Page 41 - GlutenFRI 0121
P. 41

NY KOKEBOK

                                                               Kremkake

                                                               på nøttebunn

                                                               med lemoncurd



                                                               – Da jeg laget denne første gang var det nesten som å være tilbake ved
                                                               mammas kakebord fra barndommen, forteller Monica. Deilig krem, en
                                                               fantastisk lemoncurd og en sprø og deilig nøttebunn. Vel bekomme, sier jeg bare.

                                                               Nøttebunn
                                                               4 eggehviter
                                                               125 g melis
                                                               150 g hakkede nøtter (hasselnøtter, valnøtter, mandler)
                                                               50 g mørk sjokolade hakket

                                                               Lemoncurd
                                                               4 eggeplommer
                                                               100 g sukker
                                                               2 økologiske sitroner, finrevet skall og 1 dl saft
         Brownie                                               100 g meierismør

         med blåbærkrem                                        Pynt
                                                               3 dl kremfløte
                                                               hakkede nøtter
                                                               hakket mørk sjokolade
         Dette er en kraftig og mørk brownie som smaker suverent med
         blåbærkrem til. Om du vil, kan du smøre kremen på toppen av    Sett ovnen på 180 °C.
         kaken, eller servere den ved siden av, slik Monica selv pleier å gjøre.
                                                               Start med lemoncurd’en: Ha eggeplommer, sukker, sitronsaft og sitron-
         Sett ovnen på 200 °C og finn frem en liten kakeform, 22 cm  skall i en liten kjele. Varm opp under konstant omrøring til kremen blir
                                                               tykk. Ta kjelen av platen og tilsett smøret i terninger. Avkjøl.
         200 g smør / melange flytende margarin
         4 egg                                                 Lag deretter nøttebunnen: Stivpisk eggehvitene, vend inn melisen og ha
         1 ¼ dl melk                                           til slutt i nøtter og sjokolade. Kle en bakeform på 24 cm med bakepapir
         100 g rårørsukker                                     i bunnen, og smør sidene godt med smør. Fordel nøtteblandingen jevnt
         125 g bokhvetemel                                     utover. Stek i ovnen i ca. 45 minutter til den har fått en jevn gyllen farge.
         50 g havremel                                         Avkjøl på rist.
         50 g rismel fullkorn     Blåbærkrem
         60 g sjokoladebiter      4 dl blåbær                  Pisk fløten til krem. Legg nøttebunnen på et fat, smør først
         35 g bakekakao           4 plater gelatin             lemoncurd jevnt utover og legg kremen på toppen av lemoncurden.
         2 s vaniljesukker        ½ vaniljestang               Dryss på hakkede nøtter og litt sjokolade.
         1 ts johannesbrødkjernemel  50 g sukker               Lemoncurd som blir til overs oppbevares best i et rent glass med
         ½ ts havsalt             3 dl fløte                   lokk i kjøleskapet.
         ev. litt melis til dryssing  friske blåbær til pynt

         Smelt smør eller bruk flytende melange og ha dette i en bakebolle.
         Tilsett egg, melk og alle de tørre ingrediensene. Visp til en jevn røre. Kle
         kakeformen med bakepapir og hell røren i. Stek i ovnen i ca. 20 minutter,
         men følg med på tiden og ta gjerne kaken ut av ovnen litt før den er
         gjennomstekt. Avkjøl på rist mens du lager blåbærkrem, eller spis den
         som den er med et lite melisdryss.

         Legg gelatinplatene i kaldt vann i minimum 10 minutter. Skjær
         vaniljestangen på langs og ta ut frøene. Legg blåbær, sukker, vaniljestang
         og vaniljefrøene i en kjele og la det få et lite oppkok. Klem vannet ut
         av gelatinplatene og bland disse inn i den varme blåbærlandingen.
         La det avkjøles. Pisk fløten til krem og den bland forsiktig inn den
         avkjølte blåbærblandingen.

         Om du vil, kan du smøre blåbærkremen på toppen av kaken. Da tar du
         bunnen ut av formen og kler springformen med plastfolie rundt kantene.
         Legg så bunnen tilbake i formen og smør blåbærkremen jevnt utover.
         Settes kaldt i minimum 4 timer slik at kremen får satt seg.
          Oppskriftene er fra Monicas nye kokebok «Et glutenfritt kjøkken».

                                                                                                     glutenFRI  41
   36   37   38   39   40   41   42   43   44   45   46