Page 6 - GlutenFRI 0121
P. 6

SORGEN: – Når jeg er veldig
         opptatt med ting, særlig kanskje
         med ting Ida ikke var så tett
         involvert i, går det greiere,
         forklarer Nils-Ingar. Foto: Privat.







































          pizza glutenfri pizza allerede da han var   bare irriterende. Hallo! Hvem ønsker seg   – Nei? Er det noen som gjør det? Jeg har
          ung. Sammen med vennene valfartet han   cøliaki? Og jeg leste om en kokk som var så   aldri jukset, hvorfor skulle jeg det? Jeg blir
          til pizzakjeden, for at Nils-Ingar skulle   sinna fordi folk sa de ikke tålte gluten. Så   jo dårlig av det. Det er det jo ikke verdt.
          kunne spise det samme som vennegjen-  satte restauranten i gang med sine forbe-  Jeg har gått på en og annen smell, men
          gen. Det ble en del pizza, for å si det sånn.  redelser til gjesten skulle komme for at de   det skjer sjelden, for jeg er nok veldig
           Han er fortsatt glad i pizza. Når vi snak-  skulle få en god opplevelse og en glutenfri   streng.
          ker om gode glutenfrie spisesteder i Oslo,   meny. Men når gjesten kom, sa de: Det går   – Hvordan arter det seg om du er uheldig?
          hvor han bor, kommer to pizzasteder han   bra med litt gluten, altså... Greit med litt!!!   – Det er de vanlige greiene, tror jeg, som
          ofte  har  hentet  take  away  pizza  på  nå  i   Han jobber seg opp i stemmeleie.  mageplager. Om jeg får i meg mye, får jeg
          koronatiden opp, nemlig Lofthus samvir-  – Jeg har brukt cøliakien ganske mye på   feber og føler meg uvel.
          kelag og Grefsenkollen.           jobb. Gluten er jo et komisk ord. Og cøliaki   Både  som  komiker  og  som  skiløper  er
           –  Veldig, veldig god, glutenfri pizza,                             Nils-Ingar mye på farten, og han opplever
          skryter han.                                                         at det å spise glutenfritt er vanskeligere
                                                                               på reise enn når han er hjemme.
          JÅLE-CØLIAKI                         Jeg har hard core cøliaki - og så har   – Ja, det tror jeg mange kan skrive under
                                               du de som har “jåle-cøliaki”.
          Samtalen dreier seg videre inn på det                                på. Det er ikke alltid lett å finne noe som
          enkelte medier har kalt en motediett: De                             er lettvint og glutenfritt på turné. Og fly-
          som spiser glutenfritt uten at de egentlig                           plasser! Særlig i utlandet. De er ofte elen-
          må gjøre det.                     høres litt stakkarslig og blodfattig ut. Kan-  dige. Jeg har spist mye poser med nøtte-
           – Ohhh. Dette har jeg et ambivalent for-  skje det er derfor jeg har trent så mye og   blanding! Men jeg har alltid med niste på
          hold til og det er noe jeg har brukt ganske   blitt i så god form, for å motbevise det…   turer – og mat til alle reiser, særlig uten-
          mye som komiker. Her har du meg: Jeg har   undrer han.               lands – god müsli og tørrvarer.
          hard core cøliaki – og så har du de som har                            Når han nå drar til Italia er det med kof-
          jåle-cøliaki. Det er sååå irriterende, støn-  GLUTENJUKS             ferten full av glutenfri mat, selv om han
          ner han.                          Mange foreldre opplever at barn og ung-  mener Italia er et av de beste landene  i
           – Ja, altså ambivalent forhold fordi det   dom jukser med det glutenfrie kostholdet,   Europa når det gjelder glutenfri kost – og
          har jo også en fordel – at, fordi når mange   spiser gluten, selv om de vet de ikke skal.   mye bedre enn Frankrike.
          etterspør glutenfritt, får man et større   – Jukset du i oppveksten?   – Når jeg er i Oslo er jeg mye på Baker
          marked for glutenfri mat. Men det er ellers   Han blir overrasket.   Hansen, så det er et tips. De har mye gode


         6    Nr. 1/ 2021
   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11