Page 41 - GlutenFRI 0121
P. 41
NY KOKEBOK
Kremkake
på nøttebunn
med lemoncurd
– Da jeg laget denne første gang var det nesten som å være tilbake ved
mammas kakebord fra barndommen, forteller Monica. Deilig krem, en
fantastisk lemoncurd og en sprø og deilig nøttebunn. Vel bekomme, sier jeg bare.
Nøttebunn
4 eggehviter
125 g melis
150 g hakkede nøtter (hasselnøtter, valnøtter, mandler)
50 g mørk sjokolade hakket
Lemoncurd
4 eggeplommer
100 g sukker
2 økologiske sitroner, finrevet skall og 1 dl saft
Brownie 100 g meierismør
med blåbærkrem Pynt
3 dl kremfløte
hakkede nøtter
hakket mørk sjokolade
Dette er en kraftig og mørk brownie som smaker suverent med
blåbærkrem til. Om du vil, kan du smøre kremen på toppen av Sett ovnen på 180 °C.
kaken, eller servere den ved siden av, slik Monica selv pleier å gjøre.
Start med lemoncurd’en: Ha eggeplommer, sukker, sitronsaft og sitron-
Sett ovnen på 200 °C og finn frem en liten kakeform, 22 cm skall i en liten kjele. Varm opp under konstant omrøring til kremen blir
tykk. Ta kjelen av platen og tilsett smøret i terninger. Avkjøl.
200 g smør / melange flytende margarin
4 egg Lag deretter nøttebunnen: Stivpisk eggehvitene, vend inn melisen og ha
1 ¼ dl melk til slutt i nøtter og sjokolade. Kle en bakeform på 24 cm med bakepapir
100 g rårørsukker i bunnen, og smør sidene godt med smør. Fordel nøtteblandingen jevnt
125 g bokhvetemel utover. Stek i ovnen i ca. 45 minutter til den har fått en jevn gyllen farge.
50 g havremel Avkjøl på rist.
50 g rismel fullkorn Blåbærkrem
60 g sjokoladebiter 4 dl blåbær Pisk fløten til krem. Legg nøttebunnen på et fat, smør først
35 g bakekakao 4 plater gelatin lemoncurd jevnt utover og legg kremen på toppen av lemoncurden.
2 s vaniljesukker ½ vaniljestang Dryss på hakkede nøtter og litt sjokolade.
1 ts johannesbrødkjernemel 50 g sukker Lemoncurd som blir til overs oppbevares best i et rent glass med
½ ts havsalt 3 dl fløte lokk i kjøleskapet.
ev. litt melis til dryssing friske blåbær til pynt
Smelt smør eller bruk flytende melange og ha dette i en bakebolle.
Tilsett egg, melk og alle de tørre ingrediensene. Visp til en jevn røre. Kle
kakeformen med bakepapir og hell røren i. Stek i ovnen i ca. 20 minutter,
men følg med på tiden og ta gjerne kaken ut av ovnen litt før den er
gjennomstekt. Avkjøl på rist mens du lager blåbærkrem, eller spis den
som den er med et lite melisdryss.
Legg gelatinplatene i kaldt vann i minimum 10 minutter. Skjær
vaniljestangen på langs og ta ut frøene. Legg blåbær, sukker, vaniljestang
og vaniljefrøene i en kjele og la det få et lite oppkok. Klem vannet ut
av gelatinplatene og bland disse inn i den varme blåbærlandingen.
La det avkjøles. Pisk fløten til krem og den bland forsiktig inn den
avkjølte blåbærblandingen.
Om du vil, kan du smøre blåbærkremen på toppen av kaken. Da tar du
bunnen ut av formen og kler springformen med plastfolie rundt kantene.
Legg så bunnen tilbake i formen og smør blåbærkremen jevnt utover.
Settes kaldt i minimum 4 timer slik at kremen får satt seg.
Oppskriftene er fra Monicas nye kokebok «Et glutenfritt kjøkken».
glutenFRI 41