Page 5 - GlutenFRI 0121
P. 5

PORTRETT







                i får tak i Nils-Ingar  Aadne (38)   –  Hvordan var din vei til diagnosen?
                før han nå, i verste koronatiden,   – Jeg hadde litt magetrøbbel, men ikke
          V skal til Italia for å gå skirenn med   sånn at det påvirket meg i noen særlig
          proff-laget sitt «Team Kaffebryggeriet».  grad. Kanskje hadde det ikke slått sånn
           – Eh - Italia-tur nå?             ordentlig  ut på  meg da  jeg var  14? Den
           – Ja, koronaen gjør det jo litt vanske-  utløsende  faktoren var  at jeg som ten-
          lig, men det blir mye testing og fokus på   åring fant ut at jeg ikke vokste som jeg
          smittevern, så jeg tror det skal gå bra. Og   skulle.
          så er det et  løp for  profflagene  og ikke   Det ble tatt en masse tester og prøver
          for mosjonister, så det blir ikke så veldig   av Nils-Ingar, deriblant for cøliaki. Så vidt
          mange - for det hadde nok blitt vanskelig   han vet har han ikke cøliaki i familien.
          å gjennomføre nå, mener Nils-Ingar, eller   – Hvordan reagerte du som tenåring på å få
          Nilsi, som du kanskje kjenner ham som.  en livslang diagnose?
                                              – Jeg kan ikke huske at jeg tok det så vel-
          KOMIKER ELLER SKILØPER?            dig tungt, sier han ettertenksomt.
          Det er som komiker Nils-Ingar først ble
          kjent, som fast innslag på «Senkveld» med   MUTTERN BAKER
          Thomas og Harald og gjennom TV-serien   Komikeren vokste opp på gård med det
          «Komiker i arbeid» hvor han var med i to   han kaller en «ganske så driftig mor», også
          sesonger. Han har også hatt både solo-   når det kom til matlaging. Dagen etter at
          show og deltatt i forestilling sammen med   han fikk diagnosen, hadde moren hans
          andre.                             allerede organisert et privat bakekurs! Og
           Nå kan han avsløre at det til sommeren   etter det første bakekurset har hun vært   du ren mat – er det jo ganske enkelt. En
          blir et nytt, landsdekkende soloshow med   hans faste baker og brødleverandør.  god, glutenfri middag er «a piece of cake»,
          premiere i Tønsberg, «Da var det oss». Vi   – Det er litt artig. Jeg hentet brød nå sist   fastslår komikeren.
          krysser fingre for en sommer hvor vi igjen   for to dager siden – og nå er jeg 38 år, fli-  Det glutenfrie livet er altså stort sett
          kan nyte sommershow sammen med     rer han.                           uproblematisk for Nils-Ingar, men han
          andre.                              – Muttern er pensjonist nå og sier hun   kan røpe at han har utviklet noen spesi-
           – Men er du skiløper nå? Eller er du komiker?  har tid til det, legger han til.   elle  ferdigheter  gjennom  sitt  glutenfrie
           – Jeg tenker at jeg er begge deler. Jeg                              levesett.
          har alltid trent, men da jeg var 33, startet                           – Jeg vil si at jeg har blitt ganske rå til
          jeg på et år hvor jeg i tolv måneder skulle                           å lese innholdsfortegnelser og så har jeg
          trene som en proff – «Prosjekt toppidrett».   Det kjipeste med å ha cøliaki,    utviklet en skikkelig bra glutenradar!
          Målet var å finne ut av hvor god man kan   er å være til bry når man kommer   – Glutenradar?
          bli hvis man lever som en toppidrettsutø-  på besøk.                   – Ja, en slags 6. sans for hva som kan
          ver i et helt år, forklarer Nils-Ingar.                                  inneholde gluten. Jeg skjønner det ut fra
           Og han ble god, men ikke helt på topp-                               utseende på maten – gjerne på sausen
          nivå. Til det begynte han for sent, innrøm-                           – at her må det være gluten. Da sier jeg:
          mer han selv. Men god nok til at det kom   – Og så er hun opptatt, som så mange   «Hmmm, er du sikker på at denne er glu-
          en bok ut av prosjektet. Men hvor god er   mødre, kanskje særlig overfor sønnene, at   tenfri? Denne  tror jeg vi må sjekke». Og
          han i dag?                         jeg skal få i meg nok mat. Hun vet jo at jeg   oftest har jeg rett – da er det gluten, selv
           – Jeg trener nok mer enn mange tror,   trener mye og trenger bra påfyll  om retten blir presentert som glutenfri,
          selv om ikke det blir noen norgesmester   – Baker du selv?            sier han fornøyd.
          av meg.                             Han sukker.
           Koronapandemien har gjort livet van-  – Jeg håpet virkelig du ikke skulle spørre   DET KJIPESTE MED Å HA CØLIAKI
          skeligere for komikeren, men lettere for   om det. Jeg har ikke interessen, så det gjør   Å ha cøliaki var litt mer utfordrende i
          skiløperen. Når det ble vanskelig og umu-  jeg lite. Men jeg lager jo glutenfri mat.   ungdomsårene, innrømmer komikeren.
          lig med show for komikeren, ble det mer   Altså, det blir oftest enkel mat. Jeg spiser   – Jeg syntes det var litt styrete at jeg
          tid til trening og konkurrering for skiløpe-  mye fisk og pasta, og glutenfri pasta er   ikke kunne spise det samme som de
          ren –  så  aldri så  galt at  det  ikke er  godt   skikkelig godt. Og så spiser jeg ris, sier han.  andre vennene mine da jeg vokste opp, og
          for noe. Nils-Ingar tror nemlig at han er                             det synes jeg for så vidt fortsatt. Det kji-
          i sin livs skiform og det har også blitt tid   GLUTENRADAR            peste med å ha cøliaki, er å være til bry
          til å utvikle en ski-app: «Ski-mentor» - en   – Jeg synes for øvrig det er ganske enkelt å   når man kommer på besøk. Det er så døllt
          digital skitrener for skiglade på alle nivåer.  leve glutenfritt i hverdagen nå, særlig når   å ikke kunne spise alt –  og så blir folk så
                                             jeg er hjemme og ikke på reise. Det finnes   betutta og oppriktig lei seg når det viser
          MANGLENDE VEKST                    masse gode produkter tilgjengelig. Og når   seg at mat kan inneholde gluten, selv om
          Nils-Ingar ble diagnostisert med cøliaki   du tenker over det – så finnes det jo bare   de ikke hadde tenkt på det. Det hater jeg!
          allerede da han var tenåring.      gluten i tre ting: Bygg, rug og hvete. Lager   Heldigvis for komikeren hadde Peppes  ⏩


                                                                                                     glutenFRI  5
   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10