Page 3 - GlutenFRI 0121
P. 3
INNHOLD
I DETTE NUMMERET NR. 1 – 2021
Kos i koronaens tid
I disse dager er det omtrent ett år siden Norge stengte
ned på grunn av koronaviruset. Alt var nytt og skrem-
mende, og mens folk hamstret dopapir lurte vi i NCF
på hvordan det skulle gå med tilgangen på gluten-
fri mat, og om personer med cøliaki var mer utsatt
for alvorlig sykdom ved Covid 19. Nå ett år etter, er
det fortsatt godt utvalg av både dopapir og glutenfrie
varer i butikken. Cøliakere ser heller ikke ut til å bli
4 sykere enn andre om man skulle være så uheldig å bli
smittet. Heldigvis!
Hjemmekontor, karantene og lite sosialt liv gjør at
vi er mer hjemme enn noen gang før. Men selv om
det er mye som er annerledes nå, så er det fortsatt
REPORTASJER:
lov å kose seg. Faktisk er det spesielt viktig å kose seg
Nils Ingar Aadne: – Jeg har en glutenradar .......... 4 nå, skal vi tro professor i ernæring, Jutta Dierkes, ved
Vinnerne av Årets glutenfrie bedrift ................... 17 Universitetet i Bergen:
– I en sånn unntakstilstand er det viktig å opp-
Å leve med cøliaki ............................................... 32
rettholde humøret, og mat og matlaging kan bidra
Bli med på Elverum familiecamp ....................... 48
positivt til det, sier hun i et intervju på uib.no. Vi tar
Møt Fagrådet ...................................................... 52 forskeren på alvor, så i denne utgaven får du ekstra
Cøliaki og prevensjon ......................................... 54 mange gode oppskrifter, noen sunne og andre litt mer
syndige og søte. Vi trenger nemlig litt av begge deler
Slik spiser du sunt og glutenfritt ........................ 12 22 for å få en god balanse i livet.
MAT:
For livet er ikke for pyser. Det har den folkekjære
komikeren Nils-Ingar Aadne erfart. De siste årene har
Nå skal vi kose oss ............................................... 22 han fått kjenne på både den boblende gleden og den
bunnløse sorgen. Det kan du lese mer om på side 4.
Ny kokebok fra Monica Hellmann:
Det er stadig nye som får diagnosen cøliaki, og i
– Det er bare å gønne på .................................... 38
denne utgaven kan du lese om hvordan det er å leve
Teff er verdens minste korn ............................... 46 med cøliaki i ulike faser av livet. Fellesnevneren er at
det går bra med litt planlegging.
Ønsker dere alle en fin vår!
FORSKNING:
32
Er glutenfri diett nok? ....................................... 50
FASTE SIDER: ✎ Tone Nyvold,
redaktør
Leder ...................................................................... 9
Litt av hvert ......................................................... 10
NCF Junior ........................................................... 28
Generalsekretæren . ............................................ 37
Nytt fra NCF ........................................................ 36 Selv om det
Spør ekspertene .................................................. 43 er mye som er
UNG (NCFU) ....................................................... 58 annerledes nå, så
er det fortsatt lov
å kose seg.
48
Ansvarlig redaktør: Knut H. Peterson, Kontaktperson, annonser: Sissel Bjerkeset Forsidefoto: Svein Finneide
MILJØMERKET
958 25 660 / knut.peterson@ncf.no 922 10 891 / sissel@polinor.no Grafisk design og trykk: PoliNor Besøksadresse: Akersgata 8, Oslo
Redaktør: Tone Amundsen Nyvold Bankkontonummer: 3705 03 95376 ISSN-nummer: 1893-5419 Postadresse: Postboks 351 Sentrum, 0101 Oslo glutenFRI står ikke ansvarlig for
341 876
Trykksak 402 10 538 / tone.nyvold@ncf.no Organisasjonsnummer: 983 839 983 Utgitt av: Norsk cøliakiforening Telefon: 22 40 39 00 E-post: post@ncf.no Nett: ncf.no innholdet i annonsene.
2 glutenFRI 3