Page 46 - GlutenFRI 0121
P. 46

Teff: Liten,





                     men god som gull!






                      Teff er verdens minste kornslag, det er naturlig glutenfritt og veldig næringsrikt.
                                   Bruk det gjerne i bakverk eller som hele korn i en salat.

                                      Tekst: Lise Friis Pedersen og Tone Amundsen Nyvold  Illustrasjonsfoto: Istock


                eff er en fascinerende kornsort.   har et veldig høyt innhold av kalsium, fos-  ningsmiddel i supper, sauser og gryteret-
                Det er verdens minste kornslag   for, jern, kobber, aluminium, barium og   ter. Hele teffkorn kan kokes og blandes i
          T og fullpakket med næringsstoffer,   tiamin. Det er kjent for å ha en utmerket   salater som erstatning for couscous eller
          og har antageligvis blitt dyrket i Etiopia   aminosyresammensetning, og har et høyt   pasta. Det kan spires og tilsettes i salater
          fra omkring år 4000 f.Kr. Kornet finnes i   innhold av protein, karbohydrat og fiber.   eller på brødskiva.
          flere forskjellige farger, fra beige til brunt,   Teff inneholder også vitamin C, som er   I Etiopia blir teff malt til mel, tilsatt
          og har en mild, nøtteaktig og søtlig smak.   veldig uvanlig i andre kornslag.   væske, fermentert i tre dager, for deretter
                                                                               å bli bakt til et surdeigsliknende tradisjo-
          MINST I VERDEN                    DIABETESVENNLIG                    nelt pannekakebrød kalt injera.
          For å forstå hvor lite et teffkorn er, så veier   Teff inneholder mye resistent stivelse som   Her i Norge kan teff kjøpes på butikken,
          150 teffkorn like mye som ett hvetekorn.   ikke brytes ned til sukker i kroppen, men   og det er flere leverandører på marke-
          Fordi kornene er så små, består de hoved-  som oppfører seg som kostfiber. Dette er   det. Siden kornet er naturlig glutenfritt
          sakelig av kli og kime. Dette gjør at teff får   spesielt gunstig for de med diabetes og de   og svært næringsrikt, blir det anbefalt av
          et veldig høyt næringsinnhold i forhold til   som ønsker å gå ned i vekt. Teffmel kan   NCFs seniorrådgiver i ernæring, Lise Friis
          andre kornslag, fordi klien og kimen er de   erstatte annet glutenfritt mel helt eller   Pedersen. 
          mest næringsrike delene av kornet.  Teff   delvis i bakverk eller brukes som fortyk-



                                                                                              Teff selges i flere
                                                                                              varianter. Jytte Fibra og
                                                                                              teff selges i dagligvare.
                                                                                              Teffmel fra Korngutta
                                                                                              selges i Norges-
                                                                                              gruppens dagligvarer,
                                                                                              mens Orga Nice selges på
                                                                                              Allergikost.no.
                                                                                              Foto: produsentene











         46   Nr. 1/ 2021
   41   42   43   44   45   46   47   48   49   50   51