Page 51 - GlutenFRI 0121
P. 51

FORSKNING








                                                                  «Fra små vevssnitt
          flere tusen proteiner. Hvordan celler og vev i kroppen er bygd opp,   som vanligvis brukes
          bestemmes av mengden og typen av proteiner som finnes der.   til mikroskopi kan vi
          Ved hjelp av denne avanserte analysen kan vi undersøke sam-  høste mye informasjon
          mensetningen av vevet i tarmen.                      proteinene og tarmens
           Vi analyserte prøver samlet fra 19 pasienter som tidligere   tilstand», sier Jorunn
          hadde deltatt i en 14-dagers glutenprovokasjons-studie. Vi fant   Stamnæs, forsker ved
                                                                K.G. Jebsen senter for
          at tarmprøver som så like ut i mikroskopet allikevel ikke var helt   cøliakiforskning. (foto:
          like hvis man så på proteinene: vi sammenlignet tarmprøver   Shiva Dahal-Koirala)
          samlet fra pasientene når de sto på glutenfri kost med tarmprø-
          ver samlet fra de samme pasientene etter to uker med gluten-
          provokasjon.
           Vi fant da ut at i de pasientene som fikk betennelse i tarmen på
          dag 14, også hadde litt betennelse allerede før glutenprovokasjo-
          nen. Men, dette var altså ikke mulig å se i mikroskopet.
          ER GLUTENFRI KOST NOK?
          Hvor god er behandlingen med glutenfri kost? Den svake beten-
          nelsen i tarmen som noen av studiedeltagerne hadde før de fikk
          gluten lignet på betennelsen som utviklet seg etter at de hadde
          spist gluten i 14 dager. Det tyder på at noe var «på gang» i tarmen
          allerede før glutenprovokasjonen. Denne antagelsen ble støt-
          tet av at disse cøliakerne også hadde litt flere gluten-spesifikke   vekkes til live igjen, vil de uttrykke såkalte «aktiveringsflagg» som
          T-celler i tarm og blod, samt litte grann høyere verdier av beten-  kan måles. Dette kan vi utnytte for å se om en cøliaker har spist
          nelsesmarkører i blodet. Selv om alle studiedeltagerne var ansett   gluten. Vi skal nå lete etter T-celler som uttrykker «aktiverings-
          som godt behandlet av glutenfri kost, så viser våre funn at noen   flagg» i blod og tarm hos cøliakere som har stått lenge på glu-
          antagelig hadde noe pågående glutendrevet betennelse som var   tenfri kost. Da vil vi kunne svare på spørsmålet om hvor effektiv
          av så lav grad at det ikke ble oppdaget ved vanlig undersøkelse   «vanlig» glutenfri kost faktisk er. Kanskje finner vi at noen har
          og mikroskopi av tarmen. Vi vet ikke om disse små forskjellene   litt betennelse og noen aktiverte T-celler til tross for at de lever
          mellom pasientene, som alle fulgte glutenfri diett før de ble med   glutenfritt. De som har et slikt «forsprang» vil kanskje oppleve en
          i studien, skyldes at noen har spist mere gluten enn andre ved   raskere eller kraftigere reaksjon enn andre når de igjen utsettes
          uhell, eller om noen også kan reagere på de små mengdene av   for gluten. Hvis vi finner holdepunkter for dette, kan det bety at
          gluten som fortsatt finnes i vanlig glutenfri kost.   noen cøliakere kan være tjent med en enda strengere diett for å
                                                              være sikker på at alle T-cellene går i dvale. Dette håper vi å få svar
          JAKTEN PÅ T-CELLER                                  på når tilstrekkelig mange pasienter er undersøkt.
          Derfor jakter vi forskere etter T-celler som har sett gluten for å   Vi vil også fortsette undersøkelsene av proteiner i tarmen –
          finne svar. Betennelsen  i  tarmen styres  av T-cellene som  gjen-  kanskje vil denne nye metoden bidra til å gi et mere detaljert
          kjenner gluten. Disse cellene blir værende i kroppen også ved glu-  bilde av betennelsen i tarmen utover vanlig undersøkelse ved
          tenfri kost, men de blir færre og de går i dvale. Forskere ved vårt   mikroskopi. Men denne metoden kan foreløpig bare brukes til
          senter har tidligere vist at når disse T-cellene møter gluten og   forskning. 
























            Alle vev består av celler som igjen er bygget opp i stor grad av proteiner. I et mikroskop kan man se vevet og cellene.
            Med et massespektrometer man måle hvilke proteiner som finnes i vevet. Dette kan gi et mere nyansert bilde.


                                                                                                     glutenFRI  51
   46   47   48   49   50   51   52   53   54   55   56