Page 13 - GlutenFRI 0121
P. 13
KOSTHOLD
‹ Mange er opptatt av å spise både sunnere – og litt med mindre kjøtt og mer grønnsaker, frukt og belgfrukter. Dette
mer bærekraftig. Trenden med å dyrke sine egne mer vegetariske kostholdet, som også kalles fleksitarisk, er bra
grønnsaker, både i verandakasser, parsellhager eller
i egen åker, er økende. Det er både sunt, nyttig og for både jordens og menneskenes helse.
bærekraftig - og man blir også litt ekstra glad av å Plantekost og fullkornsprodukter gir oss mer fiberrik og
nyte fruktene av eget arbeid. næringsrik mat, som gir et stabilt blodsukker, reduserer koleste-
rolet og som har en positiv innvirkning på tarmen og tarmfloraen.
Hvorfor alt dette maset om fiber, tenker du kanskje?
Jo, et fiberrikt kosthold bidrar til å opprettholde en sunn og
mangfoldig tarmflora. Når fiber fordøyes av tarmfloraen produ-
seres kortkjedete fettsyrer (SCFA). Disse fettsyrene er de fremste
næringskildene til tarmcellene og tarmslimhinnen – som beskyt-
SLIK SJEKKER DU OM ter tarmveggen. Av den grunn vil fiber i kosten gi en frisk tarm.
BUTIKKBRØDET ER SUNT
SPIS MER NATURLIG MAT!
Næringsinnhold per 100 g brød: Den prisbelønte journalisten, forfatteren og professoren Michael
Fett: Brød uten frø/kjerner/nøtter bør ikke inneholde mer enn Pollan har skrevet flere bøker om mat og kosthold. I boken «Mat-
1-2 gram fett per 100 gram, mens brød med frø/kjerner/nøtter regler» presenterer han 64 enkle, sunne og bærekraftige kostråd
inneholder som oftest 5-7 gram. Mesteparten av fettet bør
være umettet og flerumettet. som kort kan oppsummeres på denne måten: Spis mat, ikke for
Karbohydrater: Vanligvis er det mellom 30 og 40 gram mye og mest grønt!
karbohydrater i et brød. Med «spis mat» mener Pollan at den maten vi velger bør være
Kostfiber: Det bør være mer enn 5-6 gram kostfiber per 100 g mest mulig naturlig og lite prosessert, og at vi også bør begrense
i et brød. Jo mer fiber, desto grovere og sunnere er brødet. inntaket av ultraprosessert mat. Det vil si at vi bør velge mat med
De groveste brødene kan inneholde opp mot 10 g fiber. korte ingredienslister og få tilsetningsstoffer – og med gjenkjenn-
Protein: Det bør være omtrent 6-8 gram protein i et brød. For bare ingredienser. Videre er et tips at man begrenser inntaket av
høyt proteininnhold tyder på at det er tilsatt ekstra protein. mat som inneholder mange tilsetningsstoffer, og der ingredien-
I glutenholdige brød er dette ofte tilsatt gluten. sene ikke lenger ligner på de opprinnelige råvarene.
Salt: Ifølge helsemyndighetenes anbefalinger bør et brød
inneholde mindre enn 1 g salt. HVA GJØR ULTRAPROSESSERT MAT?
Vi i den vestlige verden spiser for mye ultraprosessert mat. Hele
60 % av den maten vi nordmenn har i handlevogna er ultrapro-
sessert. Dette advarer blant annet gastroenterologene i United
European Gastroenterology (UEG) mot i rapporten: The Survey of
Digestive Health Across Europe. De peker blant annet på at:
STABILT BLODSUKKER OG LAVERE KOLESTEROL • Ultraprosessert mat inneholder ofte mye mettet fett, transfett,
Vi må heller ikke glemme å spise litt sunnere utenom brødmål- sukker og salt i tillegg til ulike typer tilsetningsstoffer
tidene. Helsemyndighetene i mange land oppfordrer i sine kost- (e-stoffer).
holdsråd til å spise planterikt med mer grønnsaker, frukt og bær, • 90 % av tilsatt sukker i kosten kommer fra denne typen mat og
fullkornsprodukter og belgfrukter. Anbefalingene varierer fra drikke, og mye tyder på at et høyt inntak kan gi flere ulike
land til land, og noen mener vi bør spise så mye som halve tal- sykdommer.
lerken med grønnsaker. Videre er kostholdsrådene at vi skal spise • Det er en stor økning i mage- og tarmlidelser i europeiske land,
mindre kjøtt og mindre søtt, salt og fett. noe de mener delvis skyldes den store andelen ultraprosessert
Danske matmyndigheter anbefaler et mer planterikt kosthold mat i kosten. Dette ønsker de mer oppmerksomhet rundt.
OPPSUMMERING AV DE SUNNE OG BÆREKRAFTIGE KOSTHOLDSRÅDENE:
Hva? Hvordan? Hvorfor?
1. Spis mer fiberrik mat Spis mer grønnsaker, frukt og bær, fullkornsprodukter Inneholder mye vitaminer, mineraler og antioksidanter.
og bønner og linser. Gir bedre blodsukker-regulering, senker kolesterolet og er i tillegg
bra for tarmen og tarmslimhinnen.
2. Spis lavere i næringskjeden Ved å spise mindre kjøtt og mer planter, som Bedre helse, blant annet mindre kreftrisiko.
frukt og grønt, fullkorn og belgfrukter Høyt kjøttinntak er ikke bærekraftig.
3. Spis mer naturlig mat Erstatt ultraprosessert mat med uprosessert mat Ultraprosessert mat og drikke inneholder mye sukker, salt og
og lage mer mat fra bunnen av hjemme. mettet fett/transfett, men også mye tilsetningsstoffer. Kan være
årsaken til dårlig helse og overvekt i befolkningen.
⏩
glutenFRI 13