Page 5 - GlutenFRI 0121
P. 5
PORTRETT
i får tak i Nils-Ingar Aadne (38) – Hvordan var din vei til diagnosen?
før han nå, i verste koronatiden, – Jeg hadde litt magetrøbbel, men ikke
V skal til Italia for å gå skirenn med sånn at det påvirket meg i noen særlig
proff-laget sitt «Team Kaffebryggeriet». grad. Kanskje hadde det ikke slått sånn
– Eh - Italia-tur nå? ordentlig ut på meg da jeg var 14? Den
– Ja, koronaen gjør det jo litt vanske- utløsende faktoren var at jeg som ten-
lig, men det blir mye testing og fokus på åring fant ut at jeg ikke vokste som jeg
smittevern, så jeg tror det skal gå bra. Og skulle.
så er det et løp for profflagene og ikke Det ble tatt en masse tester og prøver
for mosjonister, så det blir ikke så veldig av Nils-Ingar, deriblant for cøliaki. Så vidt
mange - for det hadde nok blitt vanskelig han vet har han ikke cøliaki i familien.
å gjennomføre nå, mener Nils-Ingar, eller – Hvordan reagerte du som tenåring på å få
Nilsi, som du kanskje kjenner ham som. en livslang diagnose?
– Jeg kan ikke huske at jeg tok det så vel-
KOMIKER ELLER SKILØPER? dig tungt, sier han ettertenksomt.
Det er som komiker Nils-Ingar først ble
kjent, som fast innslag på «Senkveld» med MUTTERN BAKER
Thomas og Harald og gjennom TV-serien Komikeren vokste opp på gård med det
«Komiker i arbeid» hvor han var med i to han kaller en «ganske så driftig mor», også
sesonger. Han har også hatt både solo- når det kom til matlaging. Dagen etter at
show og deltatt i forestilling sammen med han fikk diagnosen, hadde moren hans
andre. allerede organisert et privat bakekurs! Og
Nå kan han avsløre at det til sommeren etter det første bakekurset har hun vært du ren mat – er det jo ganske enkelt. En
blir et nytt, landsdekkende soloshow med hans faste baker og brødleverandør. god, glutenfri middag er «a piece of cake»,
premiere i Tønsberg, «Da var det oss». Vi – Det er litt artig. Jeg hentet brød nå sist fastslår komikeren.
krysser fingre for en sommer hvor vi igjen for to dager siden – og nå er jeg 38 år, fli- Det glutenfrie livet er altså stort sett
kan nyte sommershow sammen med rer han. uproblematisk for Nils-Ingar, men han
andre. – Muttern er pensjonist nå og sier hun kan røpe at han har utviklet noen spesi-
– Men er du skiløper nå? Eller er du komiker? har tid til det, legger han til. elle ferdigheter gjennom sitt glutenfrie
– Jeg tenker at jeg er begge deler. Jeg levesett.
har alltid trent, men da jeg var 33, startet – Jeg vil si at jeg har blitt ganske rå til
jeg på et år hvor jeg i tolv måneder skulle å lese innholdsfortegnelser og så har jeg
trene som en proff – «Prosjekt toppidrett». Det kjipeste med å ha cøliaki, utviklet en skikkelig bra glutenradar!
Målet var å finne ut av hvor god man kan er å være til bry når man kommer – Glutenradar?
bli hvis man lever som en toppidrettsutø- på besøk. – Ja, en slags 6. sans for hva som kan
ver i et helt år, forklarer Nils-Ingar. inneholde gluten. Jeg skjønner det ut fra
Og han ble god, men ikke helt på topp- utseende på maten – gjerne på sausen
nivå. Til det begynte han for sent, innrøm- – at her må det være gluten. Da sier jeg:
mer han selv. Men god nok til at det kom – Og så er hun opptatt, som så mange «Hmmm, er du sikker på at denne er glu-
en bok ut av prosjektet. Men hvor god er mødre, kanskje særlig overfor sønnene, at tenfri? Denne tror jeg vi må sjekke». Og
han i dag? jeg skal få i meg nok mat. Hun vet jo at jeg oftest har jeg rett – da er det gluten, selv
– Jeg trener nok mer enn mange tror, trener mye og trenger bra påfyll om retten blir presentert som glutenfri,
selv om ikke det blir noen norgesmester – Baker du selv? sier han fornøyd.
av meg. Han sukker.
Koronapandemien har gjort livet van- – Jeg håpet virkelig du ikke skulle spørre DET KJIPESTE MED Å HA CØLIAKI
skeligere for komikeren, men lettere for om det. Jeg har ikke interessen, så det gjør Å ha cøliaki var litt mer utfordrende i
skiløperen. Når det ble vanskelig og umu- jeg lite. Men jeg lager jo glutenfri mat. ungdomsårene, innrømmer komikeren.
lig med show for komikeren, ble det mer Altså, det blir oftest enkel mat. Jeg spiser – Jeg syntes det var litt styrete at jeg
tid til trening og konkurrering for skiløpe- mye fisk og pasta, og glutenfri pasta er ikke kunne spise det samme som de
ren – så aldri så galt at det ikke er godt skikkelig godt. Og så spiser jeg ris, sier han. andre vennene mine da jeg vokste opp, og
for noe. Nils-Ingar tror nemlig at han er det synes jeg for så vidt fortsatt. Det kji-
i sin livs skiform og det har også blitt tid GLUTENRADAR peste med å ha cøliaki, er å være til bry
til å utvikle en ski-app: «Ski-mentor» - en – Jeg synes for øvrig det er ganske enkelt å når man kommer på besøk. Det er så døllt
digital skitrener for skiglade på alle nivåer. leve glutenfritt i hverdagen nå, særlig når å ikke kunne spise alt – og så blir folk så
jeg er hjemme og ikke på reise. Det finnes betutta og oppriktig lei seg når det viser
MANGLENDE VEKST masse gode produkter tilgjengelig. Og når seg at mat kan inneholde gluten, selv om
Nils-Ingar ble diagnostisert med cøliaki du tenker over det – så finnes det jo bare de ikke hadde tenkt på det. Det hater jeg!
allerede da han var tenåring. gluten i tre ting: Bygg, rug og hvete. Lager Heldigvis for komikeren hadde Peppes ⏩
glutenFRI 5