Page 43 - GlutenFRI 0121
P. 43
NETTPRATEN
✎ Professor dr.med. Trond S. Halstensen er en ✎ Lise Friis Pedersen er rådgiver ernæring i
prisbelønt norsk immunolog, og er blant annet kjent Norsk cøliakiforening. Lise brenner for at den glutenfrie
for sine studier av cøliaki. Han har vært med i NCFs maten bør bli sunnere, og ønsker å bevisstgjøre
fagråd siden 1994, og leder de siste 12 årene. forbrukere til å foreta bedre glutenfrie valg.
Spør ekspertene
Våre eksperter svarer hver uke på spørsmål om cøliaki, DH og ikke-cøliakisk glutensensitivitet
samt ernæring og glutenfri baking. Her kan du lese et lite utvalg fra nettpraten.
Flere spørsmål og svar finner du i arkivet på ncf.no.
HAR MIN REAKSJON PÅ GLUTENFRI HAVRE prøve, men mange har klare symptomer på er flere uoppdagede cøliakere som tar jern-
NOEN SAMMENHENG MED MIN CØLIAKI?
matvareallergier (også når det testes blindt) tilskudd (pga. lavt jern i svangerskapet) og
➡ Lars: Jeg er en cøliaker som ikke tåler glu- uten at man påviser IgE mot den aktuelle at dette er årsaken til overhyppigheten av
tenfri havre. Har prøvd å introdusere små matvaren, og mange med forhøyet IgE mot cøliaki blant disse, altså at det ikke er selve
mengder flere ganger opp igjennom årene. en matvare tåler maten, i alle fall i begren- preparatet som gir risikoøkningen, men
Men reagerer nesten som ved gluten, med sede mengder, så diagnostikken er ikke så hvilke grupper det er som tar tilskuddet.
å bli kvalm, få hodepine og bli utmattet i enkel. Noen ekstremt få cøliakere (publisert Blodmat og lever er jernrike produkter og tra-
omtrent en dag. Reaksjonen kommer gjerne et par i hele verden) reagerer på havre som de nen har fått redusert sitt A-vitaminnivå etter
minutter etter jeg har spist havren. Det er gjør på hvete, men det er såpass uvanlig at at man begynte å tilsette vitamin-A i annen
verre enn hvis jeg spiser noe som bare gjør det ikke får betydning for våre råd fordi havre mat. Det holder med en multivitamintablett
meg dårlig i magen. Reagerer litt på at NCF er sunt, for de som tåler det. per dag (om man ikke har spesielle mangler)
skriver så mye om havre når ikke alle tåler og et jernpreparat/blodklubb/blodpanneka-
det. Opplever ofte å bli møtt med utsagn ker etc. Tran er bra for fettsyrene, men det er
som: «Men havre er jo så sunt!» når jeg sier makrell/sardin i tomat/olje også (og annen
at jeg ikke tåler havre. Som om jeg ikke har HAR DERE KOSTHOLDSRÅD fet fisk). Om man er redd for A-vitamin over-
lyst til å spise havre. Jeg synes det er veldig TIL GRAVIDE MED CØLIAKI? dosering så ta en titt på innholdet i vita-
godt, og skulle gjerne ha spist det, særlig ➡ Marit: Jeg er gravid i første trimester. Ser minboksen og innholdet på tranflasken, jeg
siden det er økonomisk smart og jeg har dår- at forskning antyder at det er større sjanse tror ikke summen du får i deg kommer opp i
lig råd. Jeg har ikke noen måte å bevise at for å få barn med cøliaki om mor har tatt potensielle toksiske nivåer nå som tran inne-
jeg ikke reagerer på havre, eller har jeg det? jerntilskudd i svangerskapet. Ønsker derfor å holder mindre vitamin-A.
Finnes det et slags studie, man kan være få dette igjennom mat. Ser at lever er anbe-
med på, hvor de undersøker grunnen til at falt. Gravide skal også ha mye jod. Tran er
noen cøliakere ikke tåler havre? Og hvor stor også anbefalt. Samtidig er det en fare med
gruppe er det egentlig snakk om? for mye av A-vitamin, noe som er mye i de ER ØLGJÆR GLUTENFRITT?
✎ Trond S. Halstensen: Vi vet ikke eksakt, matvarene som man må spise nok av for å ➡ Marianne: Hei, har kjøpt B-Pluss ølgjærta-
men ca. 5-10 % av alle som begynner å spise få dekket jod og jern. Anbefalt jodtilskudd bletter, men ble litt usikker på om jeg kunne
havre, får intoleranse mot det, og hos en del finnes bare i multivitaminer som også har spise de? Står at det er ølgjær (fra kornmalt),
jern. Voksne med cøliaki har større sjanse for er dette glutenfritt?
kreft, i tillegg gir for mye A-vitamin større ✎ Lise Friis Pedersen: Ølgjær inneholder
ca. 5-10 % av alle som sjanse for kreft. Dette blir en evig runddans malt fra korn, og det er vanskelig å si hvor
begynner å spise havre, som du forstår. Så hva er verst? Om man kjø- mye gluten den inneholder siden malt som
rer på med leverpostei, melkeprodukter og
oftest inneholder gluten i ulike mengder
får intoleranse mot det. tran i 9 måneder, vil man da få så høyt nivå avhengig av produksjonsmetoden. Jeg ville ha
av A-vitamin at det er skadelig? Er det andre droppet ølgjær eller tatt kontakt med produ-
kostråd til gravide med cøliaki? Jeg går på senten og spurt om de har testet gluteninn-
kan man finne IgE mot havreproteiner så de glutenfri diett, men har likevel litt tregt opp- holdet. Er det under 20 ppm er det trygt for
har havreallergi. Din akutte reaksjon kan tyde tak av B12, og kanskje da også jern? de aller fleste med cøliaki.
på at du har utviklet en havreallergi, som på ✎ Trond S. Halstensen: Ikke lett dette her.
sett og vis er uavhengig av din cøliaki. Muli- Dette med økt cøliaki-risiko dersom mor tar
gens kan man få dette dokumentert via blod- jerntilskudd, kan muligens skyldes at det ⏩
glutenFRI 43