Page 3 - GlutenFRI 0121
P. 3

INNHOLD



           I DETTE NUMMERET                            NR. 1 – 2021



                                                                       Kos i koronaens tid



                                                                       I disse dager er det omtrent ett år siden Norge stengte
                                                                       ned på grunn av koronaviruset. Alt var nytt og skrem-
                                                                       mende, og mens folk hamstret dopapir lurte vi i NCF
                                                                       på hvordan det skulle gå med tilgangen på gluten-
                                                                       fri mat, og om personer med cøliaki var mer utsatt
                                                                       for alvorlig sykdom ved Covid 19. Nå ett år etter, er
                                                                       det fortsatt godt utvalg av både dopapir og glutenfrie
                                                                       varer i butikken. Cøliakere ser heller ikke ut til å bli
                                                             4         sykere enn andre om man skulle være så uheldig å bli
                                                                       smittet. Heldigvis!
                                                                         Hjemmekontor, karantene og lite sosialt liv gjør at
                                                                       vi er mer hjemme enn noen gang før. Men selv om
                                                                       det er mye som er annerledes nå, så er det fortsatt
          REPORTASJER:
                                                                       lov å kose seg. Faktisk er det spesielt viktig å kose seg
          Nils Ingar Aadne: – Jeg har en glutenradar  .......... 4     nå, skal vi tro professor i ernæring, Jutta Dierkes, ved
          Vinnerne av Årets glutenfrie bedrift  ................... 17  Universitetet i Bergen:
                                                                         –  I en sånn unntakstilstand er det viktig å opp-
          Å leve med cøliaki  ............................................... 32
                                                                       rettholde humøret, og mat og matlaging kan bidra
          Bli med på Elverum familiecamp  ....................... 48
                                                                       positivt til det, sier hun i et intervju på uib.no. Vi tar
          Møt Fagrådet  ...................................................... 52  forskeren på alvor, så i denne utgaven får du ekstra
          Cøliaki og prevensjon  ......................................... 54   mange gode oppskrifter, noen sunne og andre litt mer
                                                                       syndige og søte. Vi trenger nemlig litt av begge deler
          Slik spiser du sunt og glutenfritt  ........................  12 22  for å få en god balanse i livet.
          MAT:
                                                                         For livet er ikke for pyser. Det har den folkekjære
                                                                       komikeren Nils-Ingar Aadne erfart. De siste årene har
          Nå skal vi kose oss ............................................... 22  han fått kjenne på både den boblende gleden og den
                                                                       bunnløse sorgen. Det kan du lese mer om på side 4.
          Ny kokebok fra Monica Hellmann:
                                                                         Det er stadig nye som får diagnosen cøliaki, og i
          – Det er bare å gønne på  .................................... 38
                                                                       denne utgaven kan du lese om hvordan det er å leve
          Teff er verdens minste korn  ...............................  46  med cøliaki i ulike faser av livet. Fellesnevneren er at
                                                                       det går bra med litt planlegging.
                                                                         Ønsker dere alle en fin vår!
          FORSKNING:
                                               32
          Er glutenfri diett nok?  .......................................  50

          FASTE SIDER:                                                 ✎ Tone Nyvold,
                                                                           redaktør
          Leder  ...................................................................... 9
          Litt av hvert  ......................................................... 10
          NCF Junior  ........................................................... 28
          Generalsekretæren . ............................................ 37
          Nytt fra NCF  ........................................................ 36  Selv om det
          Spør ekspertene  .................................................. 43  er mye som er
          UNG (NCFU)  ....................................................... 58  annerledes nå, så
                                                                          er det fortsatt lov
                                                                             å kose seg.
                                                48






                Ansvarlig redaktør: Knut H. Peterson,   Kontaktperson, annonser: Sissel Bjerkeset    Forsidefoto: Svein Finneide
          MILJØMERKET
                958 25 660 / knut.peterson@ncf.no  922 10 891 / sissel@polinor.no  Grafisk design og trykk: PoliNor    Besøksadresse: Akersgata 8, Oslo
                Redaktør: Tone Amundsen Nyvold   Bankkontonummer: 3705 03 95376  ISSN-nummer: 1893-5419  Postadresse: Postboks 351 Sentrum, 0101 Oslo  glutenFRI står ikke ansvarlig for

           341 876
           Trykksak  402 10 538 / tone.nyvold@ncf.no  Organisasjonsnummer: 983 839 983  Utgitt av: Norsk cøliakiforening  Telefon: 22 40 39 00 E-post: post@ncf.no   Nett: ncf.no  innholdet i annonsene.
       2                                                                                             glutenFRI  3
   1   2   3   4   5   6   7   8