landet!
          på normal måte, sier Eskil Schanche.   at de la om til glutenfri pro-
           – Vi var en av de få som produserte glu-  duksjon tidlig i 2020, har dis-
          tenfritt juleøl til butikkene i 2020, og ble   tribusjonen gradvis spredd seg over
          overveldet av responsen fra hele landet.   andre deler av landet gjennom Gulating-
          Vi har nå også, som det første bryggeriet   kjeden og Lokalbrygg.no, i tillegg til noen   gjort  med å fremme glutenfritt  øl, ikke
          i Norge, klart å produsere et glutenfritt   andre store ølutsalg.     bare lokalt, men også nasjonalt, sier Eskil
          hveteøl, noe som ikke nødvendigvis er så   – Det at vi nå får en nasjonal pris som   Schanche i NUA Brygghus.
          enkelt, opplyser Schanche.         Årets glutenfrie bedrift er et svært hygge-
           – Vi bruker et enzym som fjerner glu-  lig klapp på skulderen for arbeidet vi har   Hjemmeside: nuabrygghus.no   ⏩


                                                                                                     glutenFRI  19
   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24